Elevă din Oradea, la SuperTeach: Profesorul ideal este cel care te poate înţelege. Trebuie să fie, în primul rând, om, să poată empatiza cu elevul

0
Foto: facebook.com/ SuperTeach

Peste 400 de profesori au fost prezenți, sâmbătă, la Oradea, la o nouă conferință SuperTeach. Printre ei s-au numărat și doi elevi, Marina Baciu-Borz şi Casian Kerzsi, care au reprezentat ”vocea” elevilor din județ, relatează Agerpres. Elevă la Liceul Pedagogic, Marina a spus că vrea să înveţe despre relaţiile foarte bune între elevi şi profesori, deoarece un profesor ideal ar trebui „să fie, în primul rând, om, să poată empatiza cu elevul”.

„Profesorul ideal este cel care te poate înţelege, are autoritate în faţa clasei, dar e deschis prin metode noi de învăţare. Noi ne-am plictisit de monotonie. Aşteptăm ceva nou, inovativ”, a spus eleva din Oradea, potrivit sursei citate.

Dragoş Anastasiu, fondator al proiectului SuperTeach, a arătat că este nevoie de o schimbare generală a modului de gândire, iar profesorii să vadă fiecare copil personalizat, să îi înţeleagă nevoile, obiectivele, năzuinţele, problemele şi să interacţioneze cu el pentru a-l face să îşi descopere potenţialul. Într-o conferinţă de presă, el a declarat că abandonul şcolar nu ar fi posibil dacă elevii ar iubi locul numit şcoală şi tot ce se întâmplă acolo.

„Abandonează cineva când iubeşte? Nu, când iubeşti nu abandonezi. Ce trebuie să facem pentru ca aceşti copii să iubească şcoala, abia să aştepte să se ducă la şcoală? Hai să întrebăm copiii ce şi-ar dori în primul rând. Copiii îşi doresc să se joace, să fie naturali, să fie văzuţi. În momentul când primesc lucrurile acestea la şcoală, ei nu vor abandona şcoala”, a precizat Anastasiu.

Andrada Mazilu, profesor pentru învățământ primar și formator SuperTeach, a declarat că experienţa programului a reprezentat un moment extraordinar în cariera sa de dascăl.

”M-a ajutat foarte mult să descopăr ce pot face la clasă şi cum pot să relaţionez cu copiii pentru a creşte calitatea şi a îmbunătăţi impactul asupra copiilor şi al lor unii faţă de alţii. Am văzut că managementul clasei s-a îmbunătăţit considerabil. Apoi am văzut cum copiii învaţă să colaboreze unii cu alţii, să fie mai toleranţi unul cu altul, pentru că eu îmi schimbasem felul în care mă comportam, iar ulterior schimbarea s-a dezvoltat la nivel de şcoală, de comunitate, inclusiv cu părinţii. Ce este revoluţionar aici este mentalitatea, felul în care îl privesc pe celălalt îmi determină comportamentul”, a spus Andrada Mazilu.

Potrivit Cristinei Gheorghe, fondator SuperTeach, conferinţele publice conştientizează importanţa mentalităţii deschise. „Când îl văd pe copil cu ce are el mai bun, ca o persoană, în măreţia lui, ştiu ce are el nevoie şi iau din sertarele mele exact ce îi trebuie. Nu îl îndop cu cunoştinţele mele ca să fie aşa cum aş vrea eu să fie. Esenţial este să mă pun eu în slujba lui. Şi să scot ce are el mai bun. Orice copil are ceva extraordinar. Diferenţa între SuperTeach şi alte proiecte este că noi umblăm la bază, şi anume la felul în care îi văd pe copii, aşa cum sunt ei, nu ca nişte obiecte”, a subliniat Cristina Gheorghe.

Dascălii prezenţi în sala Filarmonicii de stat din Oradea au asistat la mai multe prezentări, printre temele abordate fiind „Mentalitatea deschisă în educaţie”, „15 abilităţi ale viitorului” şi „Foloseşte-ţi puterea interioară” – ce se poate face pentru a avea o influenţă pozitivă asupra copiilor, părinţilor acestora, dar şi la nivelul întregii comunităţi.

Din 2017 şi până în prezent, au fost organizate 21 de conferinţe, cu peste 10.000 de profesori din ţară. În cursul anului 2020, organizatorii au ca obiectiv să depăşească numărul de 2.000 de profesori formaţi, pe lângă cei 10.000 de dascăli invitaţi în conferinţele din ţară. Următoarele conferinţe vor avea loc la Bacău pe 14 martie şi la Reşiţa în 28 martie.

Citește și: Loc de joacă creat pentru copii într-o școală din Timișoara. Andrada Mazilu a investit o parte din premiul Merito pentru amenajarea spațiului ”visat”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.