ADMITERE LICEU 2024. Elevii claselor a VIII-a care vor să meargă la licee vocaționale sau la clase cu predare în regim bilingv a unei limbi moderne vor susține probele de aptitudini și, respectiv, de verificare a cunoștințelor de limbă străină în perioada 21-24 mai. Proba de limbă modernă poate fi echivalată cu rezultatele obținute la examene cu recunoaștere internațională, documentele urmând a fi depuse la școala de proveniență până la data de 27 mai.
Conform calendarului admiterii la liceu 2024, săptămâna viitoare, pe 13 mai, va fi publicată broșura de admitere 2024 pe site-urile inspectoratelor școlare județene și ISMB, document care conține informații utile elevilor, precum numărul de clase și de locuri în fiecare liceu/colegiu (filieră, profil, specializare) și ultima medie de admitere de anul trecut.
Tot săptămâna viitoare, în zilele de 16 și 17 mai, are loc înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini și de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă pentru admiterea în clasa a IX-a la liceele vocaționale și, respectiv, la liceele care organizează clase sau grupe cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv sau cu predare în limbile minorităților naționale.
Atât probele de aptitudini, cât și cele de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau
maternă se vor desfășura în perioada 21 – 24 mai. Rezultatele (înainte de contestații) vor fi comunicate în data de 27 mai, iar cele finale pe 31 mai.
Potrivit ordinului privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2024-2025, candidații care, pe parcursul învățământului gimnazial, promovează examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine pot solicita recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv.
- Recunoașterea și echivalarea rezultatelor se fac, la cerere, dacă certificatul obținut/ diploma obținută validează un nivel de competență lingvistică egal sau superior nivelului A2, corespunzător Cadrului european comun de referință pentru limbi.
- Candidații cărora li se recunosc și li se echivalează rezultatele obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine primesc nota 10 la proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv.
- Candidaților care, în clasa a VII-a/a VIII-a, au obținut premiul I, al II-lea, al III-lea sau mențiune la etapa națională a olimpiadei de limba modernă li se recunosc rezultatele obținute la olimpiadă, în baza diplomei emise de Ministerul Educației, și li se echivalează cu nota 10 la proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv, pentru limba modernă la care au obținut distincția respectivă.
Documentele necesare pentru recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine pot fi depuse la unitatea de învăţământ de provenienţă până la data de 27 mai.
- La profilurile artistic, sportiv, teologic, militar și pentru specializarea filologie de la Liceul Waldorf, aprecierea probelor de aptitudini se face prin note – vezi metodologia, anexa 3.
- Examenul de verificare a cunoștințelor de limbă modernă constă din două probe: proba scrisă, pentru care se acordă un punctaj de maximum 70 de puncte, din care 10 puncte din oficiu, și proba orală, pentru care se acordă un punctaj de maximum 30 de puncte. Elevul care a obținut minimum nota 6 la proba de verificare a cunoștințelor de limba modernă este considerat admis. Proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă nu se organizează pentru clasele sau grupele cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv pentru începători – vezi metodologia, anexa 4.
Rezultatele obținute de candidați la probele de aptitudini și la probele de limbă modernă sau maternă sunt recunoscute în orice județ sau în municipiul București în care aceștia optează să se înscrie pentru repartizarea computerizată, indiferent de județul sau sectorul din municipiul București în care candidații au susținut probele respective.
Completarea opțiunilor în fișele de înscriere pentru admiterea în clasa a IX-a de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginți, este programată între 11 și 12 iulie și 15 și 22 iulie. Repartizarea computerizată în licee (prima etapă de admitere, la care participă numai elevii care au susținut Evaluarea Națională) va avea loc pe 24 iulie.
Elevii claselor a VIII-a vor susține Evaluarea Națională 2024 în perioada 25-28 iunie.
Calendarul complet al admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2024—2025:
Citește și:
- Ce licee vor să urmeze elevii claselor a VIII-a din București. Pe primul loc în topul preferințelor se află Colegiul Național „I. L. Caragiale” – studiu
- Ghidul candidatului pentru admiterea la liceu 2024, București: Cum se completează opțiunile în fișele de înscriere/ Algoritmul de repartizare
- Admiterea la liceu 2024: Modelul fișei de înscriere în clasa a IX-a. Broșurile vor fi publicate pe 13 mai, conform calendarului admiterii
- Calendarul admiterii la liceu 2024. Repartizarea computerizată va avea loc pe 24 iulie – ordinul de ministru, publicat în Monitorul Oficial