O călătorie pentru educație. Raluca Ciulei merge pe jos 1200 de kilometri: ”Trebuie să investim în educație, este prea multă ignoranță”

0
Foto: facebook.com/ Raluca Ciulei

Raluca Ciulei, fostă tenismenă, a pornit pe 11 mai din Cluj-Napoca și merge pe jos 1200 de km, până la Vama Veche, într-un proiect prin care vrea să atragă atenția asupra problemelor din educație. Raluca Ciulei se oprește în sate, în special, și stă de vorbă cu elevii, profesorii și cu părinții. ”Avem nevoie de o reformă profundă în educație, dar și de inițiative la firul ierbii, cu oameni care nu mai au timp să aștepte reforma și se implică de azi, oameni care activează resurse deja existente și dezvoltă comunități puternice”, spunea Raluca Ciulei, înainte de a pleca în călătoria de o lună.

Raluca Ciulei a inițiat marșul pentru educație cu gândul la copiii ”lăsați în urmă, lipsiți de un minim de bunăstare și îngrijire”, ”privați de posibilitatea de a ieși din cercul vicios al sărăciei și excluderii sociale, de a-și valorifica potențialul și de a deveni adulți care se adaptează cu succes la cerințele vieții și care devin utili societății”.

Cunoscută tenismenă, Raluca Ciulei a studiat în America și a locuit timp de 21 de ani în Elveția. În urmă cu doi ani, ea a revenit în România și s-a dedicat unor cauze nobile, printre care se numără și proiectul 1.200 de kilometri pentru educație, conform digi24.ro.

”1200+ km, la pas, pentru educație” este un proiect pe care care l-a inițiat încă de anul trecut, când a parcurs 600 de kilometri între Bistrița și București și a lucrat cu copii din 40 de școli, majoritatea din mediul rural. Acum, și-a propus mult mai mult: 1200 de kilometri, în perioada 11 mai – 9 iunie 2019, de la Cluj-Napoca la Vama Veche. În drumul său, Raluca Ciulei se oprește în special în sate pentru a vorbi cu elevii și profesorii, dar și cu părinții despre problemele din sistemul de educație.

De ce merg, din nou? Merg pentru că nu mai pot să văd atâția copii lăsați în urmă, lipsiți de un minim de bunăstare și îngrijire. Nu mai pot tolera să văd copii privați de posibilitatea de a ieși din cercul vicios al sărăciei și excluderii sociale, de a-și valorifica potențialul și de a deveni adulți care se adaptează cu succes la cerințele vieții și care devin utili societății.

Pe Maria am cunoscut-o într-un sat din Ardeal. Este în clasa a doua și trăiește într-o sărăcie lucie împreună cu încă patru frați. Mama ei este alcoolică, tatăl plecat de-acasă. Petrec câteva zile cu acești copii, timp în care ne jucăm, facem matematică și învățăm să citim. În cea de-a patra zi, Maria desenează pe o foaie mare de hârtie visul ei. Se desenează într-o casă spațioasă, așezată la o masă cu multe cărți în jur. Alături se desenează mare, îmbrăcată într-un halat alb. “Doresc să devin doctor când voi fi mare, să ajut mulți oameni. Pentru asta este nevoie să muncesc mult.”, îmi spune fetița cu un zâmbet adorabil.

Timpul să arătăm solidaritate este acum. Maria și frații ei nu mai pot aștepta. Refuz să cred că ei sunt doar niște cifre în niște statistici pe hârtie.

Apelul meu către public

Avem nevoie de o reformă profundă în educație, dar și de inițiative la firul ierbii, cu oameni care nu mai au timp să aștepte reforma și se implică de azi, oameni care activează resurse deja existente și dezvoltă comunități puternice.

În drumul meu m-aș bucura să fiu întâmpinată și însoțită de cât mai mulți oameni solidari acestei cauze. Cei care doresc să își dedice o oră, o zi sau mai multe zile și împărtășesc aceleași valori, sunt invitați să meargă alături de mine.

În școlile care mă vor, mă voi opri, ne vom juca și voi povesti cu elevii, profesorii și părinții prezenți. Voi lăsa apoi o serie de activități practice precum dezvoltare socio-emoțională sau design thinking pentru preșcolari, școlarii mici și elevii de gimnaziu, pe care le-am pilotat cu succes în alte școli”, scria Raluca Ciulei pe Facebook, la începutul călătoriei.

 ”Trebuie să investim în educație, este prea multă ignoranță”

Raluca Ciulei a ajuns joi la Galați, unde le-a povestit celor care au așteptat-o că a avut o zi ușoară, deoarece a parcurs doar 20 de kilometri, mai puțin decât în alte zile, relatează digi24.ro

 

Foto: facebook.com/ Raluca Ciulei

Au fost oameni cu care am putut discuta deschis despre problemele cu care se confruntă. Și copiii au fost destul de dezinvolți și vocali. Le-aș transmite autorităților că este nevoie să investim mai mult în educație și să începem să luăm decizii bine documentate. Este nevoie ca oamenii care dau legi, stabilesc programa, să meargă în teren, unde sărăcia este mare. Avem sate cu procentaj foarte mare de romi, acolo avem nevoie de alte măsuri, nu avem profesori pregătiți.

Trebuie să investim în educație, este prea multă ignoranță, prea multe lucruri sunt făcute de azi pe mâine și foarte mulți copii au de suferit (…) În mediul rural, din cauza învățământului simultan sunt foarte mulți copii care rămân în urmă. În drumul meu stau de vorbă cu copiii, înregistrez ceea ce îmi spun, am peste 200 de mărturii. Lipsa de materiale, din cauza sărăciei, este o mare problemă. Am găsit numeroase școli fără apă curentă, care au toaleta în curte, sunt și multe școli închise”, a declarat Raluca Ciulei.

La Galați, ea a fost așteptată de numeroși copii, care i-au povestit despre problemele pe care le au și i-au oferit câteva soluții.

”La noi, la clasa a șasea, aș face multe modificări. Propun să se facă mai multe experimente, să avem mai mult timp liber. Ne încarcă prea mult, ne iau din timpul nostru și asta nu-i practic”, a spus o elevă din clasa a șasea de la o școală din orașul Galați.

Foto: facebook.com/ Raluca Ciulei

Cunoscută tenismenă, Raluca Ciulei a studiat informatica și logica la University of Pennsylvania, dar și matematica la una dintre cele mai prestigioase universități din Elveția, ETH Zürich – Eidgenössische Technische Hochschule Zürich, potrivit republica.ro. A fondat școala de tenis Raluca Ciulei și organizația non-profit Love for Life, ale cărei proiecte vizează educația copiilor și adulților. 

Traseul parcurs de Raluca Ciulei îl puteți urmări pe contul său de Facebook sau pe pagina Love for Life.

Citește și: Gala Elevului Reprezentant. Cine sunt profesorii de 10 și ce elevi au fost premiați. Plus, cinci proiecte pentru educație

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.