Examenul de rezidenţiat care trebuia să aibă loc pe 17 noiembrie a fost amânat. Noul calendar al concursului

0

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, vineri, că examenul de rezidenţiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, din cauză că nu are cine semna ordinele de ministru necesare, relatează Mediafax.

Sorina Pintea a declarat, vineri, că motivul amânării constă în faptul că nu are cine să semneze ordinul de examen, în condițiile în care nu există ministru la Educație.

Ne aflăm într-o situație fără precedent. Pentru prima oară, concursul de rezidențiat este în pericol de a nu se mai desfășura, iar 5.684 de absolvenți ai promoției 2019 în medicină, medicină dentară și farmacie riscă să nu poată continua pregătirea într-o specialitate. Conform ordonanței Guvernului 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, ministerul Sănătății organizează concursul pentru admitere în rezidențiat pe locuri și posturi în sesiune unică, în trimestrul 4 al fiecărui an, iar conform calendarului stabilit anul trecut, în data de 17 noiembrie 2019 trebuia să se desfășoare sesiunea din anul acesta. Ministerul Sănătății organizează această admitere în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătății și al Educației Naționale, care presupune elaborarea a șapte ordine de ministru, trei dintre acestea fiind comune, ministerul Sănătății – ministerul Educației. Primul dintre aceste ordine comune vizează aprobarea metodologiei privind desfășurarea concursului de rezidențiat„, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul susține că instituția pe care o conduce a întocmit toate actele necesare, dar având în vedere că la Ministerul Educației Naționale nu a fost numit un ministru sau un ministru interimar, „suntem în imposibilitatea de a emite aceste acte normative și prin urmare, de a susține acest concurs la data de 17 noiembrie”.

„Deși am sperat să nu ajungem în această situație și am sperat că vom avea un ministru al Educației în baza propunerii transmise de către premier președintelui României, iată că ne vedem nevoiți să luăm o decizie de amânare a concursului, pentru binele celor care doresc să se specializeze pentru a-și îngriji și ajuta semenii. Această situație putea fi evitată dacă omul cu cea mai mare funcție în stat ar fi înțeles sau măcar i-ar fi păsat. Jocurile politice nu trebuie să afecteze sănătatea. Sănătatea nu are culoare politică, domnule președinte!”, a completat Sorina Pintea, într-o conferință de presă la Ministerul Sănătății.

Astfel, a fost luată decizia ca examenul de rezidențiat să aibă loc în data de 8 decembrie 2019.

Anunțul ministrului Sănătății vine în condițiile în care, joi, viitorii medici au solicitat soluționarea crizei examenului de rezidențiat și susținerea sa la data anunțată inițial, respectiv 17 noiembrie. Federația Asociațiilor Studenților în Medicină a avertizat că lipsa actuală a unui ministru al Educației poate influența negativ desfășura în condiții optime a examenului.

Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România a făcut un apel către Guvernul României, Parlamentul României, Administrația Prezidențială, Universitățile de Medicină și Farmacie, Direcțiile de Sănătate Publică și Colegiul Medicilor pentru a soluționa situația existentă „înainte de a deveni o problemă reală, care să ducă la amânarea acestui examen vital și integrarea pe piața muncii a mii de absolvenți de medicină din România”.

FASMR precizează că absolvenții facultăților de Medicină care urmează să susțină rezidențiatul „merită o situației clară, o dată stabilă pentru care s-au pregătit moral și mai ales, un examen care să nu fie periclitat de proceduri, întârzieri și jocuri politice”.

„Examenul de rezidențiat este mult mai mult decât un examen pentru studenții și absolvenții mediciniști, este momentul la care am sperat și pentru care ne-am pregătit timp de șase ani, care marchează împlinirea vocației unei generații întregi de viitori medici”, spune Teodor Cristian Blidaru, în numele Consiliului Director al FASMR.

Noul calendar pentru concursul de rezidențiat. Când vor avea loc înscrierile

Ministerul Sănătății a anunțat, vineri, noul calendar pentru desfășurarea concursului de rezidențiat, după ce ministrul Sorina Pintea a declarat că testul se amână de pe 17 noiembrie pe data de 8 decembrie 2019, din cauză că nu există ministru la Educație care să semneze ordinele.

Potrivit Ministerului Sănătății, concursul național se va desfășura în data de 8 decembrie 2019, după cum urmează:

  • înscrierea candidaților: 28 octombrie -11 noiembrie 2019;
  • transmiterea listelor cu candidaților înscriși de către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a municipiului București Ministerului Sănătății: cel târziu 14 noiembrie 2019;
  • centralizarea listelor de către Ministerul Sănătății și defalcarea candidaților pe centre universitare: cel târziu 25 noiembrie 2019;
  • afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro a listelor cu candidații admiși în concurs, pe centre universitare și domenii: 27 noiembrie 2019;
  • sesizarea de către candidați a eventualelor erori de redactare: până cel târziu 29 noiembrie 2019;
  • afișarea pe site-ul rezidențiat.ms.ro și pe site-urile facultăților de medicină și farmacie a repartizării candidaților pe săli în funcție de domeniul pentru care s-au înscris: 05 decembrie 2019;
  • alegerea posturilor/locurilor de candidați în funcție de punctajul obținut: 17,18,19 decembrie 2019;
  • semnarea contractelor individuale de muncă cu unitățile sanitare: 6-14 ianuarie 2020;
  • repartiția pe clinici de pregătire: 14-16 ianuarie 2020.

La fel ca în anii trecuți, concursul se va desfășura în 6 centre universitare, respectiv București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

Concursul se va desfășura după aceeași metodologie, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări, pe o durată de 4 ore.

Ministerul Sănătății anunță că va publica pe site-ul oficial www.rezidențiat.ro toate amănuntele privind numărul locurilor şi posturilor, metodologia și condițiile de participare.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here