Ministrul Educației, despre cifrele de şcolarizare: Am făcut reglaje între şcoala profesională şi învăţământul liceal

0
Foto: observator.tv

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, referitor la cifrele de şcolarizare pentru anul viitor, că s-au făcut „reglaje între şcoala profesională şi învăţământul liceal”, dar că toţi elevii înmatriculaţi în clasa a VIII-a în anul şcolar 2018-2019 vor avea locuri în şcolile profesionale și în licee, scrie Agerpres. Ministrul a precizat că ”nu este vorba de nicio dispariție” a locurilor la liceu, deși în proiectul de hotărâre apare o reducere cu aproximativ 30.000 de locuri față de anul în curs. ”Nu am acum cifrele în faţă ca să vă spun, sunt două locuri mai sus sau două locuri într-o parte sau 10 locuri în partea cealaltă…”, a spus Andronescu.

”Există foarte multe aşteptări pe piaţa muncii în legătură cu meseriile în care noi avem obligaţia să-i pregătim pe elevi. Ca urmare, am cerut angajatorilor să ne spună ce cifre de şcolarizare putem noi creiona, în aşa fel încât să facem faţă acestor aşteptări. Am primit o cerere de dublare a numărului de elevi în şcolile profesionale ceea ce, fără îndoială, trebuie să facem. Şcoala e a societăţii şi ea lucrează pentru societate.

Deci, n-aş vorbi de mai puţine locuri în liceu, locurile sunt pentru toţi absolvenţii de gimnaziu, pentru toţi, repet, pentru că sfârşitul gimnaziului nu înseamnă şi sfârşitul învăţământului obligatoriu. Învăţământul obligatoriu continuă încă doi ani la liceu sau trei ani la şcoala profesională. Deci, aici suntem, toţi elevii vor continua să înveţe după clasa a VIII-a”, a declarat Ecaterina Andronescu, marţi, la Palatul Victoria, întrebată despre un proiect de hotărâre de guvern privind cifrele de şcolarizare care ar urma să fie adoptat în următoarea şedinţă şi dacă actul normativ va conţine o scădere a numărului de locuri din licee cu 30.000.

Întrebată dacă pentru şcolile profesionale vor fi alocate 60.000 de locuri, faţă de 54.000 anul trecut, ministrul Educaţiei a spus: ”E chiar mai mult de 60.000, dacă-mi aduc eu bine aminte şi mi se pare că este normal să fie aşa”.

Chestionată dacă, în aceste condiţii, se poate vorbi de o lipsă de 25.000 de locuri în licee în viitoarele cifre de şcolarizare, Andronescu a replicat: ”Nu este vorba de nicio dispariţie”.

”Toţi cei care sunt înmatriculaţi în clasa a VIII-a în anul şcolar 2018-2019 vor avea locuri în şcolile profesionale, în liceele tehnologice, în liceele vocaţionale, în liceele teoretice, practic, în toate profilele pe care le-am avut şi până acum. Nu aceasta este problema. Că am făcut reglaje între şcoala profesională şi învăţământul liceal, acest lucru este corect, pentru că, aşa cum vă spuneam, solicitarea pentru mai multe locuri în şcolile profesionale există de la piaţa muncii şi noi trebuie să răspundem acestei cereri”, a spus ministrul.

Întrebată care sunt diferenţele între cifrele de şcolarizare existente şi cele propuse prin proiectul de hotărâre, Andronescu a afirmat: ”Nu am acum cifrele în faţă ca să vă spun, sunt două locuri mai sus sau două locuri într-o parte sau 10 locuri în partea cealaltă, dar, încă o dată, ceea ce este important şi consider că trebuie spus este că toţi elevii care sunt înmatriculaţi în clasa a VIII-a vor avea locuri în şcolile profesionale sau în licee, acest lucru este o certitudine”.

Ministrul a precizat că va vorbi despre cifrele exacte de şcolarizare după ce proiectul de hotărâre va fi aprobat în Guvern.

”Sunt foarte atentă când vorbesc despre cifre, nu vreau să avansez o cifră înainte de a o avea în faţă. Din câte ştiu eu, sunt circa 70.000 de locuri în şcolile profesionale. M-aţi obligat să spun o cifră fără să am în faţă datele exacte, (…) dar, mâine după şedinţa de Guvern voi ieşi în conferinţa de presă şi voi vorbi despre ele”, a mai declarat Andronescu.


Cifre de școlarizare 2019-2020, proiect:

Cifre de școlarizare 2018-2019 (Hotărârea nr. 131/2018):

Citește și Cifre de școlarizare 2019-2020: MEN reduce numărul de locuri la liceu și crește la învățământul profesional

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.