Ce ar face un profesor MERITO dacă ar fi ministru al Educației. Lucian Oprea: ”Aș elimina orice ingerință a politicului”

0
Foto: facebook.com/proiectulmerito

Mai mulți profesori MERITO au participat la o întâlnire cu ministrul Educației, în care au discutat despre problemele din sistemul de învățământ. Lucian Oprea, profesor de fizică la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” din Constanța, profesor MERITO 2016, a fost unul dintre cei prezenți și ne spune ce s-a discutat la întâlnirea cu Ecaterina Andronescu și ce ar face dacă ar fi ministru al Educației. Un lucru ar fi eliminarea oricărei ingerințe a politicului în actul de educație. 

Ministerul Educației anunța, vineri, pe pagina oficială de Facebook, că ministrul Ecaterina Andronescu s-a întâlnit, joi seara, cu profesori MERITO. Discuțiile au durat trei ore, de la 20.30 până la 00.30, fiind analizate problemele din sistemul de învățământ și ”modalitățile de soluționare a acestora”. ”Fiecare dintre profesori a identificat și a propus cel puțin trei probleme spre rezolvare”, spunea MEN. Am vrut să aflăm de la profesorii MERITO ce propuneri au făcut și ne-a răspuns profesorul Lucian Oprea, profesor MERITO 2016.

Profesorul Lucian Oprea (foto) spune că, la întâlnirea cu Ecaterina Andronescu, profesorilor MERITO li s-a propus să spună ce ar face fiecare dacă ar ocupa scaunul de ministru.

Profesorul de fizică ne-a prezentat primele trei lucruri pe care le-ar pune în aplicare:

Mi-aș alege colaboratorii dintre profesorii apreciați (așa cum sunt profesorii Merito); aș elimina orice ingerință a politicului în actul de educație, eliberând inspectoratele, școlile de presiunea implicată și oferindu-le șansa de a evolua exclusiv pe coordonate profesionale; aș aduce mentoratul pentru viitorii profesori în interiorul mediului universitar, ca parte structurală, permițând profesorilor cu experiență și din preuniversitar să devină partenerii-mentori ai viitorilor profesori încă din etapa de acumulare.”

Lucian Oprea adaugă că niciun profesor nu a avut pregătit un răspuns pentru această ”provocare”, mai ales că întâlnirea a fost anunțată cu câteva ore înainte de a avea loc.

O altă problemă care s-a pus a fost transparența, pe care colegii mei au spus că o vor aborda într-o cu totul altă manieră dacă ar fi miniștri, pentru că așa suna întrebarea. Există o lipsă de transparență și o imposibilitate practică de a face prognoze. Ministerul, pur și simplu, de la un interval foarte scurt de timp la alt interval foarte scurt de timp, schimbă regulile jocului, uneori în timpul anului școlar, alteori pe neașteptate. Nu există o linie care să ne ajute să putem face prognoze, o cale predictibilă.

Probabil, aceste tipuri de strategii există undeva în sertarele dumnealor, însă ele transpar în momentul sau cu câteva zile înainte de a  fi puse în practică. Și atunci este foarte-foarte dificil să te adaptezi, ca om, ca profesor unei astfel de situații. Există o lipsă de transparență și o tratare a noastră, a profesorilor, de sus în jos. Și am dori să fim tratați de către profesorii care sunt în interiorul ministerului ca profesori din exteriorul ministerului”, a declarat Lucian Oprea pentru SparkNews.ro.

”Politicul să nu mai coboare dincolo de ușile ministerului”

Întrebat care a fost răspunsul ministrului, profesorul a spus că Ecaterina Andronescu s-a declarat ”foarte plăcut surprinsă să vadă colegii-profesori pe care îi știa și îi știe în continuare la fel de bine pregătiți și a zis că niciodată nu i-a tratat pe colegii profesori din învățământ altfel decât ca pe niște colegi”.

Nu am niciun motiv să mă îndoiesc de spusele dumneaei. Singurul moment în care a fost surprinsă a fost acela în care am spus eu că aș dori să nu mai coboare politicul dincolo de ușile ministerului. Adică, inspectoratele să nu mai fie politizate și, de acolo în jos, și școlile.

Și m-a întrebat: ”Dar aveți dvs. informații că acestea ar fi politizate?” Și i-am răspuns: Indiferent dacă sunt sau nu politizate, lumea percepe că sunt politizate. 90% dintre profesori, colegii mi-au spus 100% dintre profesori, sunt convinși că inspectorii generali sunt numiți politic. Dacă este sau nu este adevărat, simpla ingerință, aducerea politicului către educație face rău ambelor zone. Educația pentru că este cu mult prea sensibilă și cu alte scopuri decât partea politică, iar politicul pentru că este neavenit într-o zonă în care nu este căutat, ba chiar se spune că nu trebuie să avem de-a face cu politicul în școală.

