Ministerul Educației a publicat proiectele legilor educației: ”Orice propunere poate fi transmisă în scris până în data de 7 martie”

0

Ministerul Educației a publicat, luni, cele două proiecte ale legilor educației: proiectul legii învățământului preuniversitar și proiectul legii învățământului superior. Conform anunțului de pe site-ul instituției, Ministerul Educației ”rămâne deschis la orice observație, propunere sau contribuție”, deși ”nu este vorba de o nouă dezbatere publică propriu-zisă în sensul prevederilor legale”. 

”Menționăm că, înainte de etapa avizărilor interinstituționale, Ministerul Educației rămâne deschis la orice observație, propunere sau contribuție, cu precizarea importantă că nu este vorba de o nouă dezbatere publică propriu-zisă în sensul prevederilor legale care reglementează procedurile de adoptare a actelor normative, întrucât această procedură deja s-a derulat în perioada iulie – august 2022.

Orice propunere poate fi transmisă în scris la adresa legileducatiei@edu.gov.ro (până în data de 07.03.2023). Ministerul Educației va rămâne permanent deschis analizei opiniilor și propunerilor pe care le va primi, inclusiv pe parcursul procesului de avizare interministerială și dezbatere parlamentară”, se arată pe site-ul ministerului.

  • Proiectul legii învățământului preuniversitar poate fi consultat aici.
  • Proiectul legii învățământului superior poate fi citit aici.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat, luni, într-o conferință de presă, proiectele legilor educației. „Nu redeschidem dezbaterea publică, cred că nu am mai termina niciodată dacă am redeschide dezbaterea publică în accepţiunea Legii 52 pe 2003, însă este clar din punctul nostru de vedere că discuţia pe legile educaţiei nu s-a oprit niciodată. (…) Practic, ne dorim ca pe 8 martie aproximativ, depinde când se va stabili şedinţa de Guvern în acea săptămână, să pornească procesul de avizare interministerială în Guvern. În acest proces, vom primi punctele de vedere ale ministerelor vizate, urmând ca după adoptarea în Guvern legile să meargă în Parlament, unde va urma etapa democratică de dezbatere parlamentară. Este timp pentru observaţii, discuţii pe aceste legi, în aşa fel ele să reprezinte o bază aşteptată de reformă în învăţământ”, a afirmat Ligia Deca, citată de Agerpres.

Ligia Deca a explicat că după adoptarea proiectelor va fi elaborată legislaţie secundară.

„Urmează după adoptare elaborarea unui pachet amplu de legislaţie secundară. Avem 191 de acte normative pentru implementarea legii învăţământului preuniversitar – 38 de hotărâri de Guvern, 153 de ordine de ministru. De asemenea, pentru legea învăţământului superior vorbim de 28 de hotărâri de Guvern şi 68 de ordine de ministru. O parte dintre ele sunt deja existente şi pun în aplicare Legea educaţiei naţionale pe care o avem în vigoare, altele vor fi dezvoltate”, a arătat Ligia Deca.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.