Evaluarea Națională 2022. Lucrările elevilor din Dâmboviţa, corectate digital. Cîmpeanu: Anul viitor am putea extinde procedura la nivel naţional

0

EVALUAREA NAȚIONALĂ 2022. „Până în acest moment, proiectul-pilot derulat la nivelul judeţului Dîmboviţa a fost un succes” și „având în vedere acest succes de etapă, sunt încrezător că anul viitor vom putea extinde la nivel național această procedură de scanare și încărcare”, a declarat, marți, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, referindu-se la proiectul-pilot derulat în județul Dâmbovița în care lucrările scrise ale elevilor vor fi evaluate digitalizat.

Marți, absolvenții clasei a VIII-a au susținut proba la Limba și literatura română din cadrul examenului de Evaluare Națională. În județul Dâmbovița, potrivit unei decizii aprobate prin ordin de ministru, lucrările scrise ale candidaților vor fi evaluate digitalizat în cadrul unui program-pilot derulat în premieră în acest an (pentru examenul de Bacalaureat această pilotare se va desfășura în județul Călărași).

”Până în acest moment, proiectul-pilot derulat la nivelul judeţului Dîmboviţa a fost un succes, în sensul în care, contrar îngrijorărilor, timpul mediu de scanare şi încărcare a unei lucrări a fost de 2 minute. Şi aici este vorba, nu uitați, de şcoli din mediul rural, cu o slabă conexiune la internet. Poate că dacă am fi avut o conexiune mai bună la internet, timpul mediu ar fi fost încă și mai jos în raport cu cele două minute. Altfel spus, în primele două ore, prima lucrare fiind predată la ora 10.15, în primele două ore, până la 12.15, s-au încărcat 3.400 de lucrări în 255 de clase de examen, în 113 de centre de examen”, a precizat ministrul Educației, într-o conferință de presă.

Sorin Cîmpeanu a enumerat avantajele acestei proceduri digitalizate și a arătat că anul viitor proiectul ar putea fi extins la nivel național.

”Practic, putem avea următoarele avantaje. Începând cu ora 15.00 s-ar putea începe evaluarea, direct. Fiecare cadru didactic evaluator (…) ar putea să înceapă corectura. Un alt avantaj major este acela că dacă vrem să avem concluzii cu privire la creativitatea elevilor, ne uităm la subiectul II, la compunere. Scanând electronic lucrările fiecărui elev, putem să avem și vom anunța public rezultatul cu privire la acel subiect care verifică competența de creativitate. Putem să avem separat notele care verifică competența de a formula concluzii logice pe baza deducției logice, pe baza unui text și alte asemenea competențe.

Având în vedere acest succes de etapă – vom vedea până la final cum se va derula și operațiunea de evaluare – sunt încrezător că anul viitor vom putea extinde la nivel național această procedură de scanare și încărcare, practic de digitalizare a proceselor ce țin de Evaluarea Națională, dar și a proceselor ce țin de Bacalaureat”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Examenul de Evaluare Națională 2022 va continua joi cu proba la Matematică și se va încheia vineri cu proba la Limba și literatura maternă.

Probele încep la ora 9.00, accesul candidaților în unitățile de învățământ/centre de examen fiind permis în intervalul orar 8:00 – 8:30.

Timpul de redactare a subiectelor este de 120 de minute (două ore), calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Pentru elaborarea lucrărilor scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră. Pentru executarea schemelor şi a desenelor pot folosi și creion negru. Probele sunt monitorizate audio-video.

Conform calendarului Evaluării Naționale 2022, primele rezultate obținute de elevi vor fi comunicate în data de 23 iunie, până la ora 14,00. Contestațiile vor putea fi depuse în zilele de 23 iunie (ora 16,00—ora 19,00) și 24 iunie (ora 8,00—ora 12,00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi publicate pe 30 iunie.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

Potrivit calendarului admiterii la liceu pentru anul școlar 2022-2023, repartizarea computerizată a absolvenților clasei a VIII-a în licee va avea loc pe 14 iulie. Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginți, se va derula în perioada 4 – 11 iulie.

Calendarul Evaluării Naționale 2022, clasa a VIII-a

  • 30 mai—3 iunie 2022: Înscrierea la evaluarea națională
  • 3 iunie 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 14 iunie 2022: Limba și literatura română — probă scrisă
  • 16 iunie 2022: Matematica — probă scrisă
  • 17 iunie 2022: Limba și literatura maternă — probă scrisă
  • 23 iunie 2022 (până la ora 14,00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 23 iunie 2022 (ora 16,00—ora 19,00) – 24 iunie 2022 (ora 8,00—ora 12,00): Depunerea contestațiilor
  • 24 iunie—29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor
  • 30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Citește și:

Teste de antrenament Evaluarea Națională 2022

Subiecte Simulare Evaluarea Națională 2022

Modele de subiecte Evaluarea Națională 2022

Modele de subiecte pentru Evaluarea Națională 2022, clasa a VIII-a – Română și Matematică

Teste de antrenament Evaluarea Națională 2021

Subiecte Evaluarea Națională 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.