Sindicatele cer ca toți angajații din educație să rămână acasă pe perioada suspendării cursurilor

0
Foto: pixabay.com

Sindicatele din educație solicită ca toți angajații din unitățile de învățământ să rămână acasă pe perioada suspendării cursurilor. Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar – USLIP Iași a semnalat, miercuri, că, în mai multe județe, angajații au fost chemați la școală și solicită autorităților să dispună ca toți salariații din unitățile de învățământ să rămână la domiciliu. O cerere similară a fost transmisă, marți, și de FSLI: ”în această perioadă, toți angajații din educație să rămână acasă – personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic – așa cum se întâmplă și cu elevii”.

Mesajul postat pe Facebook, miercuri, de USLIP Iași:

”În atenția domnilor Raed Arafat, Ludovic Orban, Victor Costache și a C.N.S.S.U

Prin prezenta, dorim să vă aducem la cunoștință o situație hilară care a apărut în învățământul preuniversitar românesc.

Marți, 10 Martie, în ciuda măsurilor dispuse de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență care vizează suspendarea cursurilor în perioada 11.03.2020 și 22.03, mai multe Inspectorate Școlare din țară printre care: Suceava, Covasna, Cluj, Maramureș, Călărași, Vaslui, Galați, Constanța, Brașov, Neamț, Prahova, Arad dar și foarte mulți directori de școli din județele României, inclusiv din județul Iași, au chemat angajații în unitățile școlare. Ne referim la TOT personalul, (didactic, auxiliar și nedidactic).

Se impune ca în regim de #URGENȚĂ să clarificați această problemă de #COMUNICARE care a fost generată chiar de către Hotărârea nr. 6 a C.N.S.S.U din 9.03 2019.Art.2 „Se aprobă SUSPENDAREA PROCESULUI DE ÎNVĂȚĂMÂNT (…)”!

Gravitatea situației pe care o traversăm și care ridică deja probleme de #SIGURANȚĂNAȚIONALĂ impune ca măsurile adoptate să fie #NEINTERPRETABILE. Din păcate textul la care facem referire lasă loc de interpretări pe care unele IȘJ-uri și conduceri de unități de învățământ într-un #EXCESDEIGNORANȚĂ l-au transpus așa cum arătam.

Prin urmare, vă solicităm să dispuneți ca #TOȚI salariații din unitățile de învățământ să rămână la domiciliu. Să nu uităm că foarte mulți angajați din învățământ sunt navetiști și folosesc mijloace de transport județene sau intraurbane.

Vă rugăm ca în această perioadă să dispuneți ca școlile să realizeze dezinfecția cu FIRME AUTORIZATE pentru a combate toate tulpinile de viruși gripali. În acest sens Guvernul României trebuie să asigure și FONDURILE necesare pentru această operațiune!

Apreciem că se impune clarificarea acestei probleme în regim de #URGENȚĂ! Biroul Executiv USLIP IAȘI, 11.03.2020”

Comunicatul FSLI, transmis marți:

”FSLI: Școlile trebuie închise pentru dezinfecție iar, pe lângă elevi, trebuie să rămână la domiciliu și angajații din educație!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ solicită Guvernului României ca, în perioada suspendării cursurilor școlare, să rămână acasă, pe lângă elevi și cadrele didactice, personalul didactic auxiliar și nedidactic! Totodată este obligatorie dezinfecția spațiilor de învățământ de către echipele specializate ale Direcțiilor de Sănătate Publică.

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis suspendarea cursurilor în învățământul preuniversitar de stat și privat în perioada 11-22 martie 2020, ca măsură de prevenție privind răspândirea COVID-19.

FSLI solicită Ministerului Educației și Cercetării ca în această perioadă toți angajații din educație să rămână acasă – personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic – așa cum se întâmplă și cu elevii. Nu credem că este benefică prezența cadrelor didactice, dar nici a personalului didactic auxiliar și a celui nedidactic în unitățile școlare, în condițiile în care și aceste persoane pot transmite virusul. Pe perioada suspendării cursurilor școlare, trebuie făcută dezinfecția spațiilor de învățământ de către cei care au această atribuție. În caz contrar, nu facem decât să umblăm cu jumătăți de măsură, ceea ce se va dovedi ineficient cu totul în această situație specială.

Federația noastră consideră că este oportun ca în acest context de alertă națională să fie suspendată orice activitate școlară sau extrașcolară, prin care părinții sau copiii sunt expuși spațiilor aglomerate. În acest sens considerăm că ar trebui amânată evaluarea psihosomatică pentru copiii, ai căror părinți solicită înscrierea la clasa pregătitoare, înainte de împlinirea vârstei de șase ani.

FSLI consideră, de asemenea că Ministerul Educației și Cercetării trebuie să identifice cele mai bune soluții pentru recuperarea materiei corespunzătoare perioadei în care cursurile școlare sunt suspendate. O variantă ar fi ca în cadrul programului “Școala altfel” să fie recuperată materia școlară. Federația noastră își arată toată deschiderea pentru participarea la grupurile de lucru, alături de Ministerul Educației și Cercetării, prin care va fi conceput planul național de recuperare a materiei.

„Este o situație specială prin care trebuie să înțelegem necesitatea aplicării tuturor măsurilor care au fost luate de autorități, pentru siguranța noastră și a copiilor noștri. Consider că în această perioadă trebuie să tratăm lucrurile cu maximă seriozitate, fără să generăm panică. Tocmai de aceea cred că atât elevii, cât și personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic ar trebui să rămână acasă, în toată perioada în care a fost decisă suspendarea cursurilor școlare. Școlile trebuie închise pentru acțiuni de dezinfecție corespunzătoare! Cadrele didactice vor recupera activitatea, la fel și restul angajaților. Altfel ne jucăm de-a prevenția și riscăm sănătatea tuturor!„, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.”

Adresa MEC către inspectorate

În adresa transmisă, marți, de Ministerul Educației către inspectoratele școlare se arată că decizia privind programul de lucru al cadrelor didactice, pe perioada suspendării cursurilor, aparține conducerii unităților de învățământ.

”Conducerea unităților de învățământ preuniversitar va stabili programul de lucru al angajaților, în funcție de măsurile dispuse de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență”, a transmis MEC, sub forma unei recomandări.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.