Klaus Iohannis: Anumite prevederi din proiectele legilor educației trebuie îmbunătățite. Asta nu înseamnă că legile trebuie retrase

0
Sursa foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că ”anumite prevederi” din proiectele legilor educației ”trebuie îmbunătățite”, dar ”asta nu înseamnă că legile trebuie retrase” pentru că ”nu au fost înaintate nicăieri”. ”Anumite prevederi, de exemplu legate de integritate și etică, pot fi îmbunătățite. Doresc să avem legi care nici nu permit apariția unor lucrări plagiate”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a fost întrebat joi de jurnaliști ce ar trebui să se întâmple cu proiectele legilor educației, dacă ar trebui retrase sau modificate.

”Sunt două lucruri. În primul rând, trebuie să spun foarte clar: anumite prevederi din proiectele existente trebuie îmbunătățite. Asta nu înseamnă că legile trebuie retrase, că nu au fost înaintate nicăieri. Deci vorbim despre drafturi sau proiecte pe care se lucrează în interiorul Ministerului.

Evident, noul ministru, doamna Deca, va lua aceste proiecte și va discuta cu cei interesați și cu experții cum se poate îmbunătăți un articol sau altul. După părerea mea, anumite prevederi, de exemplu legate de integritate și etică, pot fi îmbunătățite, ca să zic așa.

Iar ceea ce am spus eu despre toleranță zero, aici vreau să fiu foarte bine înțeles: aceste legi nu se referă la trecut, aceste legi se referă la viitor și eu îmi doresc niște legi care pe viitor nici nu mai permit apariția plagiatelor în diferite lucrări de specialitate.

De exemplu, ca să nu rămân doar așa, în zona teoretică. Dacă cineva dorește să obțină doctoratul, atunci acea lucrare de doctorat trebuie verificată cu soft antiplagiat înainte să se acorde titlul de doctor, ca să nu mai existe discuții cum au fost unele legate de titluri obținute în trecut.

Încă o dată, noile legi se referă la ce se întâmplă de acum încolo, nu se referă la ce s-a întâmplat acum zece, douăzeci, treizeci, patruzeci de ani. Acolo sunt alte mecanisme care trebuie aplicate și de aceea am vrut sa fiu foarte clar. Doresc să avem legi care nici nu permit apariția unor lucrări plagiate”, a răspuns Klaus Iohannis.

Citește și: Premierul Nicolae Ciucă vrea ca pachetul legilor Educaţiei să fie aprobat de Guvern până la sfârşitul lunii octombrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.