Ministerul Educației revine la testele grilă și vrea să le introducă la BAC și Evaluarea Națională de anul viitor

0
Foto: unsplash.com

Ministerul Educației vrea să introducă de anul viitor teste grilă la Bacalaureat și Evaluarea Națională, proba de Matematică. Testarea-pilot va avea loc la simularea din acest an, din martie, dar numai pentru elevii de clasa a VII-a şi cei de clasa a XI-a. Propunerea se regăsește în proiectele de ordin pentru organizarea simulării, ce vor fi discutate joi în Comisia de Dialog Social. Potrivit acestora, minimum 30% din subiectele de la matematică vor fi sub formă de teste grilă (itemi obiectivi), scrie HotNews.

Potrivit sursei citate, în proiectul pentru simularea de la Evaluarea Naţională pentru clasa a VII-a se arată într-o notă că:

în vederea pilotării unei noi structuri posibile a subiectelor pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a din anul școlar 2019-2020, variantele de subiecte pentru Simularea Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VII-a în anul şcolar 2018-2019 la Matematică vor conține, în proporție de minimum 30%, itemi obiectivi cu scopul de a se realiza evaluarea în baza unor răspunsuri exacte, neechivoce, specificate în barem, fiind astfel imposibilă alocarea unui punctaj diferit de către evaluatori distincți” 

Proiectul de ordin pentru simularea bacalaureatului pentru elevii de clasa a XI-a prevede că:

„în vederea pilotării unei noi structuri posibile a subiectelor pentru examenul de bacalaureat din anul şcolar 2019-2020, variantele de subiecte pentru simularea probei scrise la matematică a examenului de bacalaureat naţional pentru elevii clasei a XI-a în anul școlar 2018 – 2019 vor conține, în proporție de minimum 30%, itemi obiectivi cu scopul de a se realiza evaluarea în baza unor răspunsuri exacte, neechivoce, specificate în barem, fiind astfel imposibilă alocarea unui punctaj diferit de către evaluatori distincți”

Contactat de HotNews.ro, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Florian Lixandru, a confirmat schimbarea dorită de Ministerul Educaţiei.

Pentru anul şcolar următor vrem să introducem, la matematică, subiectele de cel puţin 30% sub formă de itemi obiectivi. Asta înseamnă că itemii obiectivi pot fi sub formă de întrebare cu mai multe răspunsuri posibile la toate cele trei subiecte. În urma discuţiilor de vara trecută, când au zis că nu sunt pregătiţi, vrem să-i obişnuim pe elevii de clasa a VII-a şi pe cei de clasa a XI-a cu noua structură a subiectelor. Aplicăm aceeaşi programă şcolară. Numai itemii subiectivi o să aibă pondere mai mare”, a spus Florian Lixandru.

Anul trecut, Ministerul Educaţiei a vrut să introducă teste grilă pentru matematică şi limba română, dar introducerea acestora a fost amânată cu un an.

Amânarea a venit după discuțiile pe care fostul ministru interimar, Rovana Plumb, le-a avut loc cu reprezentanții sindicatelor, părinților și elevilor, care au spus că nu susțin introducerea testelor grilă la Bacalaureat și Evaluare Națională 2019.

Citește și :

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.