Clase în aer liber și desene educative pe asfalt, realizate la un colegiu din Aleșd într-un proiect de voluntariat desfășurat de elevi și profesori FOTO

0

În urmă cu doi ani, curtea Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd, județul Bihor, a fost împânzită cu desene educative. Din banii obținuți în urma unor ședințe foto caritabile, s-a dat culoare unui spațiu în care copiii aveau să-și petreacă pauzele într-un mod mai distractiv, dar și cu rol de învățare. Amenajarea curții școlii a fost realizată în cadrul unui proiect derulat la nivelul colegiului, ”Ready to Help”, inițiat de un grup de profesori pentru a dezvolta ideea de voluntariat în rândul elevilor. În fiecare an, profesorii și elevii-voluntari își stabilesc niște obiective, iar în primul an a fost crearea unui spațiu colorat în curtea școlii și mai apoi a unor clase outdoor. 

”Ready to Help” este un proiect de voluntariat demarat în 2018 de un grup de profesori ai colegiului cu scopul de a-i implica pe elevi în activități educative, culturale, dar și în campanii de ajutorare a oamenilor nevoiași. Elevii unei clase de a X-a au fost primii voluntari, povestește profesoara Carmen Hodișan, coordonator al proiectului, iar acum echipa reunește 30 de elevi, alături de șase profesori, însă, în funcție de activitățile desfășurate, la acestea participă mult mai mulți elevi, uneori chiar și toată școala.

În fiecare an, profesorii și elevii voluntari stabilesc un plan de activități, iar primul obiectiv propus, în anul școlar 2019-2020, a fost transformarea curții școlii într-un spațiu colorat. Au reușit să facă acest lucru din banii strânși în urma unor ședințe foto caritabile, organizate de Crăciun. Picturile au fost realizate în primăvara anului 2020 de artistul Alina Ierugan, inițiator al proiectului ”Copilărie Pe Asfalt”, cu sprijinul Asociației de Părinți, și rezultatul a fost o curte a școlii veselă, cu multe desene educative.

Transformarea a continuat în același an cu crearea unor spații de învățare în aer liber. Două clase outdoor, cu mese și scaune colorate, au fost amenajate în toamnă, acestea fiind achiziționate cu sprijinul primăriei, în urma unui parteneriat în care elevii au participat ca voluntari la diferite activități organizate în localitate.

În aceste spații de învățare din curtea școlii, decorată mai apoi cu piese ornamentale din lemn, elevii fac ore, participă la diferite activități sau se relaxează în pauze. Acestea s-au dovedit extrem de utile pentru copiii care învață în sistem ”Step by step”, dar nu numai, având în vedere perioada pandemiei.

”În aceste clase outdoor se țin ore când este vremea bună, copiii participă la activități, atât cei de la ciclul primar, cât și cei de la gimnaziu, chiar și de la liceu. Le place atât de mult, toți își doresc, încât le-am sugerat să facă programare. Dacă s-ar putea, ei ar sta toată ziua afară. Anul trecut, în timpul pandemiei, aceste spații ne-au fost de mare ajutor, am făcut multe ore acolo, a fost minunat. Acum, intenționăm să punem și două table școlare, pentru ca elevii să poată să scrie pe ele”, spune Carmen Hodișan.

În acest an școlar, echipa ”Ready to Help” și-a fixat noi obiective. Elevii voluntari și profesorii din proiect, Carmen Hodișan, Ana Mihaela Cadleț, Georgeta Luca, Șarlota Băican, Dragoș Hodișan și Marius Judea, organizează activități nonformale pentru dezvoltarea personală și profesională a copiilor, dar și activități de voluntariat pentru familii din medii defavorizate.

Scopul este de a le insufla elevilor sentimentul solidarității față de semeni, de a conștientiza că trebuie să se implice, să fie empatici, să nu stea deoparte, dar și de a le dezvolta abilități de comunicare, de relaționare sau de lucru în echipă. Anul trecut, de Crăciun, de exemplu, ei au organizat un concert caritabil și au ajutat familii cu posibilități materiale reduse.

”Este foarte important să promovăm ideea aceasta de voluntariat în rândul copiilor. Eu o consider foarte importantă, de aceea am ales să mă și implic. Copiii trebuie să știe, să conștientizeze și să fie alături de semenii lor. Îmi doresc să fie organizate cât mai mult activități de voluntariat în școli pentru că se poate. Printr-un proiect de voluntariat, cu puțină implicare din partea colegilor din școală, se poate realiza ceva frumos. Dacă noi am putut, cu siguranță și alții pot și chiar este benefic și în interesul elevilor”, declară profesoara Carmen Hodișan.

Sursa foto: Facebook/Ready To Help și arhiva personală – prof. Carmen Hodișan

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.