Ecaterina Andronescu: ”Nu schimbăm examenele naționale în timpul anului școlar. Asta ar însemna să bulversăm şcoala”

0

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, a declarat, miercuri, că nu se schimbă nimic anul acesta în ceea ce priveşte modalitatea de susţinere a Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului. ”Nu cred că trebuie să inflamăm lumea, să ajungem să speriem lumea că schimbăm examenele în timpul anului şcolar”, a spus Andronescu, precizând că ministerul aduce în dezbaterea publică ”idei pentru viitor”.  Declarațiile vin în contextul în care Ministerul Educației ia în calcul să introducă de anul viitor testele grilă la BAC și Evaluarea Națională, la proba de Matematică.  

„Nu vorbim despre modificarea examenelor naţionale. Acestea se stabilesc la începutul anului prin ordin de ministru şi nu le schimbă nimeni pe parcursul anului şcolar. Asta ar însemna să bulversăm şcoala. Ca urmare, spun din start, elevii de clasa a VIII-a vor da Evaluarea Naţională aşa cum le-a fost anunţat examenul la începutul anului şcolar şi vor susţine examenul de Bacalaureat aşa cum le-a fost anunţat la începutul anului şcolar”, a declarat Ecaterina Andronescu, la Antena 3.

Întrebată cum a ajuns această propunere pe masa Comisiei de Dialog Social, care se va întruni joi, Ecaterina Andronescu a răspuns: „Cred că orice idee care apare cu scopul de a perfecţiona perfomanţa sistemului de învăţământ trebuie să fie mai întâi dezbătută public în Comisia de Dialog Social, o punem pe site, primim observaţii, ţinem seama de ele şi, după aceea, luăm decizia. Nu cred că trebuie să inflamăm lumea, să ajungem să speriem lumea că schimbăm examenele în timpul anului şcolar, ceea ce nu vom face, spun răspicat dacă aducem în dezbaterea publică idei pentru viitor. Nu vorbim de anul acesta. (…) Avem simulări la clasele care au examen – clasa a VIII-a şi clasa a XII-a. Aceste simulări au fost în fiecare an în primăvară, în semestrul doi. Vor fi și acum în luna martie.

Ministrul Educației a precizat că se ia în calcul introducerea simulărilor la clasele a VII-a. „Ne gândim să introducem simularea la clasa a VII-a, la clasa a XI-a, să avem o învăţare continuă, să nu avem eşec la examen”, a arătat ministrul.

În ceea ce privește proiectul prin care sunt reduse orele de educaţie fizică la clasele din învăţământul primar, retras între timp din dezbatere de Ministerul Educației, Andronescu a spus că ”nu sunt deloc afectate orele de sport”.

Dacă vă uitaţi pe planurile cadru de la învăţământul primar, aceste ore de  Joc şi mişcare… Nu sunt deloc afectate orele de sport, absolut deloc, să spun răspicat și acest lucru. Aceste ore de Joc şi mişcare sunt acum în planurile cadru la clasele a III-a şi a IV-a. Institutul de Științe ale Educației spune, pe bună dreptate, că ar trebui să le avem la vârste mai mici, când copilul intră la 6 ani, la 7 ani. Când el  ajunge la 10 ani se obișnuiește mai ușor cu un profesor care îi vine la clasă în locul învățătorului. Și atunci a existat această propunere care nu este o decizie. Eu nu înțeleg de ce ne inflamăm„, a explicat ministrul Educaţiei.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.