Ministrul Educației, videoconferință cu inspectoratele pe tema redeschiderii școlilor: ”Nu are rost să impunem reguli care nu se pot respecta” VIDEO

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a organizat, joi, o videoconferință cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene în care s-a discutat despre stadiul pregătirii școlilor în vederea reluării cursurilor în format fizic începând cu data de 8 februarie și despre proiectul de ordin comun în care sunt prevăzute măsurile ce vor fi aplicate în unitățile de învățământ odată cu revenirea elevilor în sălile de clasă.

În întâlnirea cu inspectorii școlari, Sorin Cîmpeanu a precizat că a lansat în dezbatere un prim draft al ordinului comun al miniștrilor Sănătății și Educației privind măsurile ce vor fi aplicate în școli din data de 8 februarie, din care lipsesc unele lucruri, precum condițiile în care se vor suspenda cursurile în întreaga școală.

”De exemplu, nu este precizat nivelul de la care, din perspectiva numărului de cadre didactice, mai exact a numărului de angajați, se ia decizia de suspendare a cursurilor într-o anumită școală. Lucrurile diferă foarte mult, sunt școli care au o clădire, sunt școli care au 2, 3 sau 4 clădiri. Împreună cu Ministerul Sănătății suntem încă în discuție pentru a vedea care este decizia cea mai corectă. Dau un singur exemplu: una este să ai cazuri pozitive în rândul profesorilor care interacționează cu mai multe clase, alta este să fie cineva din personalul nedidactic, este angajatul școlii, dar lucrează într-o anexă total izolată sau este un învățător care interacționează cu o singură clasă”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că discuțiile cu reprezentanții Ministerului Sănătății vor continua în cursul zilei pentru a finaliza ordinul comun.

Sorin Cîmpeanu a făcut referire și la transportul școlar, spunând că ”posibilitatea de infectare este foarte crescută pe parcursul transportului”, motiv pentru care a făcut un apel la autoritățile locale pentru a încerca, pe modelul altor state, ”să rezerve” mijloace de transport pentru elevi: ”Acolo trebuie luate măsuri de precauție pentru ca această etapă a transportului elevilor să nu constituie un factor important de transmitere a bolilor.

Ce a mai anunțat ministrul Educației:

  • Adeverințele medicale vor fi luate în considerare și în format electronic.
  • Adeverințele medicale eliberate pe primul semestru cu privire la vulnerabilitățile elevilor rămân valabile:”Nu trimiteți copiii, părinții pentru alte adeverințe.”
  • ”Am primit observații din țară cu solicitarea de a introduce totuși o limită de la care se ia în considerare închiderea/suspendarea activității în întreaga școală. În momentul de față, în proiectul de ordin, este prevăzută închiderea clasă cu clasă la apariția unui număr de două cazuri în învățământul gimnazial și liceal și la apariția unui singur caz pentru preșcolari și pentru învățământul primar. Solicitarea este de precizare a unui număr. Spre exemplu, de la mai mult de două clase în care se suspendă activitatea putem sau nu putem să vorbim de închiderea/suspendarea activității în întreaga școală.”
  • ”Cred că este bine să precizăm că, în situația în care elevii prezintă simptome și nu vin la școală, nu se pun absențe sau absențele sunt motivate. (…) Va face obiectul adăugirilor în acest ordin de ministru.”
  • ”În cursul acestei zile, va apărea o formulă updatată după propunerile formulate.” (propunerile făcute de reprezentanții inspectoratelor școlare)
  • Programul ”Școală după școală” se va concentra în semestrul II pe acțiunile remediale: ”Pentru semestrul al doilea al anului școlar 2020-2021, programul Școală după școală va însemna acțiuni remediale. Odată cu începerea primului semestru din anul școlar 2021-2022, programul Școală după școală se va relua în forma cunoscută.

Întrebări

  • Dacă nu se va putea asigura distanța de 1 metru între elevi în sălile de clasă, ce se va întâmpla? Vom vedea câte doi elevi în aceeași bancă?

Sorin Cîmpeanu: Cu siguranță, da. Nu putem schimba de astăzi, joi, până luni infrastructura în 17.000 de școli din România. Nimeni nu poate schimba acest lucru. În același timp, nu ne dorim ca acei 168.000 de copii, cu excepțiile de rigoare, în care părinții s-au implicat foarte mult pentru a învăța primele litere din alfabet să continue tot online și să învețe în același fel și cea de-a doua parte a alfabetului. Deci, doi bancă este un sistem nu numai în România, acest mod de așezare. Este un sistem care a funcționat în statele care nu au închis școlile. Este un sistem care, atunci când s-a purtat masca și s-au respectat celelalte reguli, nu a generat niciunde creșterea ratei de infectare din cauza copiilor care au mers cu efective întregi în clase. Mai mult decât atât, sunt toate acele excepții. (…) Acest lucru, în mod real, va diminua efectivele maxime prezente fizic în clasă și va ajuta la asigurarea condițiilor de distanțare. Nu are rost să impunem reguli care nu se pot respecta.

  • Mai mulți profesori de educație fizică întreabă dacă vor purta copiii mască la orele de sport?

Sorin Cîmpeanu: Cerința expresă a colegilor de la Ministerul Sănătății este ca elevii să poarte mască pe parcursul orelor de educație fizică.

  • La câte cazuri se închide o școală?

Sorin Cîmpeanu: În momentul de față, propunerile agreate sunt: suspendarea cursurilor în clasă de la un caz pentru învățământul preșcolar și învățământul primar, suspendarea cursurilor de la două cazuri în aceeași clasă pentru învățământul gimnazial și liceal. Sunt încă în discuții nivelurile de la care se suspendă activitatea într-o școală din perspectiva numărului de angajați și a condițiilor în care funcționează școala – 1, 2, 3 sau 4 clădiri. (…) Nu am înțeles de la colegii din inspectorate dacă directorii de școli susțin această posibilitate de a lua în calcul suspendarea activității în întreaga școală de la apariția a mai mult de două cazuri în două clase, în fiecare din două clase. Eu aș propune acest lucru. (…) Propunerea pe care am formulat-o în acest fel acum o voi  formula și la Ministerul Sănătății și probabil va fi cuprinsă și în ordin.

  • Când va fi gata ordinul?

Sorin Cîmpeanu: Îmi doresc și avem nevoie să fie gata astăzi. Este joi și luni începe școala.

Ministrul Educației, despre măsurile din noul ordin și diferențele față de vechiul ordin: ”Măsurile principale sunt în mod evident: portul măștii, ventilarea/aerisirea, nu trebuie inventate lucruri, asigurarea distanțării fizice în condițiile în care aceasta poate fi asigurată. În întreaga lume s-a constatat că acea soluție cu panouri de plexiglas a fost total ineficientă. O altă diferență este că s-a renunțat la scenariul hibrid. (…) În plus, modul de trecere în online este iarăși diferit. Se face diferența între numărul de îmbolnăviri într-o grădiniță în care copiii nu poartă mască și atunci la un singur caz se suspendă activitatea și numărul de cazuri din învățământul gimnazial și liceal, în care elevii poartă mască și atunci, la două cazuri, se suspendă activitatea în clasă.”

Citește și: Regulile pentru redeschiderea școlilor: Masca obligatorie și distanțare de 1 metru în sălile de clasă sau distanțare maxim posibilă – draftul ordinului de ministru comun

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.