Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a participat, joi, la festivitatea de premiere a celor mai buni elevi din clasele a V-a şi a VI-a care au fost prezenţi la ediţia din acest an a Olimpiadei Naţionale de Matematică, desfăşurată la Deva, ea apreciind că exemplul matematicii ar trebui preluat în toate domeniile şi disciplinele de studiu, scrie Agerpres. La rândul său, profesorul Radu Gologan, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice, s-a arătat ”extrem de încântat” de elevii care au fost prezenţi la Olimpiadă.
„Cred că matematicienii au reuşit să facă o comunitate şi acest lucru este absolut extraordinar. Şi nu numai că au reuşit să realizeze această comunitate, cu mult liant – să spunem, au reuşit să strângă şi oameni care să-i susţină: companii, firme importante. În fiecare vară organizează şcoli de vară, se deplasează în toate judeţele.
Adică, realmente, fac ceea ce trebuie. De aceea, eu îi preţuiesc enorm şi consider că profesorul Radu Gologan, care este şi preşedintele Societăţii de Matematică, a jucat un rol extrem de important cu echilibrul pe care îl are, cu dăruirea pe care o are faţă de toţi matematicienii şi, sigur, cu respectul pe care îl are faţă de performanţă”, a spus ministrul Educaţiei, citat de Agerpres.
În context, preşedintele Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, Radu Gologan, s-a arătat „extrem de încântat” de elevii care au fost prezenţi la Olimpiada Naţională de Matematică.
„Anul acesta am decis să mă ocup de clasa a V-a, în totalitate, de la subiecte până la corecturi şi am fost extrem de încântat să descopăr că, în continuare, avem copii foarte deştepţi„, a spus Gologan.
În ceea ce-i priveşte pe elevi, aceştia au arătat că s-au pregătit foarte mult pentru acest concurs, unii fiind prezenţi pentru a doua oară la olimpiada naţională.
„Unele probleme au fost mai grele ca altele. La unele probleme sunt soluţii mai uşoare, la altele, mai complicate. La cele mai complicate (…) dar poţi să găseşti şi altă soluţie atâta timp cât este bună”, a explicat Rareş Andrei Chifor, din Bacău, care a recunoscut că se pregăteşte din vara trecută pentru olimpiadă.
Radu Stoleriu, din Iaşi, a apreciat că participarea la olimpiadă necesită multă muncă, mai ales că el se află pentru al doilea an consecutiv la un asemenea concurs.
„Concursul este foarte dificil pentru că solicită foarte multă muncă. Este o competiţie frumoasă şi pentru că participă toate judeţele şi atunci avem ocazia să ne întâlnim. Este o competiţie foarte bună pentru copii”, a spus Radu, care a primit o medalie de aur din partea Societăţii Române de Matematică şi premiul doi în concurs.
Olimpiada Naţională de Matematică pentru elevii claselor a V-a şi a VI-a a avut loc, în această săptămână, la Deva. În concurs s-au înscris 722 de elevi din toate judeţele ţării.