Școala din comuna Butea, județul Iași, are în jur de 250 de copii și și-a redeschis porțile în toamna lui 2020 după ce a trecut printr-o transformare totală. Clădirea a fost reabilitată, spațiul interior reamenajat, mobilierul recondiționat și sălile de clasă colorate și dotate cu laptopuri și videoproiectoare. În pauze, elevii ascultă muzică, iar ideea i-a venit directoarei școlii după ce a văzut acest lucru în Finlanda. Greta Predoi, profesoară de chimie, spune că își dorește ”o școală normală” pentru copii, cu spații prietenoase, vii, colorate, motivante pentru învățare, care să confere o stare de bine atât elevilor, cât și profesorilor. ”Dorința mea cea mai mare este să fac o școală așa cum văzut eu prin Europa”, mărturisește directoarea. Vara aceasta, transformarea școlii a continuat în exterior prin crearea unor spații de învățare și recreere în aer liber.
Grădinița și Școala Gimnazială Butea, care are o structură și la Miclăușeni, au fost reabilitate prin PNLD 2 (Programul Național de Dezvoltare Locală). Lucrările au fost finalizate în ianuarie 2019, iar din ianuarie 2020 a început amenajarea spațiilor interioare pentru a aduce școala ”la un nivel potrivit învățării”, ”așa cum ar trebui să arate o școală”.
Proiectul a presupus reparații și dotări, însă amenajarea interioară și cea mai mare parte a dotărilor au fost obținute și realizate din donații și sponsorizări de la firme și persoane fizice.
”Prin proiect, ne-au fost aduse dulăpioare pentru copii. Fiecare copil are cutiuța lui, cu cheie, unde își pune lucrurile. De asemenea, am primit câteva mese și scaune, în rest le-am reparat, recondiționat noi pe cele vechi cu materiale primite din donații și sponsorizări. Am pus covor PVC antibacterian tot din donații, iar prin proiect am instalat un sistem de monitorizare video și primăria a pus interfon cu cartelă la intrare pentru angajați. Din finanțarea complementară și de bază, am achiziționat videoproiectoare în toate sălile, am obținut laptopuri din donații, imprimante din donații în toate sălile de clasă, boxe în toate sălile de clase, sistem audio în toată școala, cu sonerie muzicală”, spune Greta Predoi.
Astfel, la școala din Butea nu sună clopoțelul pentru pauză. Când se termină ora, din boxe pornește o melodie, playlist-ul fiind făcut de copii anul trecut, iar pe toată durata pauzei, ei ascultă muzică. Ideea pauzelor cu muzică aparține directoarei.
”E o idee pe care am văzut-o aplicată în Finlanda. Școala noastră a fost implicată în multe proiecte europene, am mers cu copiii și cu profesorii în 16 țări și dorința mea cea mai mare a fost, până să ies la pensie, să pot face o școală așa cum văzut eu prin Europa”, declară Greta Predoi.
O școală ca afară înseamnă ”o școală normală”, explică directoarea, în care copiii să se bucure de ”un spațiu foarte prietenos, accesibil, motivant pentru învățare, care să confere o stare de bine atât profesorilor, cât și copiilor, cu spații vii, colorate”. ”Fiecare sală de clasă are altă culoare, fiecare sală are numele unei personalități locale. Pe hol sunt rafturi metalice. Fiecare clasă are un raft metalic pe care sunt puse cutii cu lucruri ale copiilor. Pe cutiuță este scris numele copilului și el nu mai vine cu ghiozdanul de 10 kg în spate. Lucrurile de care nu are nevoie acasă rămân la școală, în cutiuță, plus în dulăpiorul cu cheiță.”
Holurile școlii au fost decorate și ele cu mesaje motivaționale, printate pe pânză, primite tot din donații. ”Am scris într-un an 4.000 mii de cereri de donații și sponsorizări, cu adrese căutate pe internet. 4.000 de e-mailuri trimise și am primit 100 de răspunsuri. Am cerut la oameni pe care nu-i cunosc, cărora le-am scris o poveste și le-am cerut ajutorul și așa am obținut lucruri pentru școală, pentru copii. Altfel nu ne-am fi putut permite”, precizează Greta Predoi.
Directoarea povestește despre foști elevi ai școlii care au înțeles că cei mici au nevoie de o școală primitoare: ”Sălile sunt colorate de cel care a fost șef de șantier. Mi-a fost elev. În proiect era prevăzut alb peste tot, însă i-am spus că vreau culoare, copiii au nevoie de culoare. <Voi sunteți tineri, aveți copii mici, faceți școala așa cum v-ați dori voi pentru copiii voștri!> A făcut culorile pe banii lui. Copiii sunt încântați, le place. În fiecare sală este colorat doar tavanul și peretele din spate, restul este alb.
Rafturile metalice, panourile motivaționale din școală… toate sunt din sponsorizări. Anul trecut am obținut bunuri de peste 80.000 de lei. O firmă ne-a adus covor de PVC, muncitorii au lucrat o zi întreagă, ne-au arătat cum să recondiționăm mobilierul… Le-am recondiționat eu, soțul meu și îngrijitorii. Am făcut vesel, colorat, fiecare bancă este altfel…”
Un spațiu prietenos s-a dorit a fi și cancelaria (aceasta are canapea și mesaje motivaționale pe pereți), fiind amenajată într-o nouă încăpere, după ce vechea cancelarie a fost transformată în laborator de informatică.
