Programul național „Microbuze electrice pentru elevi”. Ministerul Educației vrea să cumpere 3200 de microbuze electrice, prin PNRR

0
Sursa foto: redesteptarea.ro

Ministerul Educației a lansat în consultare publică, joi, un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Programului național „Microbuze electrice pentru elevi”. Programul se va derula în cadrul PNRR și are ca scop achiziția de microbuze electrice destinate ”cu precădere” transportului elevilor din mediul rural. Ministerul Educației are în vedere să achiziționeze 3200 de microbuze electrice, în valoare de 200 milioane de euro.

”Ministerul Educației, în calitate de coordonator de reforme și investiții finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), lansează în cadrul Investiției 10 – Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi, Programul Național „Microbuze electrice pentru elevi”. Astfel, lansăm în consultare publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Programului național „Microbuze electrice pentru elevi””, precizează Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

  • Ce prevede proiectul de Hotărâre de Guvern: ”Se aprobă Programul național „Microbuze electrice pentru elevi” în vederea facilitării transportului pentru elevii din localitățile izolate, în special în zonele rurale și periurbane. Programul se derulează în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență al României, în concordanță cu Proiectul național de reformă „România Educată” și are ca scop achiziția de microbuze electrice necesare dotării unităților de învățământ preuniversitar de stat.”
  • În nota de fundamentare a proiectului se arată că ”Ministerul Educației are în vedere achiziționarea, la nivel de sistem, a 3200 de microbuze electrice”. ”Suma totală generală disponibilă pentru achiziția de microbuze verzi, în cadrul I10 – Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi, este în valoare de 200 milioane Euro, fără TVA. (…) Destinația microbuzelor electrice este propusă cu precădere către mediul rural, luându-se în considerare criterii precum: numărul elevilor din școală care fac naveta; distanța pe care elevii fac naveta; repartizarea echitabilă din punct de vedere geografic a microbuzelor; conectarea la rețeaua de curent electric a școlii (condiție a priori pentru amenajarea unei stații de încărcare a microbuzului ecologic) sau disponibilitatea APL-ului de a crea o stație de încărcare în localitate și angajamentul ferm al APL de a asigura, pe o durată de minim 4 ani, resursa umană (șofer), costurile de reparații și întreținere a microbuzelor, costurile de alimentare etc.”

Potrivit Ministerului Educației, prin Investiția 10 – Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi, cu o alocare de 425 milioane Euro, România se angajează să investească pe două componente: ”îmbunătățirea condițiilor de transport în zonele defavorizate, prin furnizarea de microbuze școlare verzi respectiv în construcția de școli verzi, sănătoase și performante și modernizarea unor unităţi de învăţământ pentru creşterea performanţei energetice”.

”Susținerea și dezvoltarea unei rețele a „Școlilor verzi” este un obiectiv strategic din domeniul prioritar „Infrastructura sistemului de educație”, iar elementele europene și globale privind dezvoltarea durabilă sunt prevăzute în mai multe domenii prioritare ale Proiectului „România Educată”. Măsurile propuse vor conduce la reducerea amprentei de carbon a clădirilor unităților de învățământ preuniversitar din România, prin creșterea eficienței energetice, generare de energie verde, regenerarea spațiului verde, colectare selectivă etc. Astfel, se vor crea premisele pentru beneficiul durabil și creșterea bunăstării”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.