Anchetă la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” după anularea a zeci de lucrări în timpul probei de română de la BAC. Ce spune ministrul Educației

0

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, marți, că a fost demarată o anchetă la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, după ce mai multe lucrări de la BAC au fost anulate la o oră de la începerea probei de Limba și literatura română, pe motiv că nu ar fi fost bine încadrat, pe foaia de examen, un cuvânt în titlul probei. Incidentul a fost semnalat, luni, de profesoarele Alexandra Chirea și Silvia Mușătoiu.

Zeci de candidați de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” au fost nevoiți să își rescrie lucrările la Limba și literatura română, după o oră de la începerea probei, fără să beneficieze de prelungirea timpului de examen.

”O comisie întreagă de bac ar trebui schimbată urgent, după ce a anulat lucrările a zeci de copii fiindcă au scris cuvântul ”DE” din ”proba de…” – adică titlul – fie puțin mai jos de linia pe care trebuia scris, fie pe rândul următor. N-ar fi fost o problemă anularea lucrărilor dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat după O ORĂ, sau mai mult, de la începerea probei, adică după ce copiii umpluseră 3-4 pagini cu redactarea lucrării. Au fost nevoiți să rescrie lucrarea, fără timp suplimentar, lucru care a condus la diminuarea timpului la jumătate.

Aflu, de la unul dintre copii, că ministerul a și răspuns la sesizarea lor, cum că n-ar fi fost decât 6-7 lucrări anulate pe centrul de examen (FALS!), că este în avantajul lor să nu fie suspectate lucrările că ar avea semne și că NU a fost afectat timpul alocat probei pentru niciun elev. FALS, din nou! Există lucrările anulate în centru și se pot verifica (trei-patru pagini nu se redactează în 5 minute…) și mai există camerele de supraveghere care arată momentul în care le-au fost anulate lucrările. Ce face, oare, la acest moment, corpul de control al ministrului? O fi la noi la școală? Ce face, oare, comisia națională de bac? Se ocupă de schimbarea întregii comisii (inclusiv asistenții care, spun copiii, păreau și ei la fel de surprinși de valul de anulări)?

Între timp, lucrările au plecat, nimeni (dintre corectori) nu va ști de ce un copil a avut timp să scrie bine la subiectul III și a tratat superficial subiectele I și II (considerate mai ușoare). Ca de fiecare dată, în România, victima e vinovată, iar agresorii se apără unii pe alții”, a scris Silvia Mușătoiu, profesoară de matematică la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din București, pe Facebook.

”Există posibilitatea unei solicitări de prelungire a timpului de examen, ea nu a fost utilizată”

Marți, ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat într-o conferință de presă că a fost demarată o anchetă pentru a vedea ce s-a întâmplat luni la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Capitală.

Ministrul a precizat că exista posibilitatea unei solicitări de prelungire a timpului de examen, însă aceasta nu a fost utilizată.

”În dimineaţa aceasta, am rugat Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucureşti să avem un inspector monitor şi inspectorul de management instituţional care să monitorizeze activitatea în centrele de examen, pentru a vedea dacă se respectă întocmai prevederile regulamentului care vizează situaţiile în care o lucrare poate fi anulată. De asemenea, am procedat la verificarea lucrărilor anulate, după proba zilei de ieri, pentru a vedea câte sunt şi la ce moment au fost ele anulate.

Ca o precizare suplimentară, candidaţii care greşesc pot tăia ce au greşit. Există nişte metode prin care tăierea unor chestiuni greşite pe foaia de examen nu se traduce în nevoia de anulare a lucrării şi o să ne asigurăm că se cunoaşte mai bine acest lucru.

Vom verifica şi dacă în lucrările anulate există o problemă de timp suficient pentru parcurgerea lucrării şi vom lua toate măsurile ca astfel de potențiale incidente să nu se mai întâmple. Avem ancheta în desfăşurare la aceste centre de examinare.

Există posibilitatea unei solicitări de prelungire a timpului de examen, ea nu a fost utilizată. Acesta este un prim semnal, dar vom analiza suplimentar, să vedem totuşi care este cantitatea de informaţie inclusă în  lucrările respective. Vom face toate demersurile necesare pentru a vedea totuși ce s-a întâmplat acolo”, a spus Ligia Deca.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.