Meet and Code. Jocuri cu teme ecologice și soluții împotriva poluării, provocarea adresată elevilor, dar și bunicilor din Valea Doftanei

0
Foto: trivo.ro

Asociația Tinerilor din Valea Doftanei organizează, în perioada 10-11 octombrie 2019, evenimentul ”Meet and Code pentru o comunitate curată!”, un proiect de programare și tehnologie desfășurat în cadrul inițiativei Europe Code Week 2019. Proiectul se adresează elevilor de clasa a III-a și vizează dezvoltarea abilităților digitale, dar și a celor de comunicare, având și o componentă de responsabilizare: protejarea mediului și combaterea poluării.

Potrivit organizatorilor, evenimentul se va derula în două etape. În prima zi, copiii clasei a III-a A, însoțiți de bunici și de facilitatorul evenimentului, prof.pentru înv.primar Ana Clara Grecu, vor vizita zona Barajului Paltinu, unde vor discuta despre poluarea la care acesta este expus nu numai de turiști, dar și de locuitorii comunei și vor căuta soluții pentru a păstra zona curată. Bunicii vor fi invitați apoi să se joace cu copiii, folosind elemente de programare fără calculator, pe teme ecologice (CodyRobi, Pixel Art), precizează sursa citată. În partea a doua a activității, copiii vor utiliza limbajul de programare Scratch pentru a crea jocuri cu teme ecologice.

”Sperăm ca, pentru comunitatea noastră, evenimentul Meet and Code să fie un pas înainte în protejarea acestei zone de interes turistic tot mai crescut. Vrem și ca adulții să vadă în instrumentele digitale un aliat în lupta împotriva poluării. Inițiativa Meet and Code ne ajută să le dezvoltăm elevilor noștri abilitățile digitale, considerate fundamentale în educația secolului XXI, dar și abilități de comunicare, gândire computațională, abilități de rezolvare a problemelor lumii contemporane”, spune învățătoarea Ana Clara Grecu.

Comunicatul integral al Asociației Tinerilor din Valea Doftanei:

”Asociația Tinerilor din Valea Doftanei pune comuna Valea Doftanei pe harta Europe Code Week 2019

#meetandcode #codeEU #SAP4Good #AsociatiaTechsoup

Asociația Tinerilor din Valea Doftanei organizează evenimentul Meet and Code pentru o comunitate curată!, eveniment de programare și tehnologie în cadrul inițiativei Europe Code Week 2019, sprijinită de Comisia Europeană. Acesta se adresează elevilor din clasele a III-a și se desfășoară în perioada 10 – 11 octombrie 2019, la Barajul Paltinu și la Liceul Tehnologic Carol I din Valea Doftanei.

Evenimentul este finanțat cu ajutorul inițiativei Meet and Code, susținută la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 25 de țări europene și susține, pentru al treilea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week (5-20 octombrie 2019). În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup.

Evenimentul se va derula în două etape. În prima zi, copiii clasei a III-a A însoțiți de bunici și de facilitatorul evenimentului, prof.pentru înv.primar Ana Clara Grecu, vor vizita zona Barajului Paltinu, vor discuta despre poluarea la care acesta este expus nu numai de turiști, dar și de locuitorii comunei și vor căuta soluții pentru a păstra zona curată. Bunicii vor fi invitați apoi să se joace cu copiii, folosind elemente de programare fără calculator, pe teme ecologice (CodyRobi, Pixel Art).

În partea a doua a activității, copiii vor utiliza limbajul de programare Scratch pentru a crea jocuri cu teme ecologice, pe care le vor împărtăși colegilor, profesorilor și administrației locale. Cele mai frumoase proiecte vor fi alese de o echipă formată din directorul școlii, prof. Steluța Elena Pralea și președinta Asociației Tinerilor din Valea Doftanei, prof. Georgeta Richea.

”Sperăm ca, pentru comunitatea noastră, evenimentul Meet and Code să fie un pas înainte în protejarea acestei zone de interes turistic tot mai crescut. Vrem și ca adulții să vadă în instrumentele digitale un aliat în lupta împotriva poluării. Inițiativa Meet and Code ne ajută să le dezvoltăm elevilor noștri abilitățile digitale, considerate fundamentale în educația secolului XXI, dar și abilități de comunicare, gândire computațională, abilități de rezolvare a problemelor lumii contemporane” – prof.înv.primar Ana Clara Grecu.

Comisia Europeană sprijină inițiativa Europe Code Week ca parte a strategiei sale pentru o piață unică digitală. În Planul de Acțiune pentru Educație Digitală, Comisia încurajează în special școlile să se alăture inițiativei, obiectivul fiind acela de a avea 50% din toate școlile europene implicate în promovarea digitalizării, până în anul 2020.

La nivel european, valoarea finanțărilor acordate prin programul Meet and Code s-a ridicat anul acesta la peste 430.000 Euro, sumă alocată pentru susținerea evenimentelor organizate în 25 de țări, în cadrul Europe Code Week 2019.

În România, 90 de evenimente de programare și tehnologie organizate de 75 de organizații non-profit au primit finanțare prin programul Meet and Code, în valoare totală de 27.000 EURO. Descoperiți mai multe detalii despre toate evenimentele Meet and Code din țară, aici.

Asociația Tinerilor din Valea Doftanei a participat și anul trecut la inițiativa Meet and Code și s-a numărat printre beneficiarii de fonduri oferite pentru organizarea de evenimente în cadrul Europe Code Week,  organizând două evenimente pentru elevii din clasele II – XII.

Pentru cel de-al treilea an consecutiv, sub motto-ul ,,Empowering a Generation”, Meet and Code încurajează organizațiile nonprofit din toată Europa să contribuie la promovarea educației digitale, prin evenimente de programare sau de tehnologie dedicate copiilor și tinerilor cu vârsta între 8 și 24 de ani. Conform raportului “The Digital Skills Gap in Europe” al Comisiei Europene din 2017, 9 din 10 locuri de muncă vor necesita abilități digitale în viitorul apropiat.

Asociația Techsoup, Compania SAP, organizația non-profit germană Haus des Stiftens gGmbH și ceilalți parteneri ai rețelei TechSoup Europe sunt organizatorii inițiativei Meet and Code. Aceasta sprijină evenimente de tehnologie și programare în următoarele 25 de țări: România, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Anglia, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazahstan, Macedonia, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Ucraina, Belgia, Olanda și Portugalia.

Asociația Techsoup creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.”

Citește și: Povești cu… Scratch, scrise de elevii din Radovanu: Un proiect de programare în care scene din cărți sunt transpuse în clipuri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.