Educaţie pentru sănătate. Alexandru Rafila: Avem la dispoziţie un an să pregătim profesori de biologie, diriginţi pentru a preda această disciplină

0

Disciplina „Educaţie pentru sănătate” va fi predată, într-un an, de profesori de biologie şi de diriginţi care vor fi pregătiţi în acest sens, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, relatează Agerpres.

„Educaţia pentru sănătate trebuie sprijinită de specialişti, dar predată de profesori. Avem doar un an la dispoziţie în care trebuie să pregătim profesori de biologie, diriginţi pentru modulele din învăţământul primar, gimnazial şi liceal. Cred că asta este soluţia corectă.

În anul 2002, a fost lansat Programul ‘Educaţie pentru sănătate’ în şcoala românească, dar de 21 de ani a rămas facultativ şi doar 5% dintre părinţii îşi trimit copiii la ‘Educaţie pentru sănătate’. Lucrul ăsta nu este deloc în regulă. Vedeţi, acum, avem foarte multe provocări, consumul de substanţe psihoactive, consumul de droguri este una dintre ele.

Dacă copilul învaţă încă din primii ani de educaţie în şcoală că acest consum este profund nociv şi îi va afecta viaţa în mod iremediabil, cu siguranţă, nu vom avea aceleaşi probleme”, a afirmat Alexandru Rafila, după ce a participat la deschiderea anului de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.

El a menţionat că, prin acest program, nu va putea fi eradicat consumul de droguri, „dar, cu siguranţă, un copil informat încă din primii ani referitor la nocivitatea consumului de droguri, la ce fel de riscuri este supus, va fi mult mai reticent”.

„Putem să-l învăţăm să fie suficient de abil încât să evite capcanele prin care traficanţii încearcă să-l atragă. Lucrurile astea se pot dobândi în şcoală, sigur, ca multe alte lucruri, începând cu deprinderi igienice, stilul de viaţă sănătos, mişcarea, educaţia fizică. Avem datoria către copiii noştri să facem acest lucru, iar opinia mea este că putem, anul viitor, să începem această activitate în mod sistematic printr-o disciplină curriculară care să fie prezentă la toate ciclurile de învăţământ, fără să aglomereze în mod excesiv programul elevilor, fără să mergem cu elemente coerciţie, ci cu elemente de educaţie şi de convingere. Sunt convins că şi părinţii, în marea lor majoritate, vor îmbrăţişa acest lucru. Noi am mai semnat un protocol cu Patriarhia Română care sprijină aceste demersuri ale Ministerului Sănătăţii”, a adăugat ministrul.

”Şcoala Altfel”, dedicată prevenirii violenţei în şcoli şi adicţiilor

Prezentă la același eveniment, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunțat că programul „Săptămâna Şcoala Altfel” va fi dedicat, în acest an școlar, prevenirii violenţei în şcoli şi a adicţiilor.

Ne-am propus ca, în acest an şcolar, ‘Şcoala Altfel’ să fie dedicată tematicii de prevenire a violenţei şcolii şi de prevenire a adicţiilor. (…) Din punct de vedere al sistemului educaţional, trebuie să creştem nivelul de informare cu privire la riscurile adicţiilor de tot felul. De aceea, împreună cu Ministerul Sănătăţii, ne propunem să intensificăm cursurile şi campaniile de prevenire şi de informare, să creştem numărul de elevi care beneficiază de opţionalul naţional ‘Educaţie pentru sănătate’, disponibil elevilor din clasa I până la clasa a XII-a şi să discutăm pentru noul cadru curricular ce va fi pus în practică din anul şcolar 2025 – 2026.

(…) Se pot face elemente de prevenţie la biologie, la chimie, la dirigenţie. Avem nevoie de o abordare integrată şi, mai ales, avem nevoie de specialişti, de oameni care să poată preda, care să poată transmite elevilor cunoştinţele necesare”, a precizat Ligia Deca, citată de Agerpres.

Ministrul Educației a menţionat că accentul va fi pus pe prevenţie şi educaţie, dar se va coopera cu specialiştii din sănătate şi pentru recunoaşterea semnelor unei adicţii, cu familiile, „în aşa fel încât copiii să se poată reabilita”.

„Avem o tematică obligatorie care vizează educaţia pentru sănătate chiar în Legea învăţământului preuniversitar. Această tematică nu este neapărat să fie o disciplină separată, dar poate fi. Acest opţional poate deveni o disciplină obligatorie, dar mi-aş dori să putem să utilizăm toate disciplinele care au o legătură cu prevenţia, cu stilul de viaţă sănătos.

Am vorbit aici despre campaniile realizate de către cadrele didactice şi studenţii de la Universităţile de Medicină şi Farmacie care deja fac diferenţa în şcoli. Ne dorim să le extindem. Putem să vorbim despre ce înseamnă stil de viaţă sănătos, adică educaţie prin artă, educaţie prin sport ş.a.m.d. Trebuie să avem opţiuni de petrecere a timpului liber pentru tineri în aşa fel încât adicţiile să nu mai fie o tentaţie”, a mai spus Ligia Deca.

Potrivit acesteia, cadrele medicale din cabinetele existente în şcolile cu peste 300 de elevi ar putea contribui la predarea disciplinei „Educaţie pentru Sănătate”. „Este evident că avem nevoie de o colaborare”, a explicat ministrul Educaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.