A notat tot, a părut un pic surprinsă, nu știu dacă plăcut sau neplăcut, a avut un moment de recul pentru că, dânsa fiind om politic, a simțit un moment de atac. Eu nu doream să atac, spuneam doar cum aș face eu, dar sper că nu a luat-o ca pe un atac pentru că totul a fost prea degajat”, relatează profesorul de fizică.

”Suntem excedați de hârtii”

Dintre problemele cu care se confruntă sistemul de educație, una semnalată de către foarte mulți dintre profesorii Merito, prezenți la discuții, a fost cea legată de partea birocratică: ”Suntem excedați de hârtii, de tot felul de lucruri pe care inspectoratele le cer, ministerul le cere și, sincer, rămâne din ce în ce mai puțin timp pentru orele efective. Parcă e un făcut, se îngustează orele tot mai mult. Și acest lucru a răzbătut pe mai multe căi, de la mai mulți colegi.” 

În ceea ce privește primul punct pe care l-a prezentat că l-ar face în calitate de ministru, Lucian Oprea precizează că mesajul pe care a vrut să îl transmită Ecaterinei Andronescu a fost acela că, într-o astfel de situație, ar dori să aibă alături oameni în care are încredere, buni profesioniști și care își fac treaba foarte bine.

Întrebat care a fost cea mai prețioasă informație pe care a obținut-o de la această întâlnire, profesorul a răspuns: ”Sincer, informația mea cea mai prețioasă a fost că eu, unul, trebuie să renunț la prejudecăți atunci când vorbesc cu oamenii din diferite posturi. Este o informație personală. Am intrat cu un set de idei și acolo am descoperit o realitate puțin diferită, în nuanțe diferite și m-am bucurat foarte mult că am avut dialogul acesta. Pe mine m-am surprins cum am reușit să mă transform în sensul de a putea să ascult fără niciun fel de părtinire toate punctele de vedere.

Și a fost o discuție chiar bună de la un profesor la altul. Mie mi s-a părut rezonabil pentru o discuție neașteptată. Nimeni nu era pregătit pentru asta. Din această întâmplare pentru noi, a reieșit o discuție foarte interesantă, cel puțin din punctul nostru de vedere. Și faptul că a ascultat păreri diferite față de cele ale dumneaei mi s-a iarăși interesant. Sincer nu știu cât anume voi regăsi apoi între lucrurile făcute, dar a fost bine că am avut un cuvânt de spus și că dânsa a ascultat și a fost deschisă.”

Povestea profesorului Lucian Oprea, profesor Merito 2016, o puteți citi aici


PROFESORII MERITO 2019. 12 cadre didactice – 10 profesori, un educator şi un director din învăţământul preuniversitar, au urcat, miercuri seara, pe scena Galei MERITO 2019.

”Cei 12 profesori care se alătură din acest an comunității MERITO sunt unici prin tehnicile și metodele pe care le folosesc la clasă și au în comun dragostea și responsabilitatea cu care modelează viitoarele generații de adulți români”, spun organizatorii, într-un comunicat de presă.

Profesorii MERITO 2019 sunt: Alina Simona Hoară, Liceul de Artă Sibiu, Sibiu; Anca Evelina Cîrligeanu, Colegiul Național “Mircea cel Bătrân”, Constanța; Andrada-Oana Mazilu, Liceul Teoretic “Nikolaus Lenau”, Timișoara; Petru-Bogdan Raţiu, Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”, Târgu Mureș; Dan Voiculescu, Colegiul Național “Costache Negri”, Galați; Elisabeta Daniela Păcuraru, Școala Gimnazială Eșelnița, județ Mehedinți; Ioana-Steluţa Manea, Liceul Teoretic “Emil Racoviță”, Techirghiol; Mircea Nistor, Colegiul Național de Informatică “Traian Lalescu”, Hunedoara; Melania Tatiana Cauni, Liceul Teoretic “Emil Racoviță”, Baia Mare; Coziana Andreea Zaharia, Școala Gimnazială “Ionel Teodoreanu”, București; Antoneta Împuşcatu, primul Director MERITO, Școala Gimnazială “Ion Creangă”, comuna I.C. Brătianu, județ Tulcea; Adina-Maria Jurcă, Educatorul MERITO – Grădinița “Liviu Rebreanu”, Miercurea Ciuc.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.