Consiliul Naţional al Elevilor cere aplicarea legii privind scăderea numărului de ore începând cu luna septembrie

0

Consiliul Naţional al Elevilor solicită ministrului Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, asumarea publică a aplicării legii privind scăderea numărului de ore începând cu septembrie 2020, dar şi „demontarea tuturor demersurilor cadrelor didactice care doresc prorogarea, având ca unic scop salvarea propriilor norme didactice şi nu îmbunătăţirea, pe termen lung, a actului instructiv-educativ”, relatează Agerpres.

Totodată, Consiliul Naţional al Elevilor cere introducerea unui reprezentant al Consiliului Naţional al Elevilor în fiecare grup de lucru realizat în vederea modificării arhitecturii curriculare, ”întrucât rezultatele grupului de lucru afectează în mod direct beneficiarii primari ai educaţiei”.

„Ne-am asumat consultarea elevilor din România, întrucât Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat chestionare doar pentru profesori şi părinţi – noi dispunem de toate resursele necesare pentru a realiza consultare şi pentru a fi vocea colegilor noştri, pentru a-i reprezenta în relaţia cu decidenţii. Nu mai acceptăm generaţii de sacrificiu în sistemul educaţional. Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuie să îşi asume public aplicarea legii privind scăderea numărului de ore, iar ministrul Educaţiei şi Cercetării trebuie să se implice activ în operaţionalizarea comisiilor ce au ca scop realizarea noilor planuri-cadru. În ciuda faptului că ne aflăm în plină pandemie, mijloacele digitale nu trebuie utilizate doar de profesori, ci şi de experţii care trebuie să îşi facă treaba şi să organizeze sesiuni de lucru online pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învăţământul gimnazial, iar asta cât de repede”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Potrivit noului act normativ, care intră în vigoare în anul şcolar 2020 – 2021, numărul de ore este, în medie, 20 pe săptămână la învăţământul primar (4 ore pe zi), 25 la învăţământul gimnazial (5 ore pe zi) şi 30 pe la învăţământul liceal (6 ore pe zi).

Cel mai mare impact al reducerii orelor va fi la gimnaziu, unde elevii au în prezent de la 26 – 28 de ore într-o săptămână, la clasa a cincea, la 31 – 34 de ore în clasa a opta. În ceea ce priveşte ciclul primar, elevii de la clasa pregătitoare au între 19 şi 20 de ore pe săptămână, cu maximum un opţional, cei din clasele I-III, între 20 şi 21 de ore pe săptămână, cu maximum un opţional, iar cei din clasa a IV-a, între 21 şi 22 de ore, cu maximum un opţional, arată sursa citată.

Comunicatul integral al Consiliului Național al Elevilor:

”Nu mai vrem generaţii de sacrificiu: Consiliul Naţional al Elevilor solicită aplicarea legii privind scăderea numărului de ore

Preşedintele României a promulgat legea care prevede reducerea numărului de ore în şcolile şi liceele româneşti. Potrivit noului act normativ, care intră în vigoare în anul şcolar 2020-2021, numărul de ore este, în medie, 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar (4 ore pe zi), 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial (5 ore pe zi) şi 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal (6 ore pe zi).

Cel mai mare impact al reducerii orelor va fi la gimnaziu, unde elevii au în prezent de la 26-28 de ore într-o săptămână, la clasa a cincea, la 31-34 de ore în clasa a opta. În ceea ce priveşte ciclul primar, elevii de la clasa pregătitoare au între 19 şi 20 de ore pe săptămână, cu maximum un opţional, cel din clasele I-III, între 20 şi 21 de ore pe săptămână, cu maximum un opţional, iar cei din clasa a IV-a, între 21 şi 22 de ore cu maximum un opţional.

La nivelul Ministerului Educaţiei şi Cercetării au fost constituite grupuri de lucru ce au ca scop realizarea şi validarea unor noi planuri-cadru pentru învăţământul primar, gimnazial şi liceal, astfel încât acestea să fie corelate cu legea privind scăderea numărului de ore. Rezultatele consultării efectuate de Consiliul Naţional al Elevilor sunt cuprinse în acest raport: https://bit.ly/planuri-cadru-gimnaziu.

Consiliul Naţional al Elevilor, structura de reprezentare a tuturor elevilor din România, solicită ministrului Educaţiei şi Cercetării, doamna Monica Anisie, următoarele revendicări:

* Asumarea publică a aplicării legii privind scăderea numărului de ore începând cu septembrie 2020;

* Demontarea tuturor demersurilor cadrelor didactice care doresc prorogarea, având ca unic scop salvarea propriilor norme didactice şi nu îmbunătăţirea, pe termen lung, a actului instructiv-educativ;

* Introducerea unui reprezentant al Consiliului Naţional al Elevilor în fiecare grup de lucru realizat în vederea modificării arhitecturii curriculare, întrucât rezultatele grupului de lucru afectează în mod direct beneficiarii primari ai educaţiei pe care Consiliul Naţional al Elevilor îi reprezintă.

„Ne-am asumat consultarea elevilor din România, întrucât ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat chestionare doar pentru profesori şi părinţi – noi dispunem de toate resursele necesare pentru a realiza consultare şi pentru a fi vocea colegilor noştri, pentru a-i reprezenta în relaţia cu decidenţii. Nu mai acceptăm generaţii de sacrificiu în sistemul educaţional. Ministerul Educaţiei şi Cercetării trebuie să îşi asume public aplicarea legii privind scăderea numărului de ore, iar ministrul Educaţiei şi Cercetării trebuie să se implice activ în operaţionalizarea comisiilor ce au ca scop realizarea noilor planuri-cadru. În ciuda faptului că ne aflăm în plină pandemie, mijloacele digitale nu trebuie utilizate doar de profesori, ci şi de experţii care trebuie să îşi facă treaba şi să organizeze sesiuni de lucru online pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învăţământul gimnazial, iar asta cât de repede”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here