Guvernul Orban a fost demis. Moțiunea de cenzură a fost adoptată în Parlament

0

Guvernul Orban a fost demis, miercuri, după ce moțiunea de cenzură a PSD a fost adoptată în Parlament, cu 261 de voturi. Ludovic Orban a declarat, după adoptarea moţiunii, că Parlamentul este dominat de ”forţe retrograde”, care au călcat în picioare democraţia, dar Guvernul cade în picioare.

Moţiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, iniţiată de PSD, a fost adoptată, miercuri, în plenul reunit al celor două Camere. Dintre cei 423 de parlamentari prezenți, 261 au votat ”pentru”, iar 139 ”împotrivă”.

„Potrivit prevederilor Constituţiei, moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii, adică minim 233. Se constată că a fost întrunită majoritatea voturilor necesare pentru a fi adoptată moţiunea de cenzură. Guvernul Orban este demis”, a anunţat, după vot, deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, secretar al Camerei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a explicat că, ”în temeiul prevederilor constituţionale şi regulamentare, Parlamentul adoptă moţiunea de cenzură şi retrage încrederea acordată, iar Guvernul îndeplineşte doar actele necesare precum administrarea treburilor publice până la numirea noului Executiv”.

La scurt timp după votul din plenul reunit, decizia Parlamentului fost publicată în Monitorul Oficial.

Adoptarea moțiunii de cenzură deschide calea către organizarea alegerilor anticipate. Potrivit Constituției, ”preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”.

Ludovic Orban a declarat, după adoptarea moţiunii de cenzură, că a fost judecat de ”o alianță parlamentară toxică” și că a pierdut ”doar o bătălie”.

„Un Parlament dominat de forţe retrograde, (…) care a călcat în picioare democraţia, interesele fundamentale ale României, a decis astăzi prin moţiune de cenzură căderea Guvernului pe care îl conduc. Aşa cum am zis înainte de moţiune, Guvernul cade în picioare”, a spus Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca, joi, partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea unui nou premier. ”Eu am fost şi rămân – şi v-o spun ca să fie foarte clar – adeptul alegerilor anticipate. Eu îmi doresc să intrăm într-o logică ce duce spre alegeri anticipate„, a spus șeful statului. Iohannis a precizat că, în lipsa unei voinţe în acest sens, îşi doreşte să fie votat un guvern care vine „cu o agendă reformatoare”.

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit miercuri, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură depusă de PSD după angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.