Protest al elevilor la Ministerul Educației: ”Solicităm ministrului să ajute de urgență la oprirea ordonanței care a desființat transportul elevilor” UPDATE

0
Foto: facebook.com/ Asociația Elevilor din Constanța

Mai mulți reprezentanți ai Asociației Elevilor din Constanța și ai Asociației Elevilor din București și Ilfov au protestat, vineri, în fața Ministerului Educației, cerându-i ministrului Monica Anisie să se implice în rezolvarea problemei transportului școlar. Elevii au spus că vor ca ministrul ”să ajute de urgență la oprirea ordonanței 51/2019, care a desființat transportul elevilor”. 

UPDATE Asociația Elevilor din Constanța, care a pichetat vineri sediul Ministerului Educației, este nemulțumită de rezultatul discuțiilor purtate cu ministrul Monica Anisie pe tema decontării transportului pentru elevi.

Reprezentanții elevilor spun, că în urma discuțiilor cu ministrul Educației, nu s-a ajuns la niciun rezultat și dau ”termen până luni, 25 noiembrie, reprezentanților Guvernului, să soluționeze această problemă”. ”În caz contrar, vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că elevii sunt respectați, iar drepturile lor protejate”, avertizează elevii.

”Astăzi, #AEC și #AEBI au pichetat Ministerul Educației și Cercetării, cu scopul de a obține din partea ministrului educației un punct de vedere în susținerea neconstituționalității Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2019 care lasă elevii din mediul rural fără transport județean.

Din păcate, observăm un tipar în atitudinea guvernanților, aceasta fiind mimarea unui dialog, iar la auzul problemelor cu care se confruntă elevii, decidenții dau din umeri, spunând că nu pot face nimic sau încercând să întârzie rezolvarea problemei.

Discuția de astăzi nu a avut niciun rezultat, nimeni nu și-a asumat rezolvarea problemei. În acest sens, AEC dă termen până luni, 25 noiembrie, reprezentanților Guvernului, să soluționeze această problemă. În caz contrar, vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că elevii sunt respectați, iar drepturile lor protejate”, este mesajul postat, în această seară, pe pagina de Facebook a AEC.

Elevii din cele două asociații au venit, vineri, la Ministerul Educației pentru a discuta cu Monica Anisie și au anunțat că ”nu vor pleca până când ministrul nu se va decide să ajute la rezolvarea problemei transportului elevilor din mediul rural”.

”Solicităm ministrului să ajute de urgență la oprirea ordonanței 51/2019 care a desființat transportul elevilor. Nu vom pleca până când ministrul nu va transmite un punct de vedere către Curtea Constituțională în privința ordonanței”, au scris elevii pe pagina de Facebook a Asociației Elevilor din Constanța.

”Solicităm ministrului Educației să sprijine elevii din țară prin trimiterea unui punct de vedere la CCR, unde săptămâna viitoare, pe 28, Curtea se va pronunța asupra excepției de neconstituționalitate formulate de către Avocatul Poporului pentru această ordonanță. Dacă ministrul nu se va decide să facă acest lucru, există șanse foarte mari ca excepția să fie respinsă, iar această ordonanță să rămână în vigoare, iar elevii vor fi nevoiți în continuare fie să-și asigure din buzunarul propriu transportul până la unitatea de învățământ, fie să meargă kilometri întregi pe jos sau să meargă la ocazie.

Vom rămâne aici, în fața Ministerului Educației, până când ministrul se va hotărî să dea curs solicitării noastre și să trimită un punct de vedere CCR prin care să recunoască efectele pe care această ordonanță le va avea”, a declarat Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța. Elevii au fost chemați ulterior la discuții de către ministrul Educației.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a anunțat, zilele trecute, că a chemat în instanță Guvernul, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării și cere anularea Hotărârii de Guvern nr. 309/1996, care ”blochează acordarea reducerilor pentru elevi la transportul județean”.

”Atragem atenția asupra faptului că, din cauza neglijenței persoanelor responsabile din cadrul administrației publice centrale, un act normativ care ar fi trebuit abrogat încă de la abrogarea fostei Legi a educației, în baza căreia a fost emis, a rămas în vigoare și produce efecte dăunătoare în ceea ce privește asigurarea accesului liber la educație pentru toți copiii”, se arăta într-un comunicat al Asociației.

Elevii din Constanța cereau premierului și ministrului Educației și Cercetării să introducă pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Guvern un proiect de hotărâre pentru abrogarea HG nr. 309/1996 și instituirea unor noi norme de aplicare a Legii pentru reducerile elevilor.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.