Ziua Copilului. Evenimente în București și în țară: Unde puteți petrece ziua de 1 iunie alături de cei mici

0
Foto: pixabay.com

Ziua copilului este marcată, sâmbătă, în România, prin numeroase evenimente organizate în toată țară, iar mai jos veți regăsi câteva dintre ele, atât în București, cât și în alte orașe. Potrivit Mediafax, Ziua Copilului este sărbătorită pe 1 iunie în 50 de țări, dar ziua dedicată celor mici se regăsește în toate lunile anului, fiind celebrată la date diferite în multe state ale lumii.

Ziua internațională pentru protejarea copilului este marcată în 50 de țări din lume pe 1 iunie. Prima aniversare a fost în 1950, fiind hotărâtă în luna noiembrie a anului anterior, de Federația Democratică Internațională a Femeilor, la Moscova. În unele țări, Ziua Copilului este sărbătorită la alte date, ONU recomandând aniversarea pe 20 noiembrie. În realitate, nu este lună din an să nu existe o țară în care se marchează Ziua copilului în mod oficial.

În Congo și Camerun, pe 25 decembrie, în lumea arabă, Franța, Grecia sau Suedia, pe 20 noiembrie, în Australia, în a patra miercuri din octombrie, în Nepal, Austria și Germania, în 14 și 20 septembrie, în Uruguay, în prima duminică din august, în Indonezia, pe 23 iulie, în Statele Unite, pe 9 iunie, în 2019 și pe 14 în 2020, în Marea Britanie, pe 23 mai, în 2019 și pe 10, în 2020, în Turcia, pe 23 aprilie, și așa mai departe, până în Bahamas, unde Ziua Copilului este prima zi de vineri din ianuarie.

Unde puteți petrece Ziua de 1 Iunie, alături de cei mici

Ziua Copilului, 1 Iunie – București

  • Teatrul Odeon

În București, sâmbătă, în intervalul orar 11.00 – 18.00, copiii de toate vârstele sunt invitați să pătrundă în universul magic și plin de aventuri din spatele porților Teatrului Odeon: cea de-a II-a ediție a Zilei Copilului la Odeon. Aventura din acest an începe cu un bilet de intrare #magicOdeon. Toții copiii care aleg să pornească în aventură trebuie să exploreze, pe baza unei hărți, un traseu plin de comori, învățăminte și, mai ales, de… spectaculos.

Un „tunel magic” îi conduce către povestea măștilor de teatru, o „cărare a ghicitorilor” le pune la încercare pofta de joacă, pe o „corabie a viselor” se cufundă în marea bucuriilor, întreaga Sală Majestic le deschide o lume nouă, în care ei devin actori și sunt, deopotrivă, fermecați de pe pontonul din „Auditorium Majesticum”.  „Planșa micului arhitect” îi duce departe în timp, într-o călătorie în care ei sunt cei care ne arată un Teatru Odeon al viitorului, poate mai bun, desenat chiar de ei. Scenariul evenimentului, creat de dramaturgul Mihaela Michailov, invită copiii într-un univers unic, în care, dincolo de joc și joacă, se încearcă pregătirea publicul spectator din viitor.

Povestea va fi îndulcită cu înghețata celor de la Puro&Bio Romania și o vată de zahăr ca din povești, care aduce marea cu sine, tocmai din Constanța.Actorii Teatrului Odeon vor fi alături în călătorie, ghidând, povestind, interpretând și mai ales bucurându-se alături de cei suficient de curajoși și curioși cât să ia parte la o aventură de neuitat. Accesul la eveniment este gratuit, în baza unei rezervări pe site-ul Teatrului Odeon.

  • Muzeul Țăranului

Fiindcă nu se poate 1 iunie fără joacă, la Muzeul Țăranului este programată o zi de distracție în ateliere și la filme, pentru copiii de toate vârstele. Un atelier de pictură pe sticlă susține Bogdan Herăscu între 10.00 și 11.20.

În timpul atelierelor de pictură din cadrul Atelierului de Creativitate este predată tradiționala tehnică a zugrăvirii pe sticlă, ”veniți pietricele și plecați munticei”, spune organizatorul. Întâlnirea are loc la Atelierul de hârtie manuală, pentru copii de minimum 7 ani, maximum 80 iar numărul de participanți este de 8 persoane.

Un Atelier de modelaj în lut propune Crina Cranta, sâmbătă, între 11.00 și 12.30. ”Ce am putea face astăzi mai potrivit decât jocuri? Vom gândi strategii și vom proiecta jocuri , pornind de la cele preferate, apoi vom modela figurine și pioni, trasee și alte elemente”, spun cei care susțin evenimentul gândit pentru 10 participanți trecuți de 6 ani. Costul pentru participare este de 15 lei de persoană și se achită la atelier.

Ovidiu Simionescu vine cu un atelier de modelaj în argilă și ceară între 11.30 și 13.00 iar temele sunt circul, animale fantastice, compoziții cu figuri geometrice, explorarea spațiului cosmic și lumea subacvatică. În cadrul fiecărei ședințe se vor prezenta exemple de lucru din fiecare din tehnicile abordate, lucrări de maeștri și vor avea loc discuții pe marginea lor. Se ține la Atelierul de hârtie manuală pentru copii cu vârste între 6 și 10 ani.

  • Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit o serie de activități distractive, conferințe, ateliere de creație cu imaginație și laboratoare de știință, precum și o expoziție cu animale vii, adusă la muzeu de Asociația „Pajura”. De la distracția în aer liber nu vor lipsi nici carismaticii actori Tony Dumitrescu (Dilu) și Brîndușa Ionascu (Dila), care vor însufleți petrecerea prin jocuri, concursuri și multe alte surprize.

Cei mici vor avea prilejul să participe la numeroase ateliere desfășurate atât în aer liber, cât și în sălile atelier ale muzeului, precum și la o ediție specială a întâlnirii cu temerarii exploratori Dodi și Roni.

  • Muzeul Militar

Sâmbătă, de la ora 10,00, la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, va avea loc evenimentul „Copii, Tradiţie şi Istorie Militară”.

Vor fi organizate activităţi cu caracter educativ şi sportiv, întreceri ale micilor cercetaşi şi jocuri interactive, precum şi standuri de prezentare a istoriei mişcării cercetăşeşti.

Pentru copiii şi tinerii cu vârsta de până la 18 ani, intrarea va fi liberă.

  • 1uniFEST – Itsy Bitsy Festival: Parcul Alexandru Ioan Cuza

Itsy Bitsy se poate lăuda că a făcut posibil ca ziua de 1 iunie să fie Zi Liberă Națională și organizează cel mai mare eveniment de joacă părinți-copii din București. Anul acesta, pe 1 iunie, Parcul Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti va găzdui 1uniFEST, cel mai Itsy Bitsy Festival, cu activități pentru toată familia, jocuri și concursuri, distracție și o mulțime de surprize.

Este anunțată distracție timp de 12 ore, de la 8 dimineața la 8 seara, cu cele mai îndrăgite personaje Itsy Bitsy.

  • Rezidența BRD Scena9

Ziua Copilului e sărbătorită la Rezidența BRD Scena9 de dimineața până seara, cu ateliere în parteneriat cu Asociaţia Da’DeCe, De basm și Rokolectiv Festival.

Participarea e gratuită la toate atelierele. Între 11.00 și 13.00, Care-i faza cu arta contemporană? e un atelier pentru copii și părinți în cadrul expoziției “Spațiu (Continuare și sfârșit)”, adresat micuților cu vârste cuprinse între 6 și 8 ani. Atelierul este gândit sub forma unui exercițiu în care spiritul de observație, capacitatea de a descrie obiecte, senzații și forme, sau simpla curiozitate și imaginația sunt tot atâtea moduri de a explora spațiul și lumea înconjurătoare.

Între 14.00 și 15.00 sunt anunțate Lecții de(spre) nesupunere, un atelier pentru copiii cu vârste între 8 și 10 ani coordonat în curtea Rezidenței de Laura Grunberg. Înscrierile se fac printr-un mesaj privat pe pagina Rezidența BRD Scena9.

  • Caravana Nesupuselor

Caravana Nesupuselor (proiect De basm) se oprește și în Bucureşti. Copiii vor descoperi prin joc și dialog interactiv ce înseamnă nesupunerea şi la ce este bună ea pentru pentru fiecare în parte dar mai ales pentru lume. Se vor lua la trântă cu stereotipurile cele rele, vor descoperi că succesul este de mai multe feluri iar în final vor aduce un omagiu nesupuselor din viaţa lor, arată cei de la Scena 9. De la orele 16.00, 17.00 și 17.30 și 18.30 se face Sgomot, atelier pentru copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani în holul Rezidenței cu Cătălin Matei (Sillyconductor).

Sgomot este un laborator de științe muzicale înființat acum mai bine de 3 ani de Sillyconductor, sound artist din București. Sgomot e mereu altfel, de la workshopuri bazate pe vibrație pentru copiii cu dificultăți de auz la ateliere de folio sau field recording pentru adolescenți sau instalații interactive pentru cei foarte mici care se bucură să audă o floare râzând atunci cînd e mirosită.

  • Bookfest Junior

În perioada 29 mai – 2 iunie Bookfest Junior se desfășoară în acelaşi timp cu Salonul Internaţional de Carte Bookfest, la Romexpo, Bulevardul Mărăşti nr. 65-67 (Piaţa Presei Libere), Pavilionul B2, având un stand special de evenimente: Colțul de lectură Bookfest Junior amenajat de JYSK Romania. ”Bookfest Junior 2019 este un prilej pentru copii de a descoperi lumea minunată a cărţilor. Vor fi lansate cele mai așteptate titluri pentru copii și adolescenți, vor fi organizate întâlniri cu autorii și ilustratorii cărților. Vor avea loc atât în standul editurilor, pe scene, cât și în standul Bookfest Junior nenumărate ateliere bilingve, de lectură creativă, festivități de premiere pentru concursurile de eseuri, precum și multe activități de desenat, colorat și bricolat”, arată organizatorii.

  • Clinceni Airshow – un spectacol dedicat copiilor

Evoluţii ale unor aeronave aparţinând Forţelor Aeriene Române vor putea fi urmărite, în zilele de 1 şi 2 iunie, pe Aerodromul Clinceni, din judeţul Ilfov, şi pe Aeroportul Ghimbav, din judeţul Braşov, în cadrul activităţilor prilejuite de Ziua Internaţională a Copilului.

Astfel, aeronave de tip IAR-330 Puma, C-27J Spartan şi MiG-21 LanceR vor evolua sâmbătă, 1 iunie, începând cu ora 10.00, în cadrul spectacolului aerian „Clinceni Air Show 2019”, organizat de Aeroclubul României la Aeroclubul Teritorial „Aurel Vlaicu” Bucureşti – Aerodrom Clinceni.

De asemenea, duminică, 2 iunie începând cu ora 10.00, în cadrul celei de-a II-a ediţii a BrAShow ce va avea loc la Aerodromul Ghimbav, vor evolua aeronave de tip MiG-21 LanceR, C-27J Spartan, IAR 99 Şoim şi IAR 330, precum şi aeronave civile ale Aeroclubului României şi ale Şcolii Superioare de Aviaţie şi Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli”.

  • 1 ZURLI E! carnavalul pentru toată familia!

De Ziua Internațională a Copilului, Gașca Zurli susține 2 show-uri pe scena Sălii Palatului din București, de la orele 11.00 și 18.00.

”De Ziua Copilului facem cel mai mare CARNAVAL din România, la Sala Palatului din București. Cei mici sunt așteptați costumați după pofta inimii și a imaginației: fetițele se pot costuma în Fetița Zurli, în prințese, iar băieții în supereroi. Dacă aveți costume prin dulapuri, pregătiți-le pentru că vă așteptăm costumați în zâne, eroi, animălute, vrăjitoare. Fiecare participant (adult și copil) primește la intrare o mască pentru momentul special al show-ului”, este invitația organizatorilor.

  • Parcul Naţional Văcăreşti

Parcul Naţional Văcăreşti îi aşteaptă pe copii de 1 Iunie, între orele 10,00 – 13,00, la evenimentul „Expediţie sub apă”, iar Central Art Party organizează o petrecere la sediul din str. Popa Soare 29, începând cu ora 11,00.

  • Casa Artelor „Dinu Lipatti”

Casa Artelor „Dinu Lipatti” invită vizitatorii sâmbătă, între orele 17,00 – 22,00, să retrăiască bucuria copilăriei şi a muzicii clasice.

Evenimentul debutează cu vizitarea Casei Lipatti, a expoziţiilor „Viaţa şi opera lui Dinu Lipatti” şi „Istoria Casei Lipatti”, iar în Saloanele Casei Lipatti, Expoziţia de fotografii „Familia Lipatti şi prietenii” va fi însoţită de audiţia înregistrărilor celebre ale pianistului.

În cadrul Atelierelor de face-painting şi baloane, cei mici sunt aşteptaţi să intre în universul magic şi colorat al notelor şi simbolurilor muzicale.

În paralel cu activităţile din Curtea Casei Lipatti, începând cu orele 17,30, în Salonul de Muzică este programat filmul „Dinu Lipatti – muzică şi geniu”, o producţie Trinitas Tv, realizator Mihaela Natalia Poenaru.

Tot în salonul de muzică al Casei Lipatti va avea loc, la ora 19,00, recitalul tinerilor muzicieni, elevi ai Colegiului Naţional „George Enescu”. În repertoriu sunt incluse compoziţii de Enescu, Lipatti, Drăgoi, Negrea, Haydn, Mozart, Chopin, Rahmaninov.

Casa Dinu Lipatti mai găzduieşte de la 20,30 un recital extraordinar „Imageries Musicales” susţinut de pianista Axia Marinescu, fostă elevă a Colegiului George Enescu, actualmente stabilită la Paris şi care desfăşoară o importantă activitate concertistică europeană, un exemplu de succes pentru tinerii muzicieni români. În repertoriu se regăsesc compoziţii de Enescu, Lipatti, Debussy, Ravel.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Ziua Copilului, 1 Iunie – Mogoșoaia

Și în Mogoşoaia se sărbătoreşte Ziua Copilului. Publicul este așteptat începând cu ora 11.00 în Parcul Mogoşoaia la o sărbătoare de poveste. ”Copiii de toate vârstele se vor bucura, rând pe rând, de o mulţime de jocuri şi jucării, ateliere de pictură, picturi pe faţă, mascote, baloane, popcorn şi vată de zahăr.

De la ora 15:00, Magicianul Teo va aduce şi mai multă bucurie pe chipul celor mici cu un spectacol de neuitat! 1 iunie, o sărbătoare de tradiţie în comunitatea noastră, o sărbătoare despre copii şi copilărie, despre generozitate şi dăruire, despre inocenţă şi momente frumoase. Să ne lăsăm inspiraţi de bucuria lucrurilor simple pentru ca nu-i aşa? limita de vârstă nu există atunci când este vorba de copilul din noi…”, spun organizatorii.

Ziua Copilului, 1 Iunie – Timișoara

Timișorenii au întâlnire în parcul Botanic, de la ora 9.00, pentru a pregăti viitoarea generație de bicicliști. ”Pe 1 iunie, organizăm pentru al doilea an consecutiv Pedalarea copiilor. Până atunci, vă invităm să urmăriți pagina Verde pentru Biciclete și cea a evenimentului, unde vă așteaptă surprize și informații utile”, au anunțat organizatorii.

Ziua Copilului, 1 Iunie – Brașov

Biserica Neagră își deschide porțile tuturor copiilor la Brașov. În intervalele orare 10.00 – 13.30 și 15.00 – 19.00, toți copiii și elevii cu vârsta de până la 18 ani vor avea accesul gratuit. Programul de vizitare al Bisericii Negre se va întrerupe între orele 13.30 – 15.00, pe durata desfășurării în interiorul lăcașului de cult a unei cununii religioase. În perioada verii, copiii și elevii cu vârsta de până la 18 ani beneficiază de intrare gratuită la toate cele 35 concerte de orgă care vor avea loc în Biserica Neagră.

Ziua Copilului, 1 Iunie – Sibiu

De ziua copilului, 1 iunie, la Muzeul ASTRA din Sibiu, are loc cea de-a XII-a ediţie a Târgului Naţional de Jucării. Proiectul îşi propune realizarea unui dialog direct, nemijlocit, între meşterii populari şi vizitatori, dar încurajarea generaţiei tinere de a cunoaşte şi proteja, de a-şi însuşi şi perpetua tradiţia culturală. Timp de trei zile, peste 25 de meșteri, artiști și animatori, vor aduce în fața publicului jucării realizate prin tehnici tradiționale sau le vor reinterpreta prin tehnici moderne, cu utilizarea materialelor ecologice.

Ziua Copilului, 1 Iunie – Iași

La Iași, Kidsland Club din Iulius Mall dă petrecere de rămas bun până la redeschiderea noului spațiu dedicat copiilor. Cei mici sunt așteptați să uite de tablete, telefoane, console și alte gadget-uri pentru câteva ore în care pot să învețe jocurile și joaca de odinioară cu cântece, Baba Oarba, Țară, Țară, vrem ostași, Rațele și vânătorii, De-a v-ați ascunselea sau Prinselea ca și cu o paradă a mascotelor. Intrarea este 15 lei pe oră pentru fiecare copil.

Nu vor lipsi momentele de teatru și animație pentru copii, presărate cu diferite meșteșuguri tradiționale prin spectacolele ”Croitorașul” și Hainele cele noi”, o reinterpretare a unor basme celebre. De asemenea, sâmbătă și duminică, Asociația Veteres Milites va oferi vizitatorilor lecții interactive de reconstituire istorică.

Sursa: Mediafax și Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.