Sorin Cîmpeanu: 110.600 de angajaţi din învăţământ s-au programat pentru vaccinare, 18.600 s-au vaccinat deja

0

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri, că circa 110.600 de angajaţi din învăţământ s-au programat pentru vaccinare, dintre care 18.600 s-au vaccinat deja. ”Personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie care s-a programat pentru vaccinare”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a arătat că personalul din sistemul de educaţie va avea o linie dedicată pentru vaccinarea împotriva COVID-19.

„Ştiu foarte sigur din discuţiile repetate pe care le-am avut cu colonelul Valeriu Gheorghiţă că a încercat din răsputeri prioritizarea de sistem. Se amână cu 10 zile momentul în care educaţia va avea o prioritate de sistem, adică o linie dedicată. Şi se amână din motive obiective, factorul limitativ fiind acela al numărului de doze de vaccin disponibile. Facem ce se poate în condiţiile date„, a declarat, la B1TV, ministrul Educaţiei, citat de Agerpres.

Sorin Cîmpeanu a subliniat că factorul determinant pentru decizia de a deschide şcolile cu prezenţă fizică este evoluţia ratei de infectare.

El a explicat că disponibilitatea de vaccinare şi gradul de vaccinare sunt factori importanţi, dar nu determinanţi.

Testarea elevilor și triajul epidemiologic în școli

În ceea ce privește testarea elevilor cu teste rapide, măsură anunțată de Ministerul Sănătății, Sorin Cîmpeanu a semnalat problema medicilor școlari: ”Testarea, dacă se face cu medici școlari, trebuie să depășească două probleme: medicii școlari sunt 600 pentru 17.000 de școli și 100 de universități. Cei 600, în momentul în care vorbim, lucrează pentru DSP, deci ei trebuie să se întoarcă în școală pentru a face testarea și trebuie să fie suficient de mulți pentru a reuși să facă testarea. Am înțeles că sunt și alternative cu asistenți medicali”.

Mai mult, Sorin Cîmpeanu a arătat că triajul epidemiologic în școli, anunțat tot de reprezentanții Ministerului Sănătății, va crea aglomerări în unitățile de învățământ.

”S-a spus, tot de la Ministerul Sănătății, că această acțiune de triaj, pe de o parte, este foarte necesară și benefică, pe de altă parte, creează aglomerări. În scenariul verde, toate școlile urmează să fie deschise – sigur, sub rezerva discuției din 2 februarie, analiză evoluție epidemiologică, inclusiv noua tulpină – dar urmează să fie deschise. Dacă se va întâmpla așa, imaginați-vă un triaj atunci când apar câteva mii de elevi la aceeași oră. S-a spus tot de către experții din sănătate că se creează aglomerări care, în loc să facă bine, favorizează transmiterea virusului pentru că se așteaptă foarte mult la această acțiune de triaj”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.