O nouă disciplină opțională pentru elevii claselor a XI-a și a XII-a, de la profilul real: „Introducere în învățarea automată (machine learning)”

0
Sursa foto: pixabay.com

Elevii claselor a XI-a și a XII-a care urmează filiera teoretică, profilul real, vor putea studia o nouă disciplină opțională: „Introducere în învățarea automată (machine learning)”. Programa școlară pentru această disciplină a fost aprobată prin ordin al ministrului Educației și se va aplica începând cu anul școlar 2022—2023.

Ordinul prin care se aprobă Programa școlară pentru disciplina opțională „Introducere în învățarea automată (machine learning)” — curriculum la decizia școlii pentru învățământul liceal, clasa a XI-a/clasa a XII-a, a fost publicat, miercuri, în Monitorul Oficial.

Potrivit documentului, programa școlară pentru această disciplină reprezintă ”o ofertă curriculară de tip opțional ca disciplină nouă în oferta națională pentru învățământul liceal, proiectată pentru un buget de timp de 1 oră/săptămână, pe durata unui an școlar.

Disciplina se poate studia în clasa a XI-a sau în clasa a XII-a și necesită competențe minime de programare. Prin urmare, această disciplină opțională se adresează elevilor de la filiera teoretică, profil real. (…)

Învățarea automată (machine learning) este, în prezent, principala abordare care are ca scop construirea de sisteme inteligente, adică sisteme ce pot rezolva sarcini complexe cum ar fi recunoașterea unei persoane într-o imagine, traducerea unui text dintr-o limbă străină sau abilitatea de a juca șah la nivel profesionist și exemplele pot continua. Crearea de astfel de sisteme inteligente reprezintă obiectul de studiu al inteligenței artificiale, domeniu larg de cercetare aflat la intersecția dintre informatică, matematică, inginerie, statistică, neuroștiințe, științele educației etc.

Învățarea automată se bazează pe algoritmi care permit sistemelor să învețe din experiență. În timp ce în sistemele clasice sunt programați explicit toți pașii de rezolvare a problemei, sistemele bazate pe învățare automată primesc multe exemple și învață singure să obțină soluția potrivită”, se arată în nota de prezentare.

Potrivit documentului, programa școlară a opționalului răspunde ”nevoilor de alfabetizare digitală, din perspectiva noilor cerințe socioprofesionale, printr-un curriculum relevant, vizând formarea unui set de competențe digitale, pe care absolvenții învățământului liceal să le poată valorifica în viața activă”.

”Pentru dezvoltarea unor soluții informatice care au în vedere învățarea automată (machine learning) se recomandă utilizarea limbajului de programare Python. Alegerea acestui limbaj a fost motivată de posibilitatea accesării gratuite a unor biblioteci care oferă mecanisme/facilități de utilizare a algoritmilor specifici învățării automate. Mai mult, în momentul de față, atât în industria software, cât și în mediul academic, implementarea algoritmilor de învățare automată (machine learning) se face frecvent în limbajul Python”, se mai precizează în notă.

Programa școlară pentru disciplina opțională „Introducere în învățarea automată (machine learning)” — curriculum la decizia școlii pentru învățământul liceal, clasa a XI-a/clasa a XII-a, publicată în Monitorul Oficial:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.