Clase în aer liber
În această vară, la școala din Butea a început și amenajarea spațiilor exterioare. Vor fi trei săli de clasă în aer liber, dotate cu table, plus un loc de joacă pentru copiii de la grădiniță. În curte au fost pictate deja diferite jocuri educative (desenele au fost realizate de directoare, un cadru didactic din școală și personalul nedidactic), iar din donații și sponsorizări au fost obținute corturi, umbrele și mobilier pentru exterior.
În curtea școlii urmează să fie amenajat și un loc pentru șah, iar directoarea are ”promisiunea” unei firme că va dona piese mari de șah de exterior. În plan este și crearea unei alei senzoriale. O firmă a fost contactată în acest sens, însă în cazul unui răspuns negativ, aceasta va fi realizată împreună cu elevii: cauciuri reciclate vor fi umplute cu materiale care au texturi diferite: coceni, pietre, nuci, castane…
În acest moment este în curs de realizare și o alee cu plante medicinale și, dacă ne întoarcem în interior, conducerea școlii mai are o dorință: o stație de alimentare pentru tablete. ”Noi am obținut de la inspectorat 80 de tablete, 60 le avem din donații și primăria a mai câștigat un proiect, acum este licitația, prin care vom avea table interactive în toate sălile de clasă și tablete. Vor fi tablete cam pentru toți copiii. Vreau să le pun cum am văzut eu în Finlanda: fiecare masă să aibă tabletă, la fiecare oră copilul să poată folosi tableta”, explică Greta Predoi, care a făcut demersuri și pentru dotarea unui laborator de știință și achiziționarea unui microbuz pentru elevi.
Directoarea școlii din Butea (foto) mărturisește că este mulțumită de cum arată școala: ”Sunt mulțumită când îi văd pe copii că sunt mulțumiți. Feedback-ul lor este unul foarte bun. De altfel, eu i-am întrebat permanent ce le-ar plăcea în școală, i-am întrebat și pe părinți, am adunat toate ideile prin chestionare online și, în măsura posibilităților, am încercat să combin ce am văzut eu cu ce își doreau copiii și părinții. Prin metoda pașilor mărunți, eu sper că vom ajunge o școală normală. Eu am putut face aceste lucruri pentru copii și pentru că avem un primar tânăr, tot un fost elev de-al nostru, care a înțeles că trebuie să facem o școală așa cum și-ar dori și el pentru copiii lui.
Da, se poate și în școala din mediul rural, dar trebuie să existe o colaborare cu primăria. Dacă nu există un parteneriat, nu colaborare, echipă și să meargă pe aceeași mână… Eu am simțit că am făcut echipă cu primarul.”
Culoare în bibliotecă
Potrivit directoarei, copiii sunt fascinați de muzica din pauze, de culoarea din clase, de televizorul mare de pe hol unde cei mici pot să vadă desene aminate în pauze… În plus, din toamnă se vor bucura de sala de gimnastică amenajată vara aceasta, dar și de noul spațiu al bibliotecii, unde vor găsi fotolii-puf colorate, obținute și ele din donații și sponsorizări. Unul dintre proiectele oprite de pandemie, ”Lectură la un pahar de ceai”, va fi continuat în măsura în care vor permite regulile sanitare, fiind un proiect în care copiii citesc într-un mediu relaxant, într-un demers de încurajare a lecturii.
Director al școlii de 24 de ani, Greta Predoi spune că ceea ce e o motivează în tot ceea ce face sunt copiii, dar și faptul că vrea să își facă bine meseria (insistă să ne spună că nu vrea să își facă niciun fel de publicitate): ”Dacă am această funcție, nu pot să stau să mă arate oamenii din sat cu degetul, când merg pe stradă.”
Profesoara de chimie nu s-a hotărât dacă va participa la concursul de directori de școli ce va fi organizat în această toamnă, însă punctează că până acum a fost director doar cu concurs. ”Nu am mers pe decizii politice ca să fiu la mâna primarului… Bucuria mea cea mai mare este aceasta: atunci când vine cineva și vede scris <Sunați, vă rog!>… Este un prim impact. Apoi când intră, e al doilea impact. Avem o colegă care a venit titulară și când a intrat în școală a zis: <Aici sunt eu titulară? Nu-mi vine să cred!>”
Sursa foto: Arhiva personală – prof. Greta Predoi și pagina de Facebook Scoala Butea Judetul Iasi
Citește și:
- Grădină senzorială, amenajată în curtea interioară a școlii: ”Este un spațiu grozav. Copiii sunt încântați să lucreze sub umbrelele colorate” FOTO
- Școala în natură. Într-o comună din Bacău, elevii citesc pe dealurile de peste drum de școală și au o zonă de lectură, cu ”meniu” zilnic FOTO
- Școala în care profesorii vor ca elevii să se simtă ca „acasă”. Cum au fost transformate spațiile de învățare într-un proiect început anul trecut FOTO