Sindicatele din educație reiau protestele: ”Ne-am săturat să fim sacrificații de serviciu din sectorul bugetar”

0
Sursa foto: FSE „Spiru Haret”

Sindicatele din învățământ anunță că joi, 13 ianuarie, vor protesta în Piața Victoriei și vor picheta sediile PSD și PNL, nemulțumiți că Executivul ”continuă politica de a desconsidera salariații din învățământ”.

”Reamintim reprezentanților Guvernului României și partidelor politice că personalul didactic trebuia să beneficieze de salariile prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 începând cu luna septembrie 2020. Majorarea salarială de doar 4% de la data de 1 ianuarie 2022, care înseamnă o creștere a veniturilor cu aproximativ 65 de lei net pentru personalul didactic de predare, a provocat o stare de nemulțumire generală în rândul salariaților din învățământ”, se arată într-un comunicat de presă, semnat de liderii celor trei feredații sindicale  – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater.

Aceștia mai atrag atenția că ”peste 30.000 de salariați din categoria  personalului nedidactic din învățământ  beneficiază de salariul minim brut pe țară garantat în plată, deși, de la data declarării pandemiei COVID-19, acești salariați au desfășurat și alte  tipuri de activități ce nu au legătură cu cele specifice postului deținut”.

În plus, mai spun Simion Hăncescu, Marius Ovidiu Nistor și Anton Hadăr, ”personalul din învățământ este singura categorie de bugetari care nu beneficiază de sporuri pentru condiții de muncă, deoarece în ultimii ani politica guvernamentală în domeniul salarizării a fost aceea a plafonării cuantumului sporurilor la nivelul anterior intrării în vigoare a Legii nr. 153/2017, ceea ce a făcut inaplicabile H.G. nr. 34/2018 și H.G. nr. 569/2017”.

”În consecință, mâine, 13 ianuarie 2022, începând cu ora 10.00, 100 de membri vor protesta în Piața Victoriei, iar, de la ora 11.30, vor picheta sediile principalelor partide politice – PSD și PNL”, anunță liderii sindicali.

În prezent, cele trei federații sindicale au în desfășurare un referendum privind declanșarea grevei în sistemul educațional.

Citește și: Grevă japoneză în școli. Elevii protestează față de „modificarea abuzivă” a criteriilor de acordare a burselor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.