Grădinița devine obligatorie. Ce au modificat deputații după contestarea proiectului la CCR

0
Foto: pixabay.com

Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect de lege prin care propun o nouă structură  a învăţământului general obligatoriu: extinderea acestuia de la 11 la 15 clase, cuprinzând ultimii 2 ani din învățământul preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și primii doi ani din învățământul secundar superior. 

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaților și de Senat (în calitate de cameră decizională), însă într-o formă diferită de cea a inițiatorilor.

Mai exact, proiectul trimis la promulgare prevedea o etapizare a obligativității grădiniței: grupa mare devine obligatorie până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023 și, în plus, grupa mică – până în anul 2030.

Președintele Klaus Iohannis a contestat proiectul de lege la CCR, iar judecătorii Curții au admis sesizarea.

Citește aici Sesizarea la CCR a președintelui Klaus Iohannis și Decizia CCR

După hotărârea Curții, proiectul a ajuns la Camera Deputaților pentru a fi pus în concordanță cu decizia judecătorilor.

În procedură de reexaminare, deputații din Comisiile de învățământ și juridică au elaborat un raport comun de adoptare a legii.

Forma adoptată de Comisiile pentru învățământ și Juridică, după decizia CCR:

”Învățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.

Frecventarea învăţământul obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani.”

Vezi aici Raportul celor două comisii

Proiectul revizuit va ajunge în plenul Camerei Deputaților pentru dezbatere și adoptare.


Care a fost forma inițiatorului

”Învățământul general obligatoriu este de 15 clase și cuprinde, ultimii 2 ani ai învățământului preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul preșcolar și învățământul liceal devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020.

Obligația de a frecventa învățământul obligatoriu de 15 clase, la forma cu frecvență, încetează la vârsta de 18 ani.”


Forma adoptată de Camera Deputaților:

”Învăţământul general obligatoriu este de 13 clase şi cuprinde ultimii 2 ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul liceal şi grupa mare din învăţământul preşcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, iar grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023.

Obligaţia de a frecventa învăţământul obligatoriu de 13 clase, la forma cu frecvenţă, încetează la vârsta de 18 ani.”


Forma adoptată de Senat și trimisă la promulgare:

”Învăţământul general obligatoriu cuprinde ultimii 2 ani ai învăţământului preşcolar, învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul liceal și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, iar grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030.
Frecventarea învăţământul obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani.”


Practic, grădinița va deveni obligatorie, dacă proiectul va deveni lege. Cum au explicat inițiatorii introducerea grădiniței în învățământul general obligatoriu:

”După 1990 rata de frecventare a grădiniței scade considerabil. (…) În anul școlar 2002-2003 au fost înscriși în grădinițe un număr de 629.703 copii, care reprezintă 71,06% din totalul populației de 3-6 ani. Analiza gradului de cuprindere pe medii de rezidență evidențiază o diferență de aproape 12 puncte procentuale în favoarea mediului urban.

Diferența de participare la educația preșcolară pe medii de rezidență în defavoarea mediului rural poate determina inegalități privind nivelul de pregătire pentru școală, și implicit, situații de risc școlar la debutul în clasa 0 pentru copiii care nu frecventează deloc grădinița (cu o pondere de peste 25% în mediul rural)”.

Initiatorii proiectului sunt 26 deputati și de senatori PSD și UDMR.


Ce prevede Legea educației naționale în vigoare 

”Învăţământul general obligatoriu este de 11 clase şi cuprinde învăţământul primar, învăţământul gimnazial şi primii 2 ani ai învăţământului secundar superior. Învăţământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020.

Obligaţia de a frecventa învăţământul obligatoriu de 11 clase, la forma cu frecvenţă, încetează la vârsta de 18 ani.”

Vezi aici Proiectul de lege, expunerea de motive și traseul legislativ

Citește și Cât trebuie să stea elevii la școală. Parlamentarii vor să schimbe Legea Educației

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here