Zile libere pentru părinți atunci când școlile sunt închise: Proiectul de lege va fi dezbătut joi în plenul Camerei Deputaților

0
Foto: pixabay.com

Camera Deputaţilor se va reuni în şedinţă, joi, pentru a dezbate şi adopta proiectul de lege prin care se acordă zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, relatează Agerpres

Proiectul de lege se afla, iniţial, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților cu raport favorabil, însă a fost retrimis la Comisia de muncă pentru modificări. Decizia a fost luată în şedinţa Biroului permanent al Camerei de marţi.

Proiectul, în forma adoptată de comisie, prevede acordarea de zile libere unuia dintre părinți în cazul închiderii temporare a unităților de învățământ și îi obligă pe angajatori să plătească aceste zile.

”Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu”, se arată în proiect.

Aceste prevederi se aplică în cazul părinților ai căror copii au vârsta de până în 12 ani, dar și cazul celor care au copii cu dizabilități. În raportul întocmit de Comisia pentru muncă se mai stabilește:

    • Părinții au dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autorităţile competente decid închiderea unităţilor de învăţământ respective.
    •  Zilele libere se acordă la cererea unuia dintre părinţi sau a tutorelui legal.
    • În cazul în care în urma unor verificări se constată că ambii părinţi au solicitat simultan zile libere, aceştia nu vor mai avea dreptul de a mai beneficia ulterior de prevederile prezentei legi.
    • Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului şi este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare.
    • Prevederile se aplică tuturor angajaţilor din sectorul public şi privat.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că toate grupurile parlamentare au fost de acord cu retrimiterea proiectului la comisie, pentru că ”nu era foarte clar reglementat în proiectul legislativ cine plăteşte salariul părintelui care stă acasă pe perioada acestei crize”.

Joi după-amiază va avea loc şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor în care vom dezbate şi aproba proiectul care face referire la situaţia în care copiii, nemaiputând merge la şcoală, şcolile fiind închise, unul dintre părinţi să poată să stea acasă să îngrijească de aceştia.

Astăzi, toate grupurile parlamentare au fost de acord cu retrimiterea proiectului la comisie, pentru că nu era foarte clar reglementat în proiectul legislativ cine plăteşte salariul părintelui care stă acasă pe perioada acestei crize, în condiţiile în care şcolile sunt închise.

La cum era redactat proiectul, ar fi căzut tot în sarcina societăţii, firmei care, practic, nu beneficiază nici de aportul angajatului şi această remunerare. Prin urmare, vom găsi în cursul zilei de astăzi cea mai bună soluţie, inclusiv că se vor reduce din taxele pe care societatea le va avea de plătit către stat, fie că se vor plăti din plafonul pentru ajutorul de şomaj sau altă variantă„, a explicat Alfred Simonis.

Camera Deputaților este for decizional. Dacă va fi adoptat, proiectul merge la promulgare.

Luni, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a decis închiderea şcolilor şi grădiniţelor în perioada 11 martie – 22 martie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.