Marș de protest al sindicaliștilor din educație, în Capitală. Aceștia cer medierea președintelui Klaus Iohannis/ Lista de revendicări

0
Sursa foto: Federația ”Spiru Haret”

Salariați din învăţământ din întreaga țară au participat, miercuri, la un marş de protest, organizat de cele trei federaţii sindicale din educaţie, care a pornit din Piaţa Victoriei şi urma să se încheie în faţa Palatului Parlamentului.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“ au anunțat, marți, că peste 15.000 de membri de sindicat din toate județele țării sunt așteptați la marșul de protest, organizat începând cu ora 11.00.

”Vom rămâne în Piaţa Victoriei până la ora 12:00. Vom lăsa şi un memoriu la Guvern, în care le transmitem foarte clar că suntem hotărâţi să continuăm acţiunile de protest, după care vom pleca către Parlament, iar de acolo o delegaţie va depune un material către preşedintele României. Vom solicita, în calitatea domniei sale, să medieze în conflictul izbucnit între salariaţii din Educaţie, Guvernul României şi Parlamentul României”, a declarat, pentru Agerpres,  preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor.

Conform sindicaliștilor, acțiunea urmărește ”să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar”. În comunicatul de presă, sindicaliștii au reamintit revendicările lor:

  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Sindicaliștii au mai precizat că au în desfăşurare un referendum privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.