Ministrul Educației: În acest moment, mă preocupă mai mult ca oricând ca școala de la sat să devină asemenea celei de la oraș

0
Foto: digi24.ro

Monica Anisie, ministrul Educației, a declarat marți seara, la Digi 24, că, dacă va fi necesar, școlile vor rămâne închise și după Paști și a arătat că va fi prima care va cere acest lucru ”dacă este vorba despre siguranța și sănătatea copiilor”. În ceea ce privește desfășurarea cursurilor online, ministrul a arătat că, în prezent, sunt căutate soluții pentru ca toți copiii din mediul rural să aibă acces la tehnologie și la internet.

Monica Anisie a admis, în cadrul unei intervenții televizate, că mulți copii din mediul rural nu pot participa la cursurile online din cauza lipsei tehnologiei necesare.

”Este o situație pe care o cunoaștem cu toții și acum, mai mult ca oricând, nu trebuie să negăm această realitate. Ani de-a rândul, dar ani de-a rândul nu s-au luat măsuri ca școala de la sat să fie asemenea cu cea de la oraș. Sunt sate în România unde nu există acces la tehnologie, unde copiii nu au resursele necesare astfel încât să își continue învățarea în sistem online.

Perioada aceasta pe care o traversăm cu toții o vedem ca pe o perioadă în care solidaritatea pentru binele tuturor și în mod special pentru sănătate trebuie să fie liantul din societate. Luni, am avut o întâlnire de lucru cu organizații neguvernamentale și investitori privați care au venit alături de Ministerul Educației pentru a găsi cele mai bune soluții pentru acești copii care nu au acces la tehnologie și internet. Asta înseamnă că ne gândim la soluții concrete și mulțumesc tuturor organizațiilor neguvernamentale și companiilor care și-au oferit sprijinul pentru ca acești elevi să poată continua învățarea de acasă.

E adevărat, unii dintre ei nici la cursurile realizate la TVR în parteneriat cu Ministerul Educației nu au acces. Noi trebuie să ne preocupăm și să ne îndreptăm atenția și spre acești copii și niciodată nu îi voi lăsa în situația în care să nu aibă acces la educație. De aceea, mă preocupă acum, în acest moment, mai mult ca oricând, ca școala de la sat să devină asemenea celei de la oraș”, a declarat ministrul Educației.

În ceea ce privește reluarea cursurilor, Monica Anisie a arătat că ”încă suntem sub incidența decretului prin care sunt suspendate cursurile atât în învățământul preuniversitar, cât și universitar”.

”Dacă este necesar, probabil că se va prelungi, dar la momentul acesta nu putem să spunem în mod clar pentru că este important de menționat faptul că trebuie să privim lucrurile în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus din România. Cred că în aceste momente este foarte important pentru noi toți să ne știm copiii în siguranță și sănătoși”, a spus ministrul Educației.

Întrebată încă o dată dacă vacanța se va prelungi după Paști, Monica Anisie a răspuns: ”Dacă este vorba despre siguranța și sănătatea copiilor, voi fi prima care voi solicita ca această situație să se prelungească pentru a nu-i pune în niciun moment în pericol pe copii și pe studenți.

Pe de altă parte, ministrul a dat din nou asigurări că, la acest moment, nu este luată în calcul înghețarea anului școlar.

”Specialiștii din cadrul Ministerului Educației lucrează la mai multe scenarii, privind cu foarte mare atenție și la ceea ce se întâmplă în cadrul sistemelor de educație din statele UE. În ceea ce îi privește pe elevii care trebuie să susțină Evaluarea Națională și examenul de Bacalaureat sau studenții care trebuie să susțină examenele de finalizare a studiilor, Ministerul Educației și Cercetării va prezenta în foarte scurt timp, după o analiză atentă și riguroasă, variantele posibile pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență. Toate scenariile pe care specialiștii din cadrul Ministerului Educației le realizează vor fi dezbătute cu toți actorii educaționali, iar decizia va fi luată de comun acord”, a precizat ministrul Educației.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.