Reprezentanții elevilor critică introducerea testelor grilă la Simularea din martie: ”Un experiment nefundamentat al ministerului”

0

​​Consiliul Național al Elevilor critică dur intenția Ministerului Educației de a introduce testele grilă la simularea din acest an pentru clasele a VII-a și a XI-a. Elevii spun că simularea națională ar fi astfel transformată ”dintr-un exercițiu prin care elevii să se familiarizeze cu conceptul de examen național, la un experiment nefundamentat al ministerului”.

”Ministerul nu implementează în mod etapizat această tranziție, ci sub forma unui experiment care creează o confuzie generală în rândul elevilor. Dacă această schimbare se dovedește a fi în beneficiul elevilor, deși ne vine greu a crede, pentru că o astfel de tranziție trebuie fundamentată și analizată temeinic, de către experți educaționali, ea ar trebui pilotată pentru elevii de clasa a X-a, în cazul examenului de Bacalaureat, și pe un eșantion bine determinat, nicidecum în timpul simulării naționale.

De exemplu, la matematică, înlocuind subiectele actuale cu cele de tip grilă, elevii nu vor putea fi evaluați în baza raționamentelor și a gândirii lor analitice, prin punctajele intermediare, ci doar notați în baza obținerii unui rezultat”, spun elevii, într-o luare de poziție transmisă HotNews.

Elevii critică totodată susținerea simulării la clasa a VII-a: ”Supraaglomerarea elevilor de clasa a VII-a pentru a susține o simulare pentru Evaluarea Națională este nejustificată, având în vedere faptul că ei susțin o evaluare intermediară și în clasa a VI-a. Introducerea unei alte simulări subliniază că evaluările intermediare din clasa a VI-a nu au niciun rol real în a testa și evalua competențele elevului.” Elevii cer Ministerului Educației să acorde o mai mare atenție modului în care aceste simulări vor fi desfășurate.

Ministerul Educației vrea să introducă de anul viitor teste grilă la Bacalaureat și Evaluarea Națională, proba de Matematică. Potrivit HotNews, testarea-pilot va avea loc la simularea din acest an, din martie, dar numai pentru elevii de clasa a VII-a şi cei de clasa a XI-a. Propunerea se regăsește în proiectele de ordin pentru organizarea simulării, ce vor fi discutate joi în Comisia de Dialog Social. Potrivit acestora, minimum 30% din subiectele de la matematică vor fi sub formă de teste grilă (itemi obiectivi).

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.