Ministrul Educației: Cel mai devreme, în 2027 putem să avem un examen de Bacalaureat radical schimbat/ Programa va fi simplificată şi anul viitor

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni, într-o conferință de presă, că Bacalaureatul ar putea fi schimbat cel mai devreme începând din anul 2027, după adoptarea proiectului de lege care implementează concluziile proiectului „România Educată”.

Cei care vor da Bacalaureatul anul viitor vor da aşa cum l-au cunoscut în momentul în care au intrat în clasa a IX-a. Atunci când vom avea adoptat proiectul de lege care implementează concluziile „România Educată” vom anunţa acest lucru şi în 2027 cel mai devreme putem să avem un examen de Bacalaureat radical schimbat”, a arătat ministrul Educației, citat de Agerpres.

În ceea ce privește examenul de anul acesta, Sorin Cîmpeanu a spus că subiectele au fost concepute „foarte corect”, fiind corelate cu competenţele corespondente. „De asemenea, nivelul de dificultate a fost conceput pentru note până în 5 şi 6, pentru note de 7 şi 8 şi subiecte mai dificile pentru note de peste 9”, a precizat ministrul Educaţiei.

Acesta a susţinut că rezultatele se datorează şi simplificării materiei de examen, din care s-au eliminat acele conţinuturi care au fost predate pe parcursul perioadelor în care şcolile au fost închise.

Începând de anul viitor o să avem o tranziţie spre normalitate. Sigur că programa va fi simplificată şi anul viitor cu ceea ce s-a predat în clasa a X-a şi eventual în clasa IX-a, dar vom avea deja conţinuturi complete pentru clasele a XI-a şi a XII-a”, a arătat ministrul Educaţiei.

”Liceele mozaic”

În contextul prezentării rezultatelor de la BAC, Sorin Cîmpeanu a declarat că nu este normal să existe licee „mozaic” şi a susţinut că fiecare liceu trebuie să îşi „asume” filiera.

Avem acele licee mozaic. La Liceul Pedagogic avem şi clase de alimentaţie publică. Ceea ce, o spun cu toată răspunderea, nu este normal. Fiecare liceu trebuie să îşi asume filiera. Trebuie să îşi dezvolte resursa umană, infrastructura şi toate eforturile pentru a obţine rezultate pe o anumită filieră. Aceste licee numite mozaic vom face o analiză amănunţită. Sunt licee în care rata de promovare se dovedeşte a fi scăzută şi foarte scăzută”, a afirmat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a precizat că acele şcoli care au obţinut rezultate „mult sub medie” vor fi analizate chiar începând de luni.

Au fost şcoli care nu au avut niciun candidat reuşit la examenul de Bacalaureat şi în câteva zile vom avea şi situaţia privind cauzele neînscrierii la examenul de Bacalaureat. (…) Ne vom apleca cu o atenţie specială asupra acelor şcoli care nu au avut reuşiţi la Bacalaureat. (…) Am spus că refuz să cred că avem colegi atât de cinici încât să nu permită accesul în examenul de Bacalaureat pentru a nu avea, să spunem, această situaţie în care din cei înscrişi nu promovează niciunul. Refuz să cred, dar totuşi ne vom uita cu atenţie”, a declarat ministrul Educaţiei.

Pe de altă parte, Sorin Cîmpeanu a spus că anul acesta examenele naţionale au fost mult mai bine organizate, iar procentul notelor schimbate în urma contestaţiilor va fi mai mic decât anul trecut.

„Anul acesta faţă de anul trecut examenele naţionale au fost mult mai bine organizate. (…) Sunt convins că procentul notelor schimbate în urma contestaţiilor va fi mai mic anul acesta decât anul trecut. Vor exista cu siguranţă note schimbate în urma contestaţiilor, dar într-o pondere mai scăzută anul acesta decât anul trecut”, a arătat ministrul Educaţiei.

Rezultatele examenului de Bacalaureat 2022 – prima sesiune (înainte de contestații) au fost publicate, luni, pe site-ul bacalaureat.edu.ro – detalii aici. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi publicate pe 1 iulie.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.