Federația Națională a Părinților cere ca școlile să poată trece în online, la o rată mai mare de 6 la mie, prin decizia Consiliului de Administrație

0

Federația Națională a Părinților solicită ministrului Educației și ministrului Sănătății să modifice ordinul comun privind funcționarea școlilor astfel încât, în localitățile în care rata de incidență este mai mare de 6 la mie, școlile să poată suspenda cursurile cu prezență fizică, prin decizia Consiliului de Administrație.

„Vă adresăm rugămintea ca, în interesul superior al copiilor/elevilor, să dispuneți, în regim de urgență, modificarea Art. 6 din Ordinului nr. 5.338/1.082/1.10.2021, în sensul permiterii suspendării activităților didactice cu prezență fizică a elevilor la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, în localitățile în care rata incidenței este mai mare de 6/1000 de locuitori, prin decizia argumentată a organismului de conducere al unităţii de învăţământ preuniversitar – consiliul de administrație, după consultarea prealabilă a consiliului profesoral, asociaţiei de părinţi/consiliului reprezentativ al părinților și consiliul şcolar al elevilor de la nivelul UI, cu informarea ISJ/ISMB, indiferent de numărul de clase suspendate”, se arată într-o scrisoare trimisă de Federația Națională a Părinților miniștrilor Sorin Cîmpeanu și Cseke Attila.

Părinții solicită totodată ”să se garanteze desfăşurarea procesului educaţional online pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor”.

”Federaţia noastră a susținut permanent necesitatea desfășurării cursurilor cu prezență fizică a elevilor si suntem pe deplin conștienți de dezavantajele școlii online, însă, nu putem pune în pericol sănătatea copiilor și a familiilor noastre. În condițiile în care rata incidenței cumulate a cazurilor Covid-19 la 1000 de locuitori crește alarmant de la o zi la alta, sistemul medical este suprasolicitat, infrastructura şcolară și resursele existente sunt deficitare, riscul îmbolnăvirii elevilor se mărește exponențial. (…) Chiar și acolo unde școlile dispun de toate resursele necesare, sunt situații în care populația şcolară este numeroasă şi elevii interacționează, inevitabil. Este utopic să considerăm că pot fi respectate, permanent, toate măsurile igienico-sanitare, mai ales când este vorba de copii mici”, se mai arată în scrisoare.

 

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, prin care s-a eliminat pragul de 6 la mie pentru închiderea școlilor, prevede că ”la data suspendării cursurilor pentru 50% din totalul grupelor/claselor, se suspendă activitatea cu prezența fizică la nivelul întregii unități de învățământ, pentru o perioadă de 14 zile. Măsura suspendării la nivelul unității de învățământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB.”

Potrivit raportărilor de miercuri, comunicate de Ministerul Educației, aproape 13.000 de elevi şi preşcolari şi 4.400 de angajaţi din învăţământul preuniversitar sunt infectaţi cu SARS-CoV-2.

Citește și: Ministrul Educației: 121 de școli au activitatea cu prezență fizică suspendată. Aproape 13.000 de elevi şi preşcolari, confirmați cu COVID-19

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.