Tablete pentru elevi. Ecaterina Andronescu, în Parlament: ”În felul acesta rezolvăm și problema greutății ghiozdanului”

0
Foto: pixabay.com

Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au dat, marți, raport favorabil bugetului Ministerului Educației Naționale, în valoare de 30.829.261.000 lei, în creștere cu 46,73% față de 2018, scrie Mediafax. În cadrul dezbaterilor, Ecaterina Andonescu a prezentat proiectele ministerului, între care și cumpărarea de tablete pentru elevi, care va rezolva, în opinia sa, problema greutății ghiozdanului.

Parlamentarii au dat raport favorabil pe bugetul Ministerului Educației Naționale, 20 de voturi fiind favorabile, 14 împotrivă și patru abțineri.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, în cadrul dezbaterilor pe raport, că în buget este cuprinsă construirea de grupuri sanitare pentru cele 1 489 de școli.

O creștere importantă, dar nu este importantă suma aceasta, ci, sperăm noi, să fie importante efectele pe care bugetul trebuie să le producă în sistemul de învătământ. Bugetul nostru cuprinde câteva proiecte importante pentru școala româneasă. În primul rând, cuprinde sumele necesare în așa fel încât cele 1489 de școli care au încă în curte să aibă grupuri sanitare normale și firești pentru secolul XXI în care trăim. Ca urmare a acestui proiect, sunt destinați bani importanți – 65 milioane de lei, prin care putem să rezolvăm această problemă importantă”, a spus ministrul.

Ecaterina Andonescu a adăugat că se urmărește punerea la dispoziția școlarilor și elevilor a unor tablete astfel încât să se rezolve problema greutății ghiozdanului.

De asemenea, ținând seama de la nivelul Comisiei Europene, proiectul de digitalizare devine prioritar și pentru România, din surse nerambursabile, dar cu resurse în bugetul nostru, încercăm de dezvoltăm acest proiect pe care l-am numit – România digitală – un proiect care este gândit să facă un salt în creșterea interactivității școlii și în conținutul redării, prin dispunerea la fiecare clasă a unei table inteligente și prin atribuirea copiilor din gimnaziu și din liceu a câte unei tablete. În felul acesta rezolvăm și problema greutății ghiozdanului pe care copii îl poartă în spate”, a adăugat Ecaterina Andronescu.

Potrivit Ecaterinei Andronescu, ministerul Educației dezvoltă și proiecte din surse rambursabile, cum ar fi proiectul din programul BEI cu privire la construirea de 380 de grădiniție. „S-au construit 197, au rămas 193, care sunt prinse în bugetul pe anul acesta.”, a explicat ministrul.

Amendamente votate

Pe de altă parte, parlamentarii au votat în comisiile de specialitate și două amendamnete propuse de PSD, unul dintre acestea fiind propus chiar de liderul social-democraților, Liviu Dragnea.

„Se majorează cu suma de 140.000 mii lei atât creditele bugetare, cât și creditele de anagajament”, prevede amendamentul propus de Liviu Dragnea.

Un alt amendament, inițiat de senator PSD, Doru Adrian Pănescu, și deputat PSD Camelia Gavrilă, și adoptat de comisiile de specialitate, face referire la alte majorări în sistemul de învățământ.

„În bugetul Ministerului Educației Anexa nr.3/25/02, capitolul 65.01 „Învățământ” se suplimentează cheltuielile cu suma de 250.000 mii lei, după cum urmează:
Titlul I: „Cheltuieli de personal” – 150.000 mii lei,
Titlul II: „Bunuri și servicii – 80.000 mii lei
Titlul VIII „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nermabursabile (FEN) postaderare” – 6.000 mii lei.
Titlul X „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020 – 14.000 mii lei”, se arată în amendamentul social-democraților.

Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a acuzat Puterea că a amendamentul propus de Liviu Dragnea și votat de comisiile reunite de buget-finanţe este plagiat de la liberali.

„Fură acum și amendamentele PNL. V-ați obișnuit să furați! Până când? În Comisia pentru învățământ l-ați respins (amendamentele n.r.) două ori”, a acuzat Raluca Turcan.

Bugetul alocat Ministerului Educației Naționale este de 30.829.261.000 lei, în creștere cu 46,73% față de 2018. Pentru cheltuielile de personal prevăzute în bugetul acordat Ministerului Educației Naționale se alocă suma de 20.610.354.000 lei, în timp ce pentru bunuri și servicii – 75.155.000 lei.

Proiectul de buget de stat a fost adoptat vineri de Guvern și trimis Parlamentului. Ședința comună a celor două camere ale Legislativului pentru dezbaterea și adoptarea proiectului bugetului de stat pe 2019 va începe miercuri, la ora 16.00, votul final fiind programat vineri.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.