Creşele se redeschid în Norvegia, după mai bine de o lună. Măsura este contestată de unii părinți, așa cum s-a întâmplat și în Danemarca

0
Foto: pixabay.com

În Norvegia, unde epidemia provocată de noul coronavirus pare sub control, s-au redeschis luni creşele, fiind un prim pas spre o ridicare lentă şi treptată a restricţiilor în regat, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Redeschiderea creşelor, care pune capăt celor cinci săptămâni de semi-izolare pentru cei mai mici, este justificată oficial din considerente sanitare – copiii par să nu fie afectaţi în mare măsură de COVID-19 – şi ar urma să faciliteze revenirea la serviciu a părinţilor.

Unii dintre aceştia, însă, şi-au exprimat temerile şi au lansat o pe Facebook o campanie ”Copilul meu nu trebuie să fie un iepure de laborator pentru COVID-19”, precum şi o petiţie online care a strâns peste 28.000 de semnături luni dimineaţă.

Școli redeschise în Danemarca

Miercurea trecută, după o lună petrecută acasă, în Danemarca au fost redeschise creșele, grădiniţele și școlile primare, dar teama că acestea ar putea deveni terenul de răspândire al unui al doilea val de infectări a convins mii de părinţi să-şi ţină copiii acasă.

„Nu-mi voi trimite copilul, indiferent ce se va întâmpla”, spunea fondatoarea unui grup de Facebook denumit ”My kid is not going to be a Guinea Pig” (”Copilul meu nu va deveni cobai”, n.red), relata Agerpres.

Premierul Mette Frederiksen a susţinut această decizie, adoptată la recomandarea autorităţilor sanitare, de reluare a cursurilor şcolare până la clasa a cincea, spunând că acest lucru va permite părinţilor să revină la serviciu şi va contribui la ”relansarea economiei”.

Christian Wejse, cercetător în cadrul departamentului de boli infecţioase de la Universitatea Aarhus, preciza că înţelege îngrijorările cetăţenilor după ”ce am petrecut o lună încercând să evităm contactul”, dar eventuale noi infectări nu vor fi problematice într-un grup de vârstă ”în care sunt puţine contaminări, iar cei infectaţi nu dezvoltă forme severe ale bolii”.

Luând exemplul Suediei, unde şcolile au rămas deschise fără ca acest lucru să însemne o creştere dramatică a infectărilor, copiii nu par un factor major în transmiterea virusului, mai spunea acesta.

Personalul didactic a primit instrucţiuni să impună distanţa socială dintre copii, iar acolo unde clădirile vor rămâne închise, cei mici voi scrie cu creta pe terenul din curtea unităţilor de învăţământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.