Reacția lui Sorin Cîmpeanu la petiția prin care se cere demiterea din funcția de ministru și retragerea proiectelor legilor educației

0
Sursa foto: Facebook/ Sorin Mihai Cimpeanu

Dezbaterile pe tema proiectelor legilor educației ”nu au fost nicidecum controlate”, ”România Educată” este o reformă care trebuie făcută, iar petiția este ”un drept cetăţenesc, constituţional ce trebuie să fie respectat”, a declarat, luni, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi 24, ca reacție la petiția online, lansată la sfârșitul săptămânii trecute, prin care se cere demiterea sa din funcție și retragerea proiectelor legilor educației.

Petiția ”Cerem demiterea de urgență a ministrului Cîmpeanu și retragerea proiectelor legilor educației!” a strâns până luni la prânz peste 27.000 de semnături.

”Orice petiţie este un drept cetăţenesc, constituţional ce trebuie să fie respectat. Cetăţenii au dreptul să facă aceste petiţii, pe orice temă. Au fost teme care au adunat multe sute de mii de semnături. Deci este un drept pe care îl au şi este foarte bine să fie exercitat”, a spus Sorin Cîmpeanu, adăugând că ”România Educată este o reformă care trebuie făcută” și ”despre care discutăm de peste 6 ani şi jumătate”.

În acest context, ministrul Educației a arătat că, în momentul de faţă, sunt centralizate mii de amendamente, iar în cursul zilei va anunța ”un stadiu intermediar al preluării acestor propuneri”, ”multe dintre ele constructive, care fac din proiectele legilor educaţiei, care au fost lansate în dezbatere, proiecte şi mai bune”.

”Petițiile sunt un drept cetățenesc, trebuie respectat, trebuie să-și urmeze cursul, noi ne ocupăm cu reforma în educație, centralizăm toate propunerile pe care le apreciem ca fiind în sensul îmbunătățirii proiectelor de lege și le vom avansa Parlamentului care, la rândul lui, va lansa o dezbatere, pentru că Parlamentul este cel care adoptă legile, nu Ministerul Educației. (…) Este o reformă ce trebuie făcută, înțelegând în același timp frica de schimbare, care este un sentiment normal. (…)  Demiterea unui ministru este un obiectiv al oricărui partid din opoziție”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

În replică la acuzațiile din petiție conform cărora consultările pe tema proiectelor de lege au fost ”realizate premeditat în perioada vacanței și a concediilor ” și că ”s-au făcut în medii controlate”, ministrul a venit cu următoarele explicații:

„Anul trecut am avut criză sanitară, nu era un moment propice, apoi am intrat în sărbătorile de iarnă, nu erau potrivite aceste zile pentru dezbatere. Apoi am avut în februarie criza din Ucraina, apoi Sărbătorile Pascale, apoi am avut începere şi pregătire examene naţionale. Niciodată nu este un moment potrivit. Repet, este o dezbatere care va continua. (…)

Vreme de cinci ani şi jumătate, în „România Educată” eu ştiu că au fost consultaţi toţi experţii în educaţie. Mai mult decât atât, pe parcursul acestor dezbateri, care nu au fost nicidecum controlate, în care ne-am consultat cu organizaţii nonguvernamentale, nu cred că pot fi controlate. Nici asociaţiile studenţeşti, nici asociaţiile elevilor. Nu pot fi controlaţi nici reprezentanţii mediului economic. (…) Cinci ani şi jumătate au fost consultaţi toţi specialiştii în Ştiinţele educaţiei. Apoi în luna iulie 2021 am avut Raportul final România Educată. Proiectul legilor educaţiei se bazează pe raportul final România Educată care a beneficiat de consultarea acestor specialişti.”

Întrebat dacă este un ministru arogant, așa cum este acuzat, Sorin Cîmpeanu a răspuns: ”Din punctul meu de vedere, sunt un ministru care explică cu perseverență orice lucru este de interes în domeniul educației și cu argumente. Perseverență și argumente. Dacă acest lucru este interpretat cum spuneți, eu cred că ar fi fost potrivit acest calificativ dacă nu aș fi răspuns public oricăror întrebări ce sunt de interes pentru domeniul educației.”

Citește și: Petiție pentru demiterea ministrului Sorin Cîmpeanu și retragerea proiectelor legilor educației: „Nu suntem zecimalele unui ministru”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.