Programul „Săptămâna verde”. Metodologia de organizare, în Monitorul Oficial: Părinții pot să susțină financiar activitățile, prin asociația de părinți

0
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Educației - România

Ordinul privind aprobarea Metodologiei de organizare a programului „Săptămâna verde” a fost publicat, joi, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, participarea elevilor și a cadrelor didactice la program este obligatorie. Activitățile educative aprobate se înscriu în condica de prezență a cadrelor didactice, iar absențele elevilor se înscriu la rubrica „Purtare” în catalog.

Metodologia mai prevede că ”părinții pot decide să susțină financiar activitățile desfășurate în cadrul programului <Săptămâna verde>, prin asociația de părinți cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar, sau pot face demersuri privind atragerea de resurse financiare extrabugetare”.

”Este interzisă și constituie abatere disciplinară implicarea elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea de fonduri de la părinți și/sau gestionarea fondurilor asociației de părinți utilizate în derularea programului <Săptămâna verde>”, stabilește documentul.

Principalele prevederi ale metodologiei:

  • Programul „Săptămâna verde” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și se desfășoară în baza unei planificări, la decizia fiecărei unități de învățământ, conform prevederilor ordinului ministrului educației privind structura anului școlar, valabil în anul școlar respectiv.
  •  Programul „Săptămâna verde” nu se derulează simultan cu Programul „Școala altfel”.
  • Unitățile de învățământ primar, gimnazial și liceal din cadrul sistemului național de învățământ preuniversitar planifică și organizează obligatoriu programul „Săptămâna verde”.
  • În cadrul programului „Săptămâna verde” se realizează activități educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice și la protejarea mediului.
  • În perioada alocată programului „Săptămâna verde” se pot desfășura activități educaționale, precum: lecții în natură, dezbateri, jocuri de rol, fotografie vorbită, exerciții de construcție participativă a unor scenarii de viitor, vizionări de documentare,
    experimente, biblioteci vii, teatru forum, teatru legislativ, proiecte de servicii în folosul comunității, ateliere, voluntariat, expediții și excursii în parcuri naturale și arii protejate, fără a se limita la acestea.
  • Pentru realizarea activităților, cadrele didactice, elevii, părinții/reprezentanții legali și partenerii unităților de învățământ colaborează în vederea asigurării resurselor necesare, având acces la infrastructura și logistica acesteia. În implementarea programului pot fi utilizate sustenabil și resurse extrabugetare.
  • Părinții pot decide să susțină financiar activitățile desfășurate în cadrul programului „Săptămâna verde”, prin asociația de părinți cu personalitate juridică, cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar, sau pot face demersuri privind atragerea de resurse financiare extrabugetare. Este interzisă și constituie abatere disciplinară implicarea elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea de fonduri de la părinți și/sau gestionarea fondurilor asociației de părinți utilizate în derularea programului „Săptămâna verde”.
  • În perioada alocată programului „Săptămâna verde” nu se organizează cursuri conform orarului obișnuit al unității de învățământ. Programul se desfășoară în conformitate cu un orar special, în fiecare dintre cele 5 zile.
  • Participarea la programul „Săptămâna verde” este obligatorie atât pentru elevi, cât și pentru toate cadrele didactice din unitatea de învățământ.
  • Activitățile din cadrul programului „Săptămâna verde” se pot realiza în unitatea de învățământ sau în afara acesteia, respectându-se prevederile legale cu privire
    la siguranța preșcolarilor/elevilor pe durata activității respective.
  • Orice deplasare în afara unității de învățământ trebuie să aibă un caracter educativ. Nu sunt permise deplasări ale preșcolarilor/elevilor pe durata întregului program (5 zile sau mai mult).
  • Sunt interzise deplasările în afara localității care presupun costuri pentru care unitatea de învățământ nu a identificat surse de finanțare.
  • Activitățile propuse pentru „Săptămâna verde” trebuie să se poată desfășura fără contribuții financiare din partea preșcolarilor/elevilor, a părinților/reprezentanților legali, a cadrelor didactice și a unităților de învățământ preuniversitar; pentru activitățile care implică suport financiar, unitatea de învățământ se asigură că există resursele necesare pentru ca toți copiii unei grupe/clase care au optat pentru acestea să poată participa la ele;
  • Directorul unității de învățământ în colaborare cu echipa coordonatoare monitorizează prezența preșcolarilor/ elevilor și a cadrelor didactice la activitățile programului
    „Săptămâna verde”. Activitățile educative aprobate se înscriu în condica de prezență a cadrelor didactice, absențele elevilor se înscriu la rubrica „Purtare” în catalog.

Ordinul privind aprobarea Metodologiei de organizare a programului „Săptămâna verde”, publicat în Monitorul Oficial:

Citește și: „Săptămâna verde” – proiect: Este interzisă implicarea elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea de fonduri de la părinți

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.