Reacția CJE Arad în cazul liceenilor din Lipova: ”Nu susținem promovarea informațiilor de tip fake news”

0
Foto: stirileprotv.ro

Consiliul Judeţean al Elevilor Arad a postat, pe pagina de Facebook, un comunicat de presă în care susține că elevii de la Liceul ”Atanasie Marienescu” din Lipova, care au participat la protestul anti-PSD, vor fi sancționați doar cu absențe la orele de la care au lipsit și nu altfel. Reprezentanții elevilor din județ spun că au discutat în acest sens cu ”toți cei implicați” și precizează că au venit cu aceste clarificări pentru că ”nu susțin promovarea informațiilor de tip fake news”. Cei care au comentat la postarea elevilor califică drept dezamăgitor mesajul acestora, criticând faptul că nu au luat atitudine față de comportamentul directorului liceului.

”În urma celor întâmplate în această perioadă, Consiliul Județean al Elevilor Arad s-a asigurat că elevii Liceului ”Atanasie Marienescu” Lipova care au participat la manifestația din data de 10.05.2019 nu vor fi sancționați în mod necorespunzător”, anunță Consiliul Judeţean al Elevilor Arad, într-o postare pe Facebook, însoțită de un comunicat de presă.

În comunicat, reprezentanții CJE Arad spun că, ”în urma discuțiilor purtate în această perioadă cu privire la protestul din data de 10.05.2019, unde un grup de elevi de la Liceul „Atanasie Marienescu” Lipova a participat în timpul orelor de curs, fără aprobarea conducerii școlii, Consiliul Județean al Elevilor Arad a luat legătura cu toți cei implicați pentru a avea o viziune obiectivă asupra situației”.

Am luat legătura în mod direct cu IȘJ Arad, cu președintele Consiliului Școlar al Elevilor din liceul respectiv, dar și cu mai mulți elevi prezenți la manifestație. Elevii declară că nu au fost amenințați de conducerea școlii în contextul sancționării în alt mod decât cel legal.

În urma centralizării declarațiilor, dorim să clarificăm faptul că elevii participanți vor fi sancționați conform regulamentului, respectiv prin intermediul absenței la orele la care au lipsit. Conducerea liceului susține că în afară de această sancțiune, nu va exista nicio altă consecință pentru participarea la acest manifest.

Consiliul Județean al Elevilor Arad, unica structură de reprezentare a elevilor arădeni, nu susține promovarea informațiilor de tip fake news în absența unor dovezi concrete și încurajăm publicul să se asigure de veridicitatea informațiilor înainte de a emite o opinie publică”, se arată în comunicat.

Reacții negative la postarea CJE Arad pe pagina de Facebook

 ”Acest mesaj este cumva dezamăgitor, nu înțeleg de ce CJE se transformă în purtătorul de cuvânt al IȘJ. Sau de ce simt nevoia reprezentanții elevilor să emită o astfel de poziție care justifică într-un fel sau altul presiunile IȘJ și ale directorului, clar vizibile în mass-media.”

”Daca ei „reprezinta elevii” si s-au grabit sa dea declaratii pe placul unora referindu-se stric la absente si modul de pedeapsa a elevilor (absente nemotivate) CUM NU IAU ATITUDINE cu privire la comportamentul directorului liceului care, de fata cu alti cetateni si filmat, a agresat verbal elevii (pana l-a domolit jandarmul), a amenintat elevii (cu un viitor examen de BAC care….) si a dezvaluit situatia scolara a elevilor lucruri care sunt ILEGALE!!!!! CIUDAT, dar CJE Arad NU A FACUT NIMIC in a se pronunta fata de aceste aspecte – le-au trecut cu vederea!!!!!!!”

”Se pare ca sedintele CJE Arad, tinute in interiorul inspectoratului scolar Arad si in prezenta doamnei inspectoare Stoenescu (culmea ca alt inspector nu putea sa fie prezent in locul dansei) SI-AU FACUT EFECTUL!!!!!! Mai mult, prin aceasta atitudine si mai ales prin lipsa la reactie in legatura cu faptul ca acei elevi au fost AGRESATI verbal de catre directorul scolii si incalcarea, din partea acestuia, a drepturilor elevilor prin dezvaluirea situatiei scolare a acestora, NU REPREZENTATI ELEVII JUDETULUI Arad!!!!!!!!”

”Dar dl. Director ce sanctiune a primit sau va primi pentru amenintarile si umilinta adusa acelor elevi? Apropo, dânsul nu era in timpul serviciului ??? El ce a cautat la aceste manifestări ???”

Președintele Consiliului Național al Elevilor: ”Orice amenințare cu corigență sau repetenție este complet nefondată”

Petru Apostoaia, președintele Consiliului Național al Elevilor, a declarat, luni, la Digi 24 că, potrivit regulamentului, elevii care au participat la protestul din timpul vizitei premierului la Lipova pot fi sancționați doar cu absență, ce poate fi motivată printr-o cerere scrisă.

Elevii minori pot, cel mult, pot primi și o observație individuală pentru că au părăsit incinta școlii fără acordul părintelui. Astfel că orice amenințare cu corigență sau repetenție este complet nefondată. Colegii noștri din Consiliului Elevilor Arad monitorizează cazul îndeaproape pentru a se asigura că elevii nu pățesc nimic. Din câte am înțeles, și Inspectoratul amenința cu niște sancțiuni, însă vom avea grijă ca acești elevi să nu fie sancționați deoarece, lăsând la o parte partizanatul acestora, orice acțiune civică a elevilor este de apreciat. (…)

Consiliul Național al Elevilor va veghea astfel încât elevii să nu pățească nimic. În cazul în care vor fi niște repercusiuni nefondate, chiar nelegale sau mult prea drastice, vom acționa în consecință”, a spus Petru Apostoaia.

Potrivit acestuia, elevii au voie să protesteze chiar și în incinta școlii: ”În Statutul elevului scrie că elevii pot protesta în incinta școlii fără a perturba orele. Ori pentru că ei nu erau în incinta școli, puteau protesta în orice mod. Este un drept constituțional pe care și elevii în au.”

Citește și: Protestul de la Lipova: Directorul liceului își umilește public elevii, iar șefa ISJ se declară ”mândră de PSD”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.