Proiect de lege: Burse de performanţă și burse de merit pentru elevii din şcolile private acreditate

0
Foto: pixabay.com

Mai mulţi parlamentari de la toate partidele au depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege potrivit căruia elevii de la şcolile private acreditate beneficiază de burse de performanţă şi de burse de merit, la fel ca elevii din şcolile de stat, informează Agerpres.

„Elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar, inclusiv cei din unităţile şcolare particulare autorizate/ acreditate, beneficiază lunar de burse de performanţă şi de burse de merit”, arată proiectul de lege care se află în consultare publică până pe data de 2 mai.

În expunerea de motive, iniţiatorii susţin că în cazul elevilor din şcolile private acreditate „intervine inechitatea şi discriminarea”, deoarece, deşi au rezultate bune la învăţătură şi participă la olimpiade şi concursuri internaţionale alături de colegii lor din învăţământul preuniversitar de stat, nu beneficiază de burse de merit.

Un alt proiect de lege depus, de asemenea, la Camera Deputaţilor propune ca plata tuturor tipurilor de bursă să se efectueze lunar, în avans, până pe data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă.

„Consiliile locale şi consiliile judeţene stabilesc anual cuantumul şi numărul burselor până la data de 1 august pentru anul şcolar în curs”, se arată în proiect.

Iniţiatorii menţionează în expunerea de motive a proiectului că în prezent bursele elevilor şi ale studenţilor sunt frecvent plătite cu întârziere de către autorităţile publice, „creând adevărate probleme sociale beneficiarilor şi denaturând scopul pentru care au fost instituite”.

„Spre exemplu, conform unor informaţii apărute în presa locală, în municipiul Târgu-Mureş elevii care beneficiază de bursă de excelenţă nu au primit bursele timp de un an”, precizează iniţiatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.