Asociațiile elevilor critică noua variantă a legilor educației: „Sunt într-un stadiu cel puțin la fel de dezastruos ca forma lor inițială”

0

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Timiș (AETm), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) și Asociația Elevilor din Bacău (AEBc) critică ”profund” noua variantă a legii învățământului preuniversitar publicată pe surse și solicită ”ferm” modificarea acesteia. 

Asociațiile elevilor precizează, într-un comunicat de presă, că vineri, 13 ianuarie 2023, stiripesurse.ro a publicat un document pe surse ce prezintă forma consolidată a noii legi a învățământului preuniversitar.

”Proiectele publicate sunt într-un stadiu cel puțin la fel de dezastruos ca forma lor inițială, având multiple măsuri care vin complet în detrimentul elevilor. La nivelul reglementării transportului elevilor, pare că autorii legilor au decis să arunce niște termeni pe care nu îi înțeleg pe deplin în lege. Astfel, se discută despre decont, despre contracte, despre licențe și mai apoi despre curse regulate. De la un articol la altul, se vine cu o contradicție nouă, legea fiind alambicată și generând confuzii mai mari decât orice altă lege de până acum în acest domeniu”, precizează elevii.

Aceștia semnalează și faptul că ”bursele elevilor sunt suprareglementate într-un mod inoportun, fiind introduse criterii pentru acordarea lor la nivelul legii”.

Asociațiile elevilor critică și introducerea examenului de admitere în licee, pe lângă Evaluarea Națională. ”Similar anunțurilor făcute pe surse în cursul săptămânii, Ministerul Educației propune introducerea unui examen de admitere la licee care să poată fi organizat de orice liceu, nu doar de colegiile naționale. Subiectele sunt realizate tot la nivel național, deci practic se dorește o dublare a examenului de Evaluare Națională.

Ne poziționăm ferm împotriva acestei măsuri, având în vedere că nu există niciun argument sau o analiză din care să putem deduce faptul că Evaluarea Națională la acest moment nu este suficientă și că dublarea ei va ajuta elevii. Ba mai mult, studiile și recomandările internaționale din domeniul educației sugerează faptul că examenele cu miză mare nu ar trebui susținute la o vârstă atât de mică”, se arată în comunicat.

Totodată, elevii critică faptul că ”proiectul dorește suprimarea mișcării de reprezentare a elevilor și a consultării reale cu beneficiarii educației”.

”La nivelul proiectului, toate articolele preluate din Legea nr.1/2011 unde era reglementată consultarea cu asociațiile elevilor au fost modificate. Până și în elaborarea Statutului Elevilor, document care vizează în mod direct beneficiarii, a fost înlăturată obligativitatea consultării acestora.

Solicităm ferm Ministerului Educației și Guvernului României să nu transmită către  Parlament proiectul în forma actuală și să modifice toate problemele semnalate”, mai transmit asociațiile elevilor.

Citește și: Petiție împotriva organizării examenului de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: „Elevii nu doresc dublă admitere”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.