Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că raportul președintelui Klaus Iohannis “România Educată” are idei care pot fi luate în considerare, dar nu vrea să dezvolte situaţii conflictuale şi nici nu vrea să „taie cu cuţitul”, precizând că în luna ianuarie va pune în dezbatere publică un draft de lege, scrie Mediafax.
“Cred că toţi cei care au ceva de spus pentru educaţie să o spună. Şi cei care sunt în situaţia să decidă – să decidă în acel moment. Nu ai cum să le ştii pe toate. (…) România Educată este un program pe care preşedintele l-a lansat, cred că trebuie citit, iar ce e bun de mers mai departe. Nu vreau să dezvolt situaţii conflictuale”, a spus, sâmbătă, ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu.
Rugată să-şi spună punctul de vedere despre raport, ministrul a refuzat. “Nu îl voi caracteriza acum, îl voi caracteriza când mă voi uita cu mare atenţie. (…) O să avem timp să discutăm. Nu vreau să tai cu cuţitul, vreau să avem o abordare corectă faţă de sistemul de învăţământ”, a mai spus ministrul.
Întrebată dacă ideile incluse în programul “România Educată” vor fi incluse în noua lege, Ecaterina Andronescu a răspuns că sunt „idei pe care nu ai cum să le citeşti fără să le iei în seamă”, precizând că în luna ianuarie va lansa un draft de lege.
“Dacă sunt transformabile în lege, să le transpui în lege. Mă refer la documentul în ansamblul său. L-a lansat spre dezbatere publică. E foarte important că este acest lucru. Eu vreau să lansez un draft de lege, probabil spre sfârşitul lunii ianuarie, ca să fie în dezbatere din ianuarie până în martie şi vreau să discut cu toată lumea: cu grupurile parlamentare, cu profesorii, cu părinţii”, a mai adăugat ministrul Educaţiei Naţionale.
De asemenea, Ecaterina Andronescu a precizat că, vineri, a avut o întâlnire cu reprezentanţii părinţilor şi reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României pentru a discuta despre draftul de lege.
Întrebată dacă Bacalaureatul ar putea conţine mai multe întrebări tip grilă, ministrul Educaţiei a spus că nu va aproba nimic nou în timpul anului de învăţământ.
Citește și Programul ”România educată”. Două scenarii pentru învățământ: ce schimbări sunt propuse
Citește și Klaus Iohannis: Trebuie regândită evaluarea elevilor. La noi este cam la nivelul anilor ’60-’70