Elevii cu media de admitere sub 5 nu mai pot intra la liceu. Ordinul privind admiterea la liceu 2020, publicat în Monitorul Oficial

0

Absolvenții clasei a VIII-a care susțin Evaluarea Națională și au media de admitere sub 5 nu se mai pot înscrie la liceu, fiind obligați astfel să meargă în învățământul profesional. Regula este stabilită prin Ordinul privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021, publicat, joi, în Monitorul Oficial. Documentul prevede că, la admiterea în liceu de anul viitor, vor participa ”numai elevii care au susținut Evaluarea Națională și a căror medie de admitere este minimum 5”.

Anul viitor, elevii care susțin Evaluarea Națională și au media de admitere sub 5 nu vor mai putea intra la liceu, stabilește ordinul semnat de ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, și publicat în Monitorul Oficial. Practic, absolvenții de gimnaziu cu note mai mici de 5 rămân cu opțiunea de a merge la școala profesională. Măsura a fost discutată în ședința din luna august a Comisiei de Dialog Social, unde proiectul de ordin a primit aviz favorabil.

 ”La procesul de admitere în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021 participă numai elevii care au susținut evaluarea națională și a căror medie de admitere, calculată conform punctului I al anexei nr. 2 la prezentul ordin, este minimum 5.00 (cinci)”, prevede ordinul de ministru.

Foto: Monitorul Oficial

Calendarul admiterii

De asemenea, prin ordinul publicat în Monitorul Oficial este aprobat Calendarul admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021. Documentul prevede că, anul viitor, repartizarea computerizată a elevilor în licee va avea loc pe data de 10 iulie. În perioada 13-15 mai 2020, se vor desfășura probele de aptitudini și de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, iar în perioada 2-6 iulie va avea loc completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora.

Foto: Monitorul Oficial

 

Media de admitere

Media de admitere, pe baza căreia se va face înscrierea la liceu a absolvenților clasei a VIII-a, se calculează ca medie ponderată între media generală obținută la evaluare națională, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere, se menționează în ordinul de ministru.

Formula de calcul a mediei de admitere la liceu 2020:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN, unde MA = media de admitere; ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII; EN = media generală obținută la evaluarea națională de absolvenții clasei a VIII-a.

Foto: Monitorul Oficial

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.