OFICIAL. Școlile și grădinițele se închid în perioada 11-22 martie. Măsura ar putea fi prelungită, în funcție de situație UPDATE

1

Școlile și grădinițele din întreaga țară se vor închide miercuri, 11 martie, până pe data de 22 martie, a decis, luni, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Anunțul a fost făcut de premierul interimar, Ludovic Orban, la finalul reuniunii.

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a hotărât, luni, suspendarea cursurilor în toate unitățile de învățământ preuniversitar în perioada 11 martie – 22 martie, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației. 

”Este o măsură cu caracter preventiv. (…)  Decizia este luată pe o perioadă relativ scurtă de timp, este practic vorba de opt zile de curs. Vrem să vedem și evoluția  în ceea ce privește numărul de cazuri, iar grija noastră principală este de a-i feri pe elevi, pe copii de orice risc de contaminare care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la școală”, a spus Ludovic Orban, într-o conferință de presă.

Ministrul interimar al Educației, Monica Anisie, prezentă la conferința de la sediul MAI,  a precizat că măsura vizează atât unitățile școlare de stat, cât și cele private:

„Această măsură se referă la toate unităţile de învăţământ preuniversitar, fie de stat, fie învăţământ particular. Este vorba despre unităţile de învăţământ preşcolar, adică grădiniţe, primar, gimnazial, liceal şi postliceal. Toate unităţile de învăţământ preuniversitar.”

Întrebată de ce s-a luat decizia închiderii școlilor începând de miercuri și nu de marți, Monica Anisie a explicat că, în felul acesta, s-a lăsat posibilitatea părinților să găsească o soluție pentru a ține elevii acasă, ”copiii să rămână acasă cu membrii familiei sau alte soluţii”: ”Nu puteam să luăm o decizie de azi pe mâine.”

”Recuperarea cursurilor va fi hotărâtă după ce vom vedea evoluția situației în care ne aflăm”, a adăugat ministrul Educației, precizând că, la nivelul ministerului, s-a constituit un grup care analizează și posibilitatea cursurilor online.

After school-urile private nu se închid

Monica Anisie a mai declarat că serviciile de tip after school nu fac parte din categoria unităților de învățământ astfel încât nu sunt vizate de măsura privind închiderea școlilor: ”Nu putem noi să luăm această măsură de a suspenda și activitatea din cadrul after school-urilor pentru că nu sunt în subordinea Ministerului Educației și Cercetării.”

”Recomandarea către părinți și copii este de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spațiile publice aglomerate. (…) After school-ul care se desfășoară în cadrul unităților de învățământ este închis, pentru că aparține de unitatea de învățământ. Dacă vorbim despre after school-urile private, acestea nu aparțin de Ministerul Educației. Sunt societăți comerciale sau au altă formă de organizare, nu sunt unități de învățământ preuniversitar. Măsura Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență se aplică unităților de învățământ preuniversitar. Aici includem și palatele și cluburile copiilor, grădinițele, liceele, școlile profesionale”, a explicat ulterior ministrul la Digi 24.

Amânarea simulărilor naționale

În ceea ce privește înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, Monica Anisie a arătat că părinții pot completa cererile online și, dacă va fi nevoie, va fi prelungit calendarul de înscriere.

Pe de altă parte, ministrul a anunțat că se va analiza, la nivelul ministerului, amânarea simulărilor atât pentru Evaluarea Națională, cât și pentru Bacalaureat, care urmau să înceapă pe 23 martie.

Limitarea activităților extrașcolare

Monica Anisie a fost întrebată și în legătură cu activitățile extrașcolare, amintind că deja a solicitat unităților de învățământ limitarea acestora: ”Am transmis deja de două săptămâni o notă în teritoriu prin care am solicitat unităților de învățământ să limiteze activitățile extrașcolare. Dacă acum sunt universitățile de învățământ cu aceste cursuri suspendate, nu văd cum s-ar putea realiza activitățile extrașcolare.”

Suspendarea cursurilor în universități

Ministrul Educaţiei a mai declarat că decizia suspendării cursurilor în instituţiile de învăţământ superior se ia de către universităţi, în baza autonomiei universitare: „În ceea ce priveşte învăţământul universitar, după cum bine cunoaşteţi, este vorba despre autonomie universitară. Am transmis deja către universităţi o notă prin care le-am solicitat să anunţe Ministerul Educaţiei şi Cercetării în momentul în care iau decizia suspendării cursurilor în cadrul Senatului universităţilor. Fiind vorba despre autonomie universitară, decizia se ia de către universitate.

Programele de tip schimb de experiență, sistate

Totodată, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis să fie sistate programele de studii de tip schimb de experiență și stagiile de practică în spitale pentru cursanțiii școlilor postliceale sanitare:

Se aprobă sistarea programelor de studii privind schimbul de experiență până la data de 31.03.2020, cu posibilitatea de prelungire, dacă acestea nu au fost începute până la data prezentei hotărâri.

Se aprobă suspendarea, până la 31.03.2020, a stagiilor în spitale pentru cursanții școlilor postliceale sanitare.” 

Potrivit unor surse citate de Digi24.ro, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a luat în discuție, în timpul reuniunii, propunerea de închidere a unităților de învățământ timp de o săptămână, începând de miercuri, 11 martie, cu posibilitatea de prelungire a măsurii. O altă propunere, susținută de Raed Arafat, a fost cea de închidere a unităților școlare începând de marți, 10 martie, până pe 21 aprilie.

Citește și:

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine! Bravo! Salut aceasta măsura preventivă!
    Sistemul imunitar al bieților copii are de câștigat prin aceasta eliberare, fie ea și temporara, de acest sistem de așa zis “invățămant”, bazat pe URÂȚENIA FRICII, suprasolicitării, stresului…, DOVEDIT profund nociv pentru SĂNĂTATE de către Studiul din 2007(!!!) al Institutului de Sănătate Publică-Bucuresti, ce viza impactul programei școlare asupra sanatatii elevilor!!!
    Același lucru îl susțin și neurologii, specialiști ai creierului, care sunt bagatelizati de către incuiatii in sălbăticie din sistemul de așa zisa “educatie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.