Noi planuri de școlarizare, trimise inspectoratelor: Numărul claselor de învățământ profesional a fost redus

0

​Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru HotNews că a trimis noi planuri de școlarizare către inspectoratele școlare, cu cifre modificate pentru învățământul profesional și pentru învățământul teoretic. Andronescu a precizat că a discutat cu fiecare inspector școlar general în parte despre numărul de clase de învățământ profesional și a stabilit cu aceștia câte clase pot să aibă pentru anul școlar următor. Cu o zi în urmă, sindicatele din educație criticau planul de școlarizare trimis inspectoratelor și amenințau cu proteste dacă acesta nu va fi modificat.

”Am trimis anexele la planurile de școlarizare aseară, după ora 11. Am discutat eu personal cu fiecare dintre inspectorii școlari generali ca să știu și să mă asigur că nu forțăm nota dincolo de limita posibilului, dar în același timp ne asigurăm că nu ne batem joc de copiii ăștia”, a spus Ecaterina Andronescu, contactată de HotNews.

Ministrul Educației a arătat că, prin mărirea numărului de clase de învățământ profesional, se creează posibilitatea ca elevii care obțin sub 5 la evaluarea națională să meargă la profesională.

”Toți absolvenții de clasa a VIII-a merg mai departe, fie în filiera liceu, fie la școala profesională. Iar acolo unde s-a mărit numărul de clase în școlile profesionale este vorba de liceele tehnologice, unde o parte din clasele de liceu teoretic au trecut la clasele profesionale, avem și profesori și ce ne trebuie acolo și pentru practică”, a mai spus Andronescu, potrivit sursei citate.

Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret” a reacționat dur, miercuri, după ce ministrul Educației a emis un ordin privind repartizarea, pe județe, a cifrelor de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, în anul școlar 2019 -2020. Sindicaliștii susțineau că multe dintre inspectorate sunt în situația de a tăia până la 35 de clase de liceu și de a le transforma în clase de școală profesională și avertizau că vor recurge la proteste dacă ministrul nu retrage ordinul.

Și FSLI i-a cerut ministrului Educației să retragă ordinul privind planul de școlarizare 2019-2020. Sindicaliștii o acuzau pe Andronescu că face ”o eroare gravă, bulversând zeci de mii de elevi, care urmează să se înscrie la liceu sau școli profesionale, părinți și cadre didactice”.

Citește și:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.