Propunere MEN: Elevii care susțin Evaluarea Națională și obțin sub 5 vor merge la școala profesională. Comisia de Dialog Social a avizat favorabil

0

Elevii de clasa a VIII-a care vor susține anul viitor Evaluarea Națională și vor obține medii sub 5 vor fi obligați să meargă la școala profesională. Propunerea aparține Ministerului Educației Naționale și a fost avizată, miercuri, în ședința Comisiei de Dialog Social (CDS), deși reprezentanții părinților și elevilor au avut obiecții legate de momentul aplicării unei astfel de măsuri. Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, spune că ideal ar fi fost ca măsura să fie luată pentru elevii care intră toamna aceasta în clasa a V-a astfel încât să poată fi luate măsurile ”compensatorii” necesare.

”Au fost discuții aprinse, să nu vă gândiți că 100% au fost de acord, numai că decizia aparține, până la urmă, Ministerului Educației Naționale. Comisia de Dialog Social este consultativă, dar decizia și-o asumă Ministerul Educației”, a precizat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, pentru SparkNews.ro.

Iulian Cristache a declarat că propunerea a aparținut Ministerului Educației și au existat observații legate de punerea în aplicare a acesteia: ”Am discutat-o acolo, ca principiu am fost toți de acord, numai că au fost niște nuanțe. Nuanțe chiar pe fond, nu doar de formă. Noi, Federația, am susținut complet lucrul acesta și am zis că ar fi fost bine ca acest lucru să intre în vigoare începând cu elevii care, în toamnă, vor fi clasa a V-a, adică peste 4 ani de zile să vină sub forma aceasta. Numai că o modificare pentru o măsură ce va intra în vigoare peste 5 ani nu poți să o faci decât prin lege, Legea Educației Naționale, ori prin ordinul de ministru se face imediat. Am zis că era bine să știm din timp, să venim cu măsuri compensatorii, cu un consilier în cariera școlară, cu responsabilizarea părinților”, a spus președintele Federației.

Reprezentanții elevilor, prezenți la discuții, au fost, în principiu, de acord și ei cu o asemenea măsură, dar cu ”rețineri” legate de momentul aplicării: ”Cei de la Constanța (Asociația Elevilor din Constanța – n.red.) au spus să nu luăm hotărârea aici pentru că nu este o decizie pe care să o iei peste noapte, deși de 3-4 ani de zile tot discutăm treaba asta. Cei de la Consiliul Național al Elevilor au fost și ei de acord, dar și ei își doresc să se vină cu niște măsuri compensatorii, adică să vii cu niște măsuri să ajuți și să nu condamni sau să pui la zid un copil”.

Proiectul de ordin de ministru privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021, aflat pe agenda ședinței CDS de miercuri, prevede că elevii cu media sub 5 nu pot participa la admiterea în liceu în anul școlar 2020-2021:

La procesul de admitere în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021 participă numai elevii care au susținut Evaluarea Națională și a căror medie de admitere, calculată conform punctului I al anexei nr. 2 la prezentul ordin, este minimum 5.00 (cinci).”

În ședința Comisiei de Dialog Social, au fost discutate și proiectele de organizare și desfășurare a examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat din 2020, precum și Calendarul acestora. Comisia a avizat forma în care acestea au fost propuse de MEN.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.