Asociațiile de elevi cer retragerea proiectului de OUG privind transportul elevilor: „Elevii în continuare nu vor beneficia de gratuitate”

0

Asociațiile de elevi solicită retragerea proiectului de ordonanță de urgență care prevede alocarea unei sume forfetare pentru cheltuielile de transport elevilor care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu, susținând că proiectul ”creează un paralelism legislativ în ceea ce privește transportul gratuit al elevilor”, iar ”elevii în continuare nu vor beneficia de gratuitate”.

Reprezentanții asociațiilor precizează, într-un comunicat de presă, că marți a avut loc o întâlnire de lucru la nivelul Guvernului cu privire la proiectul de OUG ce vizează transportul elevilor, pus în consultare publică de Ministerul Educației, la care au participat și reprezentanți ai ministerelor.

”În cadrul discuțiilor, a fost punctat faptul că Ordonanța de Urgență creează un paralelism legislativ în ceea ce privește transportul gratuit al elevilor, continuând confuzia dezastruoasă care a fost creată de OUG nr. 50/2021. Astfel, elevii în continuare nu vor beneficia de gratuitate, în ciuda faptului că acest drept este prevăzut în mod clar și explicit în lege. Existența unei confuzii cu privire la suprapunerea alocației forfetare cu gratuitatea elevilor la transportul județean a fost susținută inclusiv de către reprezentantul Ministerului Transporturilor, acesta subliniând faptul că transportul județean este serviciu public și că se pot oferi compensații.

De asemenea, propunerea Ministerului Educației nu a fost agreată de către reprezentanții Ministerului Finanțelor și Curții de Conturi în totalitate”, se arată în comunicatul transmis de Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Timiș (AETM), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), intitulat ”Ministerul Educației, pompierul care a dat foc transportului elevilor”.

În plus, reprezentanții elevilor spun că Ministerul Educației a încercat, în cadrul discuțiilor, ”să prezinte suma forfetară ca pe o variantă de compromis, spunând că nu pot face altceva și că nu există altă soluție”.

”Totuși, considerăm că soluția este una cât se poate de simplă, pe care o solicităm de 2 ani de zile: simpla respectare a legii. De asemenea, aceștia au recunoscut faptul că OUG nr. 50/2021, pe care până acum au apărat-o repetat de criticile noastre, a fost o greșeală și un dezastru. Ne dezicem de orice formă de compromis care implică încălcarea legii și Constituției României, și solicităm ferm retragerea proiectului de OUG și asigurarea sumelor de la bugetul de stat pentru județe”, mai transmit elevii.

Ce prevede proiectul de ordonanță de urgență, postat pe site-ul Ministerului Educației – varianta actualizată:

  • Elevilor care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu, li se asigură o sumă
    forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ în care sunt școlarizați. Elevii beneficiază de plata în avans a sumei forfetare lunare. Suma forfetară este neimpozabilă și nu va fi luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau a bursei de ajutor social.
  • Elevilor care sunt cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură
    decontarea cheltuielilor de transport intre localitatea in care studiaza si localitatea de domiciliu, astfel: a) contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi. Decontarea se face pe baza documentelor de transport. b) contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei Sărbători legale, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi. Decontarea se face pe baza documentelor de transport
  • Pentru facilităţile de transport acordate elevilor, se asigură o sumă forfetară lunară de 60 de lei/lună pentru distanţa de până la 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 60 lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru.
  • În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de
    transport. În situația în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferența poate fi decontată din bugetele consiliilor județene.
  • În municipii şi oraşe, elevii din învăţământul primar, gimnazial și liceal care frecventează
    cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare sau confesionale autorizate/acreditate, pot beneficia de transport specializat de tipul curse şcolare pentru transportul de la/până la unitatea de învăţământ. Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigură din bugetul de stat, prin transfer către unităţile administrativ-teritoriale.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.