Spațiu de relaxare pentru elevi și profesori, într-o școală din Carei. Copiii își petrec pauzele în sala colorată și hrănesc papagalii și canarii FOTO

0
Cameră de relaxare, creată la inițiativa profesoarei de educație fizică

Elevii și profesorii de la Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” din Carei au, începând din acest an școlar, o cameră de relaxare. În acest spațiu, profesorii pot discuta cu elevii ori de câte ori este nevoie, pot avea întâlniri cu părinții ori pot desfășura ore de dirigenție. Spațiul este și cabinet ornitologic, astfel că elevii vin în fiecare pauză pentru a admira papagalii și canarii, dar și peștii din acvariu. Este un mod de a petrece altfel pauzele, de a se relaxa, dar și unul de responsabilizare, pentru că elevii sunt cei care hrănesc păsările cât timp sunt la școală.

Camera de relaxare a fost amenajată în octombrie anul trecut. Inițiatoarea proiectului este Renata Venig-Ghiman, profesoară de educație fizică, pasionată de păsări și membră a Asociației Ornitologice Române.

A fost ajutată la realizarea spațiului de colegi din școală. Johanna Mărcuş, profesoară de desen, a pictat pereții şi a pus tapetul, conducerea școlii a achiziționat pufuri, iar păsările le-a adus de acasă profesoara de educație fizică.

”Acasă am multe păsări. În perioada Covid, am fost foarte bolnavă și pe mine păsările m-au ajutat să prind curaj, să am motivație. M-am gândit că i-ar ajuta și pe copii”, mărturisește Renata Venig-Ghiman.

Camera, cu muzică ambientală și multă culoare, este folosită de profesori pentru discuții individuale sau de grup cu elevii, pentru întâlniri cu părinții, iar copiii, atât din clasele primare, cât și de la gimnaziu, vin în fiecare pauză să se relaxeze și să hrănească păsările.

”Copiii sunt foarte încântați. Tot timpul mă întreabă dacă pot să vină în pauze. <Cum să nu?>  În această cameră, ei se relaxează, se bucură de liniște. De asemenea, atunci când profesorul are o discuție cu un copil sau cu un părinte merg în sală, stau acolo în liniște, nu pe holul școlii”, explică profesoara, cea care se ocupă de păsări atunci când copiii nu sunt la școală, după-amiaza și în weekend.

De ce este nevoie de o cameră de relaxare într-o școală, s-ar întreba poate unii? ”Există foarte mult stres. Sunt stresați și copiii, sunt stresate și cadrele didactice, iar această sală ne ajută foarte mult. Așa se destind copiii acolo! La fel și profesorii, iar copiii vorbesc altfel cu profesorii lor în acel mediu, se deschid mai ușor. Țin să le mulțumesc mult colegilor şi directorilor pentru ajutorul acordat în amenajarea acestui spațiu și, nu în ultimul rând, copiilor care sunt foarte activi şi colaborează cu mine excelent”, precizează Renata Venig-Ghiman.

Beatrix Kun, profesoară de engleză, este unul dintre profesorii care folosesc camera de relaxare.

”Eu sunt foarte mândră de colega mea, mare iubitoare de păsări, că a reușit să combine pasiunea ei cu nevoile elevilor și ale profesorilor. Eu folosesc această cameră săptămânal pentru întâlnirile individuale cu elevii din clasa mea. Această cameră ne oferă ambianța de care avem nevoie pentru o discuție mai personală, în care copiii își deschid sufletele mult mai ușor”, spune Beatrix Kun.

Tot la inițiativa profesoarei de educație fizică, școala este implicată într-un proiect de ornitologie, iar curtea școlii este plină de căsuțe hrănitoare pentru păsări, de care au grijă elevii.

Sursa foto: Arhiva personală – prof. Renata Venig-Ghiman

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.