Legea care asigură transport gratuit pentru elevi a fost promulgată. Asociația Elevilor din Constanța: ”Este o măsură de mult timp așteptată”

0
Foto: dcnews.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care elevii beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport local și județean, pe tot parcursul anului calendaristic.

Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

În vederea asigurării gratuităţii prevăzute la alin. (1), decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat prin transfer către unităţile administrativ-teritoriale.

Gratuitatea este asigurată de către autorităţile administraţiei publice locale, prin subvenţionarea operatorului de transport conform Legii serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale 92/2007.

Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfăşurat în alte condiţii decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învăţământ”, prevede legea.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a salutat promulgarea legii privind gratuitatea pentru elevi la transportul județean și cere președinților de consilii județene să respecte legea.

De astăzi, dreptul elevilor de a beneficia de transport gratuit devine realitate după 7 ani în care Asociația Elevilor din Constanța a realizat demersuri continue.

Istoria transportului elevilor începe în 2011, când Legea Educației prevedea dreptul distinct al elevilor de a beneficia de decontarea navetei, respectiv reducere la transportul județean. Totuși, niciunul din aceste drepturi nu a fost respectat, cauza fiind o serie de încurcături legislative. Câteva dintre acestea sunt plafonarea decontării navetei în 2013, introducerea tarifelor maximale pentru abonamentele elevilor în 2016, precum și eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice în 2019.

Odată cu promulgarea legii sunt modificate o serie de articole din Legea educației și elimină toate contradicțiile legislative de până acum. Astfel, dreptul elevilor la transport gratuit nu mai este interpretat separat (decontarea navetei și tarif redus), gratuitatea fiind asigurată de autoritățile locale și județene, prin intermediul contractelor de servicii publice. Totodată, sistemul de decontare inaplicabil prevăzut de OUG nr. 70/2020 este eliminat”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației.

AEC solicită președinților de consilii județene să finalizeze de urgență procedura de atribuire directă a contractelor de serviciu public și să emită hotărâri prin care să acorde gratuitate elevilor.

Este una dintre victoriile pe care AEC, împreună cu toți actorii implicați în acest demers o așteptau. Legea nr.226/2020 rezolvă problema cu care ne confruntăm de ani de zile și clarifică nelămuririle din OUG 70/2020. Tot ce trebuie să facă acum consiliile județene este să încheie contracte cu operatorii de transport, astfel încât elevii să beneficieze de transport gratuit pe bune. Salutăm promulgarea legii și considerăm că este o măsura de mult timp așteptată, dar ne bucurăm ca în final s-a luat decizia corectă pentru elevii din întreaga țară”, a declarat Andreea-Sabina Spătariu, președintele AEC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.