Elevii sunt de acord cu sindicatele: Atât profesorii, cât şi personalul nedidactic trebuie să beneficieze de suspendarea cursurilor

0
Foto: rfi.ro

Consiliul Naţional al Elevilor face apel la elevi şi la părinţii acestora să nu trateze suspendarea cursurilor drept o vacanţă şi să evite expunerea în spaţii publice. ”Nu recomandăm, pe această cale, cluburile private de tip afterschool şi unităţile private de învăţământ preuniversitar care au decis să îşi continue activitatea, în ciuda recomandărilor emise de autorităţile competente. Siguranţa elevilor, nu profitul acestor entităţi trebuie să primeze”, spun elevii.

Consiliul Naţional al Elevilor salută iniţiativa Ministerului Educaţiei şi Cercetării de a organiza cursuri în regim online şi de a dezvolta platforme conţinând resurse educaţionale deschise, însă atrage atenţia că nu toţi elevii vor avea acces la aceste resurse, deoarece sute de copii din România nu au internet.

„Astfel, se impune ca măsurile propuse să asigure accesul la educaţie în mod echitabil, fapt pentru care Consiliul Naţional al Elevilor se angajează să livreze Ministerului Educaţiei şi Cercetării o serie de propuneri concrete privind continuarea procesului educaţional şi în perioada cât cursurile sunt suspendate„, se mai arată în comunicat.

Totodată, CNE se declară solidar cu opinia sindicatelor din educaţie, considerând că „atât profesorii, cât şi personalul nedidactic trebuie să beneficieze de suspendarea cursurilor, desfăşurându-şi activitatea la domiciliu, nu în unităţile de învăţământ preuniversitar, adevărate focare de infecţie”. 

Comunicatul integral al Consiliului Național al Elevilor:

”Consiliul Naţional al Elevilor: informarea elevilor cu privire la Coronavirus şi reacţia reprezentanţilor acestora la măsurile propuse de factorii decizionali

În lumina ultimelor evenimente şi a numărului ascendent de cazuri Coronavirus, Consiliul Naţional al Elevilor a decis amânarea evenimentelor care urmau să aibă loc în luna martie, iar consiliile judeţene ale elevilor vor desfăşura activităţi conexe reprezentării elevilor folosind instrumentele online.

De asemenea, reprezentanţii elevilor din România fac apel la elevi şi la părinţii acestora pentru a nu trata suspendarea cursurilor drept o vacanţă şi să evite expunerea în spaţii publice. Nu recomandăm, pe această cale, cluburile private de tip afterschool şi unităţile private de învăţământ preuniversitar care au decis să îşi continue activitatea, în ciuda recomandărilor emise de autorităţile competente. Siguranţa elevilor, nu profitul acestor entităţi trebuie să primeze.

Autorităţile competente trebuie să emită recomandări şi politici pentru ca angajatorii să flexibilizeze programul de lucru al părinţilor, ţinând cont de nevoile copiilor.

Mai mult decât atât, dorim să salutăm iniţiativa Ministerului Educaţiei şi Cercetării de a organiza cursuri în regim online şi de a dezvolta platforme conţinând resurse educaţionale deschise, însă suntem îndatoraţi să atragem atenţia că nu toţi elevii vor avea acces la aceste resurse, deoarece sute de copii din România nu au acces la internet. Astfel, se impune ca măsurile propuse să asigure accesul la educaţie în mod echitabil, fapt pentru care Consiliul Naţional al Elevilor se angajează să livreze Ministerului Educaţiei şi Cercetării o serie de propuneri concrete privind continuarea procesului educaţional şi în perioada cât cursurile sunt suspendate.

Suntem solidari cu opinia sindicatelor din educaţie şi suntem de părere că atât profesorii, cât şi personalul nedidactic trebuie să beneficieze de suspendarea cursurilor, desfăşurându-şi activitatea la domiciliu, nu în unităţile de învăţământ preuniversitar, adevărate focare de infecţie. Întreaga comunitate şcolară trebuie să beneficieze de protecţie din partea statului, în mod nediscriminatoriu. În acelaşi timp, întreaga comunitate şcolară trebuie să îşi asume respectarea unor măsuri livrate din partea autorităţilor competente.

”Ne aflăm într-un moment care trebuie să fie caracterizat de responsabilitate şi protecţie socială. Numărul ascendent de cazuri Coronavirus ne-a determinat să amânăm evenimentele Consiliului Naţional al Elevilor programate pentru luna martie şi să ne folosim de instrumente online pentru a continua activitatea de reprezentare.

Elevii şi părinţii trebuie să conştientizeze că nu ne aflăm într-o perioadă de vacanţă, facem apel la aceştia pentru a se feri de expunerea în spaţii publice şi pentru a respecta recomandările autorităţilor competente.

Cluburile private care îşi continuă programele în timp ce ţara se confruntă cu o potenţială pandemie trebuie sancţionate de statul român, pentru că ceea ce fac ei acum (orientarea către profit în timpuri de criză) se numeşte iresponsabilitate. Pe de altă parte, resursele educaţionale deschise disponibile doar online ne pun în situaţia în care mulţi elevi vor fi rămaşi în afara procesului educaţional – alături de colegii din ţară, vom gândi măsuri concrete pe care le vom înainta Ministerului Educaţiei şi Cercetării pentru a ne asigura că procesul instructiv-educativ continuă în mod echitabil”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.”

Citește și: Sindicatele cer ca toți angajații din educație să rămână acasă pe perioada suspendării cursurilